Dag drie van het WAGC Tumbling, Trampoline & DMT 2023

Melanie Verstockt   ‐  Woensdag 15 november 2023   ‐   Tweet

#wearegym

Van 16 tot en met 18 november staat de World Age Group Competition in de disciplines Tumbling, Trampoline en Dubbele minitrampoline op het programma. In Birmingham (GBR) komen 38 Belgische gymnasten in actie. Daar zullen ze strijden tegen heel wat anderen landen om een plekje in de finale te bemachtigen.

Zaterdag 18 november – finales

Tumbling

Tijdens de eerste finale sprongen zowel Sofie Placido (Turnclub Desem-Harop Genk) als Anna Decapmaker (KT Aalst) twee mooie reeksen. Anna eindigde op een 4de plaats met 21.100 punten en Sofie behaalde de tweede plaats met 21.500 punten. Ook tijdens de tweede finale konden de meisje de verwachtingen invullen. Anna eindigt haar WAGC op een 4de plaats. Sofie sprong een prachtige reeks tijdens de finale en mocht de zilveren medaille mee naar huis nemen.

Ook in de categorie 11-12 jaar jongens konden we twee Belgen aan het werk zien tijdens de finale. Wolf Claeys (TC Olympia Oosterzele) behaalde een 8ste plaats tijdens de eerste finale. Tibe Welvaert (Turnclub Olympia Merelbeke) behaalde een totaalscore van 21.300 punten wat goed was voor een vierde plaats en tevens een kwalificatie voor de tweede finale. Tijdens de tweede finale bracht Tibe opnieuw een fantastische reeks. Hij kan zijn WAGC afsluiten met een bronzen medaille.

In de categorie 13-14 jaar meisjes kon Esmee van den Steen (KT Aalst) tijdens de eerste finale als 4de een plaatsje behalen voor de tweede finale. Tijdens de tweede finale bracht ze opnieuw een sterke reeks, die goed was voor 22.300 punten. Hiermee eindigt ze op een 4de plaats. Olivia Cuypers (Gymnastica Oud-Turnhout) kwam met 20.800 punten na de eerste finale op een 6de plaats te staan. Dat was net niet goed genoeg voor een kwalificatie voor de tweede finale.

Tijdens de finale van de jongens 13-14 jaar vlogen de pannen van het dak. De bloedstollende eerste finale leverde voor Cedric Wilkin (The Sky is the Limit) een 7de plaats op. Laurent Lommaert (TK Flink en Vroom Geel) deed het net iets beter en kon met 24.200 punten een derde plaats bemachtigen. Hiermee is hij ook gekwalificeerd voor de tweede finale. Laurent kon ook tijdens de tweede finale de verwachtingen inlossen. Hij behaalde met 24.600 punten een prachtige derde plaats. Vanaf nu zal de bronzen medaille van Laurent schitteren rond zijn nek.

Dubbele Minitrampoline

Aaron Aarts (KT Gems Diepenbeek) mocht opnieuw aantreden tijdens de finale in de discipline Dubbele Minitrampoline. Hij eindigde zijn WAGC op een mooie 5de plaats.

Tijdens de eerste finale stelden Briene Borgungnons (Turn Around Bierbeek) en Nina Meskens (Turnkring Ten Gaerde) opnieuw niet teleur. Briene eindigt op een 4de plaats met 22.000 punten. Nina eindigde op een tweede plaats en liet enkel de Portugese Ines voor. Beide meisjes waren geselecteerd voor de tweede finale. Tijdens de tweede finale brachten beide meisjes een krachtige sprong. Briene eindigde op een mooie 4de plaats en Nina kon de zilveren medaille bemachtigen.

Zaterdag 18 november – kwalificaties

Tumbling

In de categorie 11-12 jaar meisjes mochten we vandaag vier Belgen verwelkomen onder luid applaus. Sofie Placido (Turnclub Desem-Harop Genk), Mirthe Smeets (Turnclub Desem-Harop Genk), Julie Verdonck (TK Flink en Vroom Geel) en Anna Decapmaker (KT Aalst) mochten hun kunsten op de tumblingbaan tonen aan het publiek in Birmingham. Julie sprong twee mooie reeksen en kon met 39.500 punten de 7de plaats op de ranglijst veroveren. Mirthe eindigde haar WAGC op een 8ste plaats met 39.200 punten. Anna en Sofie konden zich selecteren voor de finale later op de namiddag. Anna kon met 42.500 punten de derde plaats op het podium inpalmen en Sofie stond net een trede hoger op het podium. Zij kan met 43.100 punten de tweede plaats in de wacht slepen.

Bij de jongens kwamen Wolf Claeys (TC Olympia Oosterzele) en Tibe Welvaert (Turnclub Olympia Merelbeke) in actie bij de 11-12-jarigen. Zowel Wolf als Tibe konden zich selecteren voor de finale. Wolf eindigde op een 5de plaats met 40.600 punten. Tibe kon met 42.700 de vierde plek in de wacht slepen.

In de latere namiddag was het de beurt aan de 13-14-jarigen. Als eerste kwamen de meisjes aan de beurt. Voor Malin Nietvelt (TK Flink en Vroom Geel) liep het even mis. Ze behaalt een totaalscore van 37.400 punten en eindigt hiermee op een 22ste plaats. Noore Geudens (TK Flink en Vroom Geel) mocht ook aantreden in dezelfde categorie. Haar beide reeksen waren goed voor 42.100 punten en komt hiermee op een 11de plaats te staan. Hiermee behaalde ze net geen kwalificatie binnen. Olivia Cuypers (Gymnastica Oud-Turnhout) en Esmee van den Steen (KT Aalst) konden wel een selectie voor de finale binnenhalen. Olivia behaalde voor haar reeksen 43.900 punten en eindigt hiermee op een 10de plaats. Esmee kon de 7de plaats in de ranglijst op haar naam schrijven met reeksen die goed waren voor 44.000 punten.

Na de meisjes was het de beurt aan de jongens in de categorie 13-14 jaar. Jasper Lauwers (Gymnastica Oud-Turhout) bracht twee knappe reeksen en eindigde op een mooie 12de plaats. Cedric Wilkin (The Sky is the Limit) kon zich plaatsen voor de finale later deze avond. Hij eindigt met 44.300 punten op een 8ste plaats. Ook Laurent Lommaert (TK Flink en Vroom Geel) kon zich plaatsen voor de finale. Hij behaalde een totaalscore van 47.000 punten wat goed is voor een 6de plaats.

Trampoline

Laure Mestdagh (Kon. Turnkring Rust Roest Brugge) en Lilie Alies Aricks (SPORTAC86) kwamen vandaag in actie in de discipline Trampoline Synchroon 13-14 jaar meisjes. Ze begonnen sterk, maar dan liep het even mis. Hierdoor behaalden ze de 22ste plaats.

Dubbele Minitrampoline

Aaron Aarts (KT Gems Diepenbeek) mocht als eerste Belg van de Dubbele Minitrampoline in de categorie 11-12 jaar jongens trotseren. Hij deed twee mooie sprongen, goed voor een totaalscore van 42.500. Hij eindigt hiermee op een 9de plaats en is gekwalificeerd voor de finale later deze namiddag.

In de categorie 11-12 jaar meisjes was België vertegenwoordigd door Lisa Simons (TK Deugd en Moed Ekeren), Louise Meskens (Turnkring Ten Gaerde), Briene Borgungnons (Turn Around Bierbeek) en Nina Meskens (Turnkring Ten Gaerde). Voor Louise liep de landing tijdens de eerste reeks niet zoals verwacht. Ze behaalde een 24ste plaats. Ook voor Lisa liep het tijdens de tweede reeks niet zoals gehoopt. Ze eindigde op een 25ste plaats. Nina en Briene deden het beter tijdens hun kwalificatie. Briene wist 43.600 punten bij elkaar te sprokkelen en eindigde op een 5de plaats. Nina domineerde de categorie en wist met 44.500 punten de eerste plaats te bemachtigen. Zowel Briene als Nina zijn gekwalificeerd voor de finale.

Vrijdag 17 november - finale

Tumbling

Jill Stegen (Turnkring Bilzen) bracht tijdens de kwalificaties twee krachtige reeksen op de tumblingbaan en ook tijdens de finale stelde ze niet teleur. Ze behaalde tijdens de eerste finale een score van 23.900 en was hiermee geselecteerd voor de tweede finale. Daar schitterde ze opnieuw en kon ze met 22.300 punten de zilveren medaille mee naar huis nemen. 

Trampoline

Tijdens de finale mocht Laure Mestdagh (Kon. Turnkring Rust Roest Brugge) haar oefening op de trampoline nogmaals brengen. En wow, dat deed ze fantastisch. Ze behaalde een score van 47.470 en eindigde op een mooie 4de plaats.

Vrijdag 17 november – kwalificaties

Tumbling

Vandaag was het de beurt aan de categorie 17-21 jaar meisjes en jongens. Als eerste kwamen de jongens aan bod.

Lars Peters (Turnkring Bilzen) kwam als eerste Belg aan de beurt. Het liep jammer genoeg niet van een leien dakje. Hij viel bij beide reeksen op het einde. Hij eindigde zijn WAGC met een totaalscore van 40.200 punten en een 24ste plaats.

In groep drie was het de beurt aan Xander Marien (Oefening Geef Kracht Duffel), Manten Goedertier (Turnkring Oostakker) en Dylan Verboven (Dynamika). Xander behaalde een totaalscore van 44.600 punten. Hiermee eindigt hij op een 18de plaats. Dylan behaalde een totaalscore van 41.600 punten. Dat brengt hem op een 23ste plaats. Manten deed het net iets beter en behaalde een totaalscore van 45.400 punten wat hem een 16de plaats oplevert.

In de namiddag was het de beurt aan de meisjes in de categorie 17-21 jaar. Fran Renders (Gymplus) kwam in groep drie aan de beurt. Zij bracht een mooie eerste reeks, maar viel helaas op het einde van haar tweede reeks. behaalt een totaalscore van 40.700 punten en eindigt hiermee op een 27ste plaats. Met deze score is ze geselecteerd voor de finale deze avond. Na deze mooie prestatie, kwamen ook Jill Stegen (Turnkring Bilzen) en Marth Renders (Gymplus) aan de beurt. Ze sprongen beiden twee knappe reeksen. Marth scoort 44.900 punten en eindigt hiermee op een 10de plaats. Ze is eerst reserve voor de finale. Jill scoort in totaal 45.900 punten en eindigt op een prachtige 2de plaats. Ze is bij deze ook gekwalificeerd voor de finale deze avond.

Trampoline

In de namiddag zagen we ook enkele trampolinespringers aan het werk. Mona Labdiedo (Kon. Sint-Genesiusturngroep) mocht aantreden in de categorie 13-14 jaar meisjes. Voor haar eerste oefening behaalde ze de mooie score van 37.520 punten. De tweede oefening kreeg van de jury een score van 47.010 punten. Dat bracht haar op een totaal van 84.530 punten en een 33ste plaats.

Louise Meskens (Turnkring Ten Gaerde) en Laure Mestdagh (Kon. Turnkring Rust Roest Brugge) verdedigden de Belgische driekleur in de categorie 11-12 jaar meisjes. Louise behaalde een totaalscore van 85.260 punten. Dat bracht haar op de 17de plaats. Laure bracht ook twee mooie reeksen en behaalde een totaalscore van 89.160 punten. Ze eindigt haar kwalificatie op een 5de plaats. Hiermee is ook zij gekwalificeerd voor de finale later deze avond.

Donderdag 16 november - Finales

Tumbling

Tijdens de finale zagen we Nona Horemans (TK Flink en Vroom Geel) en Lani Spiessens (Turnkring Oostakker) opnieuw op de tumblingbaan. 

Nona Horemans (TK Flink en Vroom Geel) behaalde voor haar reeks 23.500 punten en eindigde haar WAGC op een 5de plaats. 

Lani Spiessens (Turnkring Oostakker) bracht een mooie eerste reeks waarvoor ze 24.000 punten kreeg. Hiermee kwam ze op een 3de plaats te staan en was ze gekwalificeerd voor de tweede finale. Tijdens de tweede finale stelde Lani opnieuw niet teleur. Ze behaalde voor haar oefening 23.300 punten en kon zo de bronzen medaille mee naar huis nemen. 

Trampoline

Omstreeks 19.35 uur mochten Flore Voets (Turn Around Bierbeek) en Briene Borgugnons (Turn Around Bierbeek) hun oefening brengen tijdens de finale. Ze sprongen een mooie reeks en kregen hiervoor 40.740 punten. Hiermee eindigen ze op een mooie 5de plaats op het WAGC.

Donderdag 16 november - Kwalificaties

Tumbling

De vier meisjes tumbling in de leeftijdscategorie 15-16 jaar mochten als eerste in actie komen op het WAGC Tumbling, Trampoline & Dubbele Minitrampoline. Amy De Lil (KT Aalst) mocht als eerste Belgische gymnast haar reeks springen. Voor haar eerste oefening kreeg ze 22.500 punten en voor de tweede reeks 22.800. Dat levert haar een totaalscore van 45.300 punten en een mooie 6de plaats op.

Niet veel later mocht ook Nona Horemans (TK Flink en Vroom Geel) haar beide reeksen springen. Ze sprong twee prachtige reeksen en behaalde een totaalscore van 46.300 punten (reeks 1: 23.500, reeks 2: 22.800). Hiermee behaalt ze een 4de plaats en tevens ook een selectie voor de finale deze avond.

In de laatste groep waren Amber Asselman (KT Aalst) en Lani Spiessens (Turnkring Oostakker) aan de beurt. Amber Asselman (KT Aalst) kreeg voor haar eerste reeks 21.800 punten en voor haar tweede reeks 22.100 punten. Dat levert haar een totaalscore van 43.900 punten en een 10de plaats op. Lani Spiessens (Turnkring Oostakker) sprong twee krachtige reeksen die haar een 3de plaats opleveren. Met 46.600 punten heeft ook zij een selectie voor de finale.

Deze gymnasten zorgden voor twee finaleplaatsen en zorgden ervoor dat België goed vertegenwoordigd is in de top tien!

Bij de jongens 15-16 jaar kwam Toon Frans (The Sky is the Limit), Gilles Debedts (Gym Knokke-Heist) en Tibo Embrechts (Gymnastica Out-turnhout) aan de beurt. Toon Frans kreeg van de jury voor zijn eerste oefening 16.500 punten en voor zijn tweede oefening 16.700 punten. Dat brengt hem op een totaalscore van 46.100 punten wat goed is voor een 12de plaats. Hij is eerste reserve voor de finale.

Tibo Embrechts kreeg een totaalscore van 46.000 punten wat hem op de 13de plaats brengt. Hiermee komt hij net achter Toon op de lijst en is hij tweede reserve voor de finale. Ook Gilles Debedts mocht aantreden. Hij kreeg van de jury een totaalscore van 41.700 punten en eindigde op een 26ste plaats.

Dubbele Minitrampoline

Milla Tilleman (Des Beveren) mocht aantreden in de categorie 13-14 jaar meisjes in de discipline Dubbele Minitrampoline. Ze bracht twee heel mooie sprongen. Voor haar eerste prong kreeg ze 18.500 punten en voor haar tweede sprong 18.600. Met een totaalscore van 44.600 punten staat ze op de 14de plaats wat haar tweede reserve maakt.

Trampoline

Rien Denolf (WIK Oostende) strong zich ondanks zijn blessure naar ene 15de plaats in de categorie 15-16 jaar jongens. Hij kreeg een totaalscore van 95.300 punten.

Flore Voets (Turn Around Bierbeek) en Briene Borgugnons (Turn Around Bierbeek) brachten een mooie synchroon oefening in de categorie 11-12 jaar meisjes. Ze kregen voor hun oefening 39.360 punten. Dat brengt hen op een 9de plaats en tevens een selectie voor de finale deze avond.

Mis niets van het WAGC

Helaas heeft de organisatie meegedeeld dat er geen officiële livestream zal zijn voor het WAGC. We proberen jullie via de kanalen van Gymfed zoveel mogelijk op de hoogte te houden van de wedstrijd.

Delegatie 

Bekijk de volledige Belgische delegatie hier

Programma

(* Belgische uren)

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen