Nina Derwael turnt deze avond allroundfinale op de Spelen!

Inge Doens   ‐  Donderdag 11 augustus 2016   ‐   Tweet

#GoBELGYM

Nina Derwael (foto: FIG)

Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) van het Delhaize TOP-team turnt deze avond de allroundfinale op de Olympische Spelen in Rio. Het is voor de 16-jarige turnster uit Velm (Limburg) haar eerste grote mondiale competitie en ze kan er meteen schitteren in de finale met de 24 beste turnsters.

Nina haalde haar selectie zondag op de kwalificatiewedstrijd met het Team BELGYM dat 12de eindigde in de teamrangschikking. Met een puntentotaal van 56.532 punten haalde ze de 21ste score. Ze is hiermee ondergebracht in de groep die deze avond start aan de vloer en mag als derde turnster aan het werk.

Vast staat dat Nina haar wedstrijd mag turnen in een uitverkocht Rio Olympic Arena in een van de mooiste finales van de Spelen. De Amerikaanse Simone Biles is torenhoog favoriet om haar landgenote Gabrielle Douglas op te volgen. Douglas plaatste zich in de kwalificatiewedstrijd als 3de Amerikaanse turnster en mag, aangezien er max. twee turnsters per land mogen deelnemen, de finale niet turnen. Het belooft een hoogstaande finale te worden. Alle turnsters in de finale haalden een score boven de 56.000 punten. Op de Spelen in Londen was dit nog goed voor een plaats in de Top-16.

Nina is de vijfde Belgische turnster die er in slaagt de allroundfinale te bereiken. In 1976 eindigde Joëlle De Keukeleire 32ste in haar allroundfinale (toen nog met 36 turnsters). Sinds de hervorming van de turncompetities zagen we nog Bénédicte Evrard (1992 Barcelona - 23ste), Aagje Vanwalleghem (2004 Athene - 23ste) en Gaelle Mys (2008 Beijing - 24ste) in deze finale.

Nina zal in principe hetzelfde programma turnen als in de kwalificatiewedstrijd met een totale moeilijkheid van 22.600 punten. Haar brugoefening (startwaarde 6.600) is haar sterkste toestel. Met een score van 15,133 punten miste ze met 0,167 punten de brugfinale. Het aantreden in de eerste subdivisie (waar de juryleden nog geen referentiescores hebben van andere turnsters) speelde haar daar misschien wat parten. Hopelijk kan ze met een sportief antwoord aan de wereld tonen dat ze echt top is aan dit toestel.
En Nina kan ook rekenen op de steun van haar fans! Naar aanleiding van haar finaleplaats wordt bij haar club (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) de finale op groot scherm uitgezonden. Iedereen is er van harte welkom!

De wedstrijd van Nina start om 21.00 uur en is rechtstreeks te volgen op Sporza of via de livestream op de Sporza-app. Het zal afhangen van de Braziliaanse regisseur of Nina in beeld komt. De Sporza-commentatoren Inge Van Meensel en Dirk Van Esser volgen onze Nina uiteraard op de voet en houden jullie op de hoogte! De livescores kan je HIER volgen.

We wensen Nina alle succes toe!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen