Jouw gymnasten met vertrouwen laten presteren op wedstrijd

Ruth Franceus   ‐  Woensdag 10 mei 2023   ‐   Tweet

Dit had je als trainer al vroeger willen weten

Laten we direct met de deur in huis vallen: Wat is het belangrijkste om te weten als trainer om je gymnasten te laten presteren op wedstrijd? Met deze vraag start de eerste podcast aflevering met gastspreker Elyne De Meyst. De start van een inspirerende podcastreeks over de mentale groei en ontwikkeling van gymnasten. Lees hier de strafste uitspraken en tips die je als trainer al veel vroeger had willen weten.

"Het principe van taakgericht werken en denken met gymnasten is heel belangrijk"

Met taakgericht werken en denken ga je als coach enkele doelen en taken bepalen per wedstrijd.
Je legt als trainer in samenspraak met je gymnast(en) focus en maakt een duidelijk keuze wat het doel van de wedstrijd is. Dit doel staat los van scores en/of ranking op de wedstrijd.

  • Kies doelen op maat van de gymnast(en) en hou rekening met de timing van de wedstrijd. Zorg voor een proces doorheen het seizoen en bouw geleidelijk aan op.
  • Bespreek deze doelen samen met je gymnast(en) zodat iedereen weet waar de komende periode op gewerkt zal worden.
  • Met deze doelen ga je aan de slag tijdens de voorbereidingsperiode van 2 weken voor de wedstrijd, op de wedstrijd zelf en ga je ook de wedstrijd op evalueren.
  • Je geeft als trainer enkel feedback en tips die gelinkt zijn aan deze doelen. Op die manier krijgen je gymnasten heel gerichte en directe tips mee.
"Als trainer kan je je snel verliezen in een overload aan tips richting je gymnasten."
  • Door je te beperken tot de aantal zaken die bijdragen tot het doel dat je wil bereiken op die bepaalde wedstrijd bereik je meer.
  • Dit principe toepassen in de voorbereidingsperiode van de wedstrijd (2 weken) en op de wedstrijd zelf zorgt voor een duidelijk proces voor je gymnasten en vertrouwen krijgen in het proces.
  • Evalueer als trainer enkel de wedstrijd op basis van de vooropgestelde doelen, ongeacht resultaat en score.
"Goed presteren is zoveel meer dan de score die op het scherm verschijnt op de wedstrijd."

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen