Maak kennis met de nieuwe Belgische kampioenen

Melanie Verstockt   ‐  Dinsdag 21 mei 2024   ‐   Tweet


Van 18 tot 20 mei vonden de Belgische kampioenschappen plaats, de grote afsluiter van een schitterend wedstrijdseizoen. Gymnasten in de disciplines Toestelturnen meisjes en jongens, Acro, Tumbling, Trampoline en Ritmiek streden er voor de felbegeerde titels. 

Via de provinciale voorrondes en het Vlaams kampioenschap konden de gymnasten in het A- en B-niveau zich selecteren voor het Belgisch kampioenschap. Op vier verschillende locaties nemen de beste Vlaamse en Waalse gymnasten het tegen elkaar op in hun leeftijdscategorie.

Toestelturnen meisjes en jongens

In Brugge kwamen op zaterdagnamiddag de seniores in de discipline Toestelturnen meisjes en jongens in actie. Bij de meisjes kroonde Chloe Baert (Gym Waasland) zich tot Belgisch kampioen 2024! Yelena Devreker (Kon. Ieperse Turnkring vzw) was goed voor zilver en Alice Francoy (Vaste Vuist Lauwe) pakte het brons. 


Bij de seniores jongens kon Victor Martinez (Gymnastique Club de Malmedy) zijn titel opnieuw verlengen. Hij pakte met 80.683 punten de Belgische titel. Het zilver ging naar Dario Van Moorleghem (Turnkring Kerels Waasmunster) en Yureck Van Eetvelt (Turnkring Kerels Waasmunster) was goed voor brons. 


Acro

Op zaterdag 18 en zondag 19 mei kwamen de seniores in de discipline Acro in actie. We zagen gymnasten in de categorieën Gemengd Paar, Meisjes Drie en Meisjes Paar aan het werk. 

In de categorie Gemengd Paar wisten Dot Van Vlierberghe en Maarten Hikspoors (Art Gym) zich, met een totaalscore van 78.560 punten, tot Belgisch kampioen te kronen. Robbe Bruggeman en Febe Van Maele (OTM Gent vzw) namen het zilver mee naar huis. 


In de categorie Meisjes Paar maakten Maysae Bouhouch (KT Aalst) en Silke Macharis (Art Gym) hun favorietenrol waar. Zij kroonden zichzelf tot de nieuwe Belgische kampioenen met 82.710 punten. Jenny-Lee Van Den Eeckhout en Aster Mattheeuws (Gymclub Waarschoot vzw) waren goed voor zilver. 


Bij de Meisjes drie zagen we drie teams aan het werk. Sam Janssens, Rune Bels & Luka Bernaerts (ART GYM) pakten met 83.110 de gouden medaille. De zilveren medaille ging naar Lisa De Man, Silke De Neve & Manon Raman (TC Athena - KT Aalst) en Liene Cauwenbergh, Ashley Lloyd-Belmans & Phebe Baeyens (Gymclub VGL Niel) zijn goed voor brons. 

Trampoline

De gymnasten Tumbling en Trampoline in het A- en B-niveau sprongen dit weekend om de Belgische titels in Beveren-Waas. Eén ding was zeker, de spanning was te snijden. 

In de discipline Trampoline wist Simon Debacker (Lenig & Vlug Beveren-Leie) met 55.630 punten de Belgische titel binnen te halen. Het zilver was voor Brent Deklerck (WIK Oostende) en brons ging naar Rien Denolf (WIK Oostende). 

Bij de dames sprong Lise Doorakkers (Turnkring Oostakker) zichzelf naar de Belgische titel. Met een score van 49.210 punten wist zij de gouden medaille te pakken. Ese Davis (Lenig & Vlug Beveren-Leie) was goed voor zilver en Juul Renders (Turn Around) pakte het brons. 

In de discipline Trampoline Synchroon sprongen Brent Deklerck en Rien Denolf (WIK Oostende) de beste reeksen. Met een score van 74.200 punten wisten ze de Belgische titel in de wacht te slepen. Simon Debacker en Florian Vandenberghe (Lenig & Vlug Beveren-Leie) waren goed voor zilver. 

Bij de dames ging de titel naar Lenig & Vlug Beveren-Leie. Eki Davis en Nadira Decraene (Lenig & Vlug Beveren-Leie) sprongen twee knappe reeksen en pakten met 44.580 punten de gouden medaille. Het zilver ging naar Saartje Wirtgen en Alexia Vercamer (Lenig & Vlug Beveren-Leie) en het brons was voor Juul Renders en Marit Renard (Turn Around). 

Maandag was het de beurt aan de gymnasten in de discipline Dubbele Minitrampoline. Bij de seniores jongens zette Vlaams kampioen Brent Deklerck (Kon. Turnkring Rust-Roest Brugge) opnieuw een knappe prestatie neer. Met een totaalscore van 56.800 weet hij zichzelf tot Belgisch kampioen te kronen. Clubgenoot Sigurd Luyckx (Kon.Turnkring Rust-Roest Brugge) is goed voor zilver en Aaron Kusdemir (Sterk en Lenig Drongen) vervolledigt het podium. 

Lise Doorakkers (Sterk en Lenig Drongen) pakte niet alleen de Belgische titel in de discipline Trampoline, maar wist ook in de discipline Dubbele Minitrampoline de Belgische titel bij de dames op haar naam te schrijven. Teodora-Ioana Teodoru (CSA Kempen) werd net als in 2023 tweede. Nathalie Moens (TK Deugd en Moed Ekeren vzw) wist de bronzen medaille te pakken. 

Tumbling

Zondagavond was het de beurt aan de gymnasten in de discipline Tumbling. Sam D'Hoop (TC Olympia Oosterzele vzw) zagen we na een pauze van drie jaar terug op de tumblingbaan. En wat een comeback! Sam mocht bij de seniores jongens met 49.500 punten plaatsnemen op het hoogste schavotje. Lars Peters (Turnkring Bilzen vzw), die in november een sterke prestatie neerzette op het Europees kampioenschap Tumbling, was goed voor zilver. Yaro Merckx (Klimop RT Merksem) pakte het brons. 


Ook bij de dames was het een spannende strijd. Louise Van Regenmortel (CSA Kempen) veroverde met een totaalscore van 50.100 punten de Belgische titel. Tachina Peeters (Gymplus vzw) die haar laatste Belgische kampioenschap sprong werd knap tweede. Nona Horemans (TK Flink en Vroom Geel) was goed voor brons. 


Naast de competitie werden drie gymnasten extra in de bloemetjes gezet. Laura Vandevoorde (Turnkring Oostakker), Tachina Peeters  (Gymplus vzw) en Sofie Rubbrecht (Turnclub Athena) waren jarenlang vaste waardes binnen de discipline Tumbling. De drie gymnasten besloten om een punt te zetten achter hun carrière. We wensen hen veel succes toe!  

Ritmiek

In de discipline ritmiek kwamen de senioren in actie op zondagavond. Alessia Vestappen (Happy Gym vzw) wist met 110.400 punten de Belgische titel binnen te halen. Béatrice Valeanu (Brussels GR) pakte het zilver en het brons was weggelegd voor Laura Gielis (Brussels GR). 


Ook in het B-niveau en in de jongere leeftijdscategorieën turnden heel wat enthousiaste gymnasten zich op het podium. Alle resultaten vind je op de activiteitenpagina's. De Belgische titels in de discipline Rope Skipping werden eerder dit seizoen verdeeld. 

Proficiat aan alle gymnasten die dit weekend het beste van zichzelf hebben gegeven! 

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen