Noémie Louon en Fien Enghels zetten punt achter topsportcarrière

Delphine Gosseye   ‐  Donderdag 7 december 2023   ‐   Tweet

#wearegym



Noémie Louon (Turnclub Varsenare) en Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen) waren jarenlang een vaste waarde binnen de discipline Toestelturnen meisjes. Beide gymnasten zeggen na het WK Turnen in Antwerpen de turnzaal vaarwel, een terugblik op hun sportieve carrière. 

Noémie Louon (Turnclub Varsenare)

Als junior zien we Noémie Louon terug op verschillende nationale en internationale competities. Met het team haalt ze in 2018 op het Europees kampioenschap in Glasgow de 6de plaats in de teamfinale en de 13de plaats in de allroundfinale. In hetzelfde jaar tekent het team nog voor brons tijdens de teamfinale in de Master Massillia in Frankrijk. In 2019 turnt ze zichzelf naar goud tijdens de balkfinale op de Gymnix in Montréal, komt ze in actie tijdens de Flanders International Team Challenge in Gent en op het WK voor junioren in Gyor. Op dat zelfde WK plaatst ze zich voor de teamfinale, allroundfinale en de finale aan de damesbrug.

Bij de seniores maakt ze tijdens verschillende internationale competities deel uit van het nationale Team BELGYM. In het Tokyo-traject zien we Noémie terug tijdens de verschillende selectiewedstrijden en haalt ze het samen met teamgenote Fien Enghels als reservegymnast voor de Olympische Spelen 2021. Daarnaast zien we haar datzelfde jaar terug tijdens de Flanders International Team Challenge in Gent waar ze met het team op de 4de plaats eindigt. Het jaar nadien, 2022, turnt Team BELGYM zich naar de teamfinale op het EK in München en plaatst ze zich voor het WK-team in Liverpool. Helaas zien we haar omwille van een kwetsuur niet in actie tijdens deze competitie. In 2023 focust Noémie zich op haar revalidatie aan de knie en komt ze niet meer in actie tijdens competitie, het WK Turnen beleeft ze vanuit de tribune. Na deze wedstrijd beslist ze om afscheid te nemen als gymnast.


Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen)

Teamgenote, Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen) maakt haar debuut als junior in 2017. Op het EK voor juniores in 2018 komt ze in actie voor het Belgische team en wordt ze knap 5de in de balkfinale. 


In 2019 maakt ze de overstap naar de senioren competitie en komt ze naast de FIT-Challenge in Gent in actie op het EK in Szczecin. In 2020 pakt ze samen met het team zilver in de teamfinale op de Gymnix in Montréal , allround wordt ze 13de. Ook Fien Enghels zien we tijdens het Tokyo-traject terug tijdens verschillende selectiemomenten, waar ze het samen met teamgenote Noémie Louon haalt als reservegymnast voor de Olympische Spelen 2021. Daarnaast turnt ze zich tijdens de balkfinale op de Flanders International Team Challenge in 2021 naar het brons.

Zowel in 2022 als in 2023 selecteert Fien zich telkens voor het Europees- en wereldkampioenschap. Tijdens het EK in München haalt Team BELGYM de 5de plaats in de teamfinale, het jaar nadien in Antalya wordt ze knap 8ste aan de toestelfinale aan balk. Op het WK in Liverpool 2022 verzekert ze ons land samen Team BELGYM van een plaats voor het WK in Antwerpen in 2023. Ook in het Baloise Team BELGYM op het WK in Antwerpen zien we Fien Enghels terug in de Belgische ploeg. Hier laat ze het thuispubliek genieten van haar prachtige oefening aan de damesbrug. Na het WK in Antwerpen neemt Fien de beslissing om zich te focussen op haar studies en neemt ze afscheid als gymnast in deze discipline.

Noémie en Fien, bedankt voor de vele mooie turnjaren! Jarenlang zetten beide gymnasten zich in voor hun individuele carrière en het Belgische meisjesteam. Dank ook aan haar trainers en volledige omkadering, het medisch team, het internaat, Sport Vlaanderen, het BOIC, ... voor het vertrouwen en de steun! We wensen jullie veel succes met de toekomstige uitdagingen!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen