Q&A - De gymnasten blikken terug op een fantastisch WK TU TRA DMT 2023

Phoebe De Potter   ‐  Maandag 27 november 2023   ‐   Tweet

#wearegymVan 9 tot 12 november ging het wereldkampioenschap Tumbling, Trampoline en Dubbele Minitrampoline door in Birmingham (GBR). We zagen er maar liefst 10 Belgische gymnasten in actie! Ook benieuwd naar hun WK-ervaring? 

Wat een WK! De meisjes in het Tumbling wisten als team een knappe 4de plek te behalen, waarmee ze hun prestaties van 2022 overtroffen! En ook individueel zagen we de gymnasten schitteren. Louise Van Regenmortel (CSA Kempen) eindigde knap 5de in de finale en Evi Milh (Turnclub De Zeester vzw) 8ste. Als kers op de taart behaalde Louise de 1ste plek op de FIG Wereldranking én weten ze zich als 5de land te plaatsen voor de World Games in 2025! Bij de Dubbele Minitrampoline werd Brent Deklerck (Kon. Turnkring Rust Roest Brugge) knap 2de reserve voor de finale. En ook Trampoline synchroon paar Darwin Billiet & Florian Vandenberghe (Lenig & Vlug Beveren-Leie) zagen we in actie, zij haalden nipt niet de finale en werden eerste reserve. 

Proficiat aan alle gymnasten!

Tumbling

Sara, Evi, Louise & Laura, jullie wisten zich als eerste te selecteren voor de teamfinale, waar jullie een knappe 4de plaats behaalden en jullie prestaties van 2022 overtroffen! Hoe zijn de teamkwalificaties en teamfinale verlopen voor jullie?

"De kwalificaties verliepen heel goed, we toonden mooie reeksen waardoor we bovenaan de ranking eindigden. Dat we op puntentotaal het sterkste team van de wereld bleken te zijn, duidt het harde werk van iedereen de voorbije jaren mooi aan. De teamfinale werkt wat anders, daar worden rankingspunten per blok verdiend, waardoor het tactische spel daar belangrijker wordt. We speelden resoluut mee voor de medailles, maar zijn zeker ook tevreden met onze mooie vierde plek!"

Sara, jouw eerste WK als senior zit erop! Hoe was jouw WK-ervaring?

"Ik vond het echt een fantastische ervaring waar ik dubbel en dik van genoten heb. De sfeer op en naast de wedstrijdvloer is iets om niet snel te vergeten. Ik ben toch wel trots op mezelf dat ik al mijn reeksen heb afgemaakt en dat ik daarmee in de halve finale ben terecht gekomen. Een eerste echte teamwedstrijd was zeker ook een herinnering om te koesteren, terwijl we samen opkwamen en samen naar de jury wandelden voelde ik echt een warm team rondom mij. Op het WK te hebben gestaan tussen alle wereldtoppers geeft mij nu extra motivatie om er verder volop voor te gaan!"

Louise & Evi, jullie wisten een knappe 5de en 8ste plaats te behalen in de individuele finale! Met welke ambities trokken jullie naar het WK en wat is jullie gevoel achteraf?

Louise: "Voor mij is het doel altijd om 2 mooie reeksen te tonen tijdens de kwalificaties. Alles wat er dan bij komt is extra en mooi meegenomen. Dat ik mocht springen in een finale van een ontzettend hoog niveau vond ik fantastisch! We stonden daar als Belgen ook best ons mannetje. Ik kijk dan ook zeer tevreden terug op dit wereldkampioenschap en weet weer waarop we moeten werken om het volgende keer hopelijk nog beter te doen!"

Evi: "Ik vertrok goed voorbereid naar het WK om daar zowel voor het team als individueel een goeie prestatie te kunnen neerzetten. Ik ben zeer blij dat we de teamfinale konden springen. En dat we konden tonen dat ons land ook tussen al die toppers kan staan. Daarnaast was het zeker ook een ambitie van mij om individueel in de finale te geraken. Ik ben zeer blij dat dit gelukt is en ik een wedstrijd kon turnen naast gymnasten die mij dagelijks inspireren. Het harde werk werd beloond. Een zeer geslaagd WK dus, waar ik met veel plezier op terug kijk!"

Louise, als kers op de taart mocht jij ook nog eens de prijs voor 1ste plaats op de FIG wereldranking 2023 in ontvangst nemen! Leg eens uit, wat houdt deze prijs in en had je dit zien aankomen?

"Leuk hé! Het was echt een mooie kroon op ons werk van de voorbije maanden. Door het jaar heen worden er voor de verschillende disciplines World Cups georganiseerd. Op basis daarvan wordt een wereldrankingslijst gemaakt door de FIG. Best wel een eer, al is een wereldtitel nog wel andere koek natuurlijk."

En ook de selectie voor de World Games in 2025 is binnen! Coach Tine, hoe verloopt het traject hiernaar toe?

"Ja dat ticket is binnen! Ontzettend fijn dat we er in 2025 opnieuw bij kunnen zijn met een tumbler. Slechts 8 landen van de wereld krijgen hiervoor een rechtstreeks ticket en enkel dit WK telde als selectiemoment. Een heuse opsteker dus voor ons!

We zetten in de voorbereiding richting deze World Games onze nationale werking gewoon verder zoals gepland. Hierbij voorzien we zowel structurele als individuele ondersteuning voor de gymnasten. Samenwerken werkt, dat bleek op dit WK opnieuw! Steeds meer clubs slaan de handen in elkaar en ook het bereik van onze regiowerkingen groeit ieder jaar. Daar willen we dan ook in de toekomst verder blijven op inzetten. De eerstvolgende tussenstap richting deze World Games is het Europees kampioenschap in april. Ook daar hopen we zowel individueel als in team mooie prestaties neer te zetten en sluiten er ook enkele talentvolle jongeren aan die voor het eerst op het grote toneel zullen verschijnen. Om naar uit te kijken dus!"


Dubbele Minitrampoline

Brent, jouw eerste WK als senior en met een knal! Met welk gevoel keer jij huiswaarts?

"Ik keer terug met een twijfelachtig gevoel. Enerzijds ben ik blij met de prestaties dat ik heb neergezet, anderzijds ben ik ook teleurgesteld dat ik gevallen ben en dat ik eigenlijk een betere score kon halen. Maar ik heb veel ervaring kunnen opdoen, wat toch wel goed is voor in de toekomst."

Kobe, Lore & Lise, wat was jullie WK-ervaring?

"Het was een fantastische ervaring om in zo een grote en mooie zaal onze wedstrijd te mogen springen. Je voelde aan alles dat dit competitie was op het allerhoogste niveau. Alle topgymnasten uit onze discipline waren aanwezig. Het was dan ook heel leerrijk voor ons om deze aan het werk te zien tijdens hun trainingen en wedstrijd. Zelf hadden we een heel goede voorbereiding achter de rug. De trainingen verliepen vlot en de resultaten op de voorbereidende wedstrijden waren heel goed. Het was dan ook een teleurstelling dat we fouten hebben gemaakt in onze reeksen waardoor het resultaat niet was waar we op hadden gehoopt. We nemen nu de tijd om een grondige analyse te maken van de wedstrijd en onze voorbereiding om te zien welke aspecten we kunnen verbeteren. We blijven hard doorwerken zodat we in de toekomst beter kunnen doen."

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen