Kalmthout krijgt nieuwe turnhal in 2023

Phoebe De Potter   ‐  Dinsdag 3 mei 2022   ‐   Tweet

#wearegym

Scanbie - gemeente Kalmthout


Met de steun van


GymKa en Crescendo Turnsport Kalmthout slaan de handen in elkaar en bouwen grootse gymhal te Kalmthout. Naast een uitgebreide turnzaal, uitgerust met toestellen van Janssen-Fritsen, biedt het gebouw tal van extra's zoals slaapplaatsen, vergaderzalen,... Kortom, de ideale plek voor stages, zomerkampen en opleidingen! 

Een eigen turnhal, de droom van elke club! Zo ook van clubs GymKa en Crescendo Turnsport Kalmthout, die al enkele jaren op één of andere manier met elkaar verbonden zijn. Zo trainen de wedstrijdgroepen Tumbling regelmatig samen en gaan de clubs ook in de toekomst samen verder. Naar aanleiding van het voorstel van de gemeente Kalmthout om een turnhal te bouwen, zullen zij als nieuwe gefusioneerde club samen de nieuwe turnhal betrekken. Het gebouw zou in augustus 2023 in gebruik kunnen worden genomen. 

"Beide clubs hadden nood aan een nieuwe turnzaal, dit biedt voor beide dus in eerste instantie betere trainingsomstandigheden. Ernaast is er ook de mogelijkheid tot het organiseren van turnkampen, stages, opleidingscursussen en zelfs wedstrijden. Zo heeft Gymfed al aangegeven dat hun topsporters zeker in Kalmthout op stage zullen komen", vertelt Tom Van Hauwaert, voorzitter van GymKa.

Ondersteuning bij infrastructuurprojecten

Inge Doens, Algemeen coördinator clubondersteuning Gymfed, kijkt uit naar de realisatie van de nieuwe turnhal. "Als federatie proberen we de clubs te ondersteunen in dergelijke infrastructuurprojecten. Dit kan gaan van het uittekenen van het toestellenplan, hulp bij het indienen van het dossier voor bovenlokale infrastructuur, het maken van een stappenplan tot het interveniëren bij de lokale bestuursleden."

Voor dit project tekende Gymfed samen met de Kalmthoutse clubs een intentieverklaring om in de nieuwe hal een aantal van haar activiteiten te organiseren, wat een belangrijk engagement was voor het bekomen van subsidies van de Vlaamse Overheid. Deze innovatieve gymhal is namelijk een ideale locatie om in de toekomst opleidingscursussen, jurycursussen, sportkampen en stages met topsportgymnasten te organiseren.

Eerste gymhal in Vlaanderen met overnachtingsmogelijkheden

De turnhal is een uniek project door de uitgebreide infrastructuur. Alle wedstrijdtoestellen in de disciplines Toestelturnen jongens en meisjes, Tumbling, Trampoline en Dubbele Minitrapoline zijn aanwezig. Daarnaast wordt ook voldoende materiaal voor kleuterturnen voorzien. Volgende extra's maken van de training ongetwijfeld een succes:

  • 3 damesbruggen en 4 methodische rekstokken, ideaal voor reuzenzwaai aan de strips
  • Hydraulisch platform sprong zodat elke hoogte van mattenberg met een draai aan de knop kan ingesteld worden.
  • 2 volledige tumblingbanen: 1 eindigend op de matten, de andere eindigend in de landingskuil
  • 4 longes boven de Acro-vloer, longe boven de kuiltrampoline en een kabellonge boven de tumblingbaan
  • Twee (grote) landingskuilen

Daarnaast heeft de infrastructuur ook een danszaal, polyvalente zaal, fitnessruimte, slaapzalen, badkamers, vergaderzaal, cafetaria, industriële keuken, afwasruimte, afvalruimte, 5 bergingslokalen, sanitaire voorzieningen en 5 kleedkamers.


20ste turnhal in Vlaanderen compleet ingericht door Janssen-Fritsen

De gymhal van Kalmthout is volledig ingericht met toestellen van Janssen-Fritsen. Ine Claus, directeur bij Janssen-Fritsen, legt uit waarom dit project zo uniek is: "Niet enkel de ligging, die zeer centraal is vanuit Vlaanderen maar ook vanuit Nederland, maakt dit project zo uniek. Ook het aanbod van de club naar kampen maakt dat ze uniek zijn in hun aanbod. De durf, visie en ambities geeft ons als leverancier heel veel goesting om hier samen een succes voor de toekomst van te maken." 

"Als toestelleverancier staan we de club bij in het volledige project. Indien je als club een eigen gymhal wil realiseren, ondersteunen we de club om de visie te uiten naar de gemeente om hen mee te nemen in het verhaal. Zo proberen we met onze materialen en visie een deel van de zaal multi-use te maken. Daarbij zorgen ook de innovatieve producten steeds meer voor een doorslaggevende factor voor subsidies allerhande.", verduidelijkt Ine Claus, directeur bij Janssen-Fritsen.

Heeft jouw club ook interesse om een eigen gymhal te organiseren? Team Clubondersteuning helpt je graag op weg! 

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen