Q&A - De juniores Toestelturnen trekken binnenkort naar het WK

Phoebe De Potter   ‐  Vrijdag 3 mrt 2023   ‐   Tweet

#wearegym

Foto: Thomas Schreyer
Foto: Thomas Schreyer

Eind maart trekken enkele gymnasten in het Toestelturnen jongens & meisjes naar het wereldkampioenschap voor juniores in Antalya, Turkije. Het is nog maar de tweede keer dat dit evenement georganiseerd wordt, een heel mooie kans voor de juniores om ook op wereldniveau hun talent te tonen. Ben jij ook benieuwd met welke verwachtingen ze naar Turkije trekken? Coaches Ward Van den Bosch (TTj) & David Spagnol (TTm) vertellen er alles over!

Voor de 2de keer ooit wordt er een wereldkampioenschap voor juniores georganiseerd. Wat zijn de verwachtingen voor dit WK?

David - TTm: Het team werd 5de in 2019, wat een geweldige prestatie was voor België. Voor dit tweede wereldkampioenschap verwachten we een plaats in de top 12 per team, 2 gymnasten in de allroundfinale en, afhankelijk van de kwaliteit van de kwalificaties, een plaats in de toestelfinales veilig te stellen. Aan de andere kant komen we hier om ervaring op te doen en leren door te zetten, wat een enorme bijdrage zal zijn om in de komende jaren in het nationale seniorenteam terecht te komen.

Ward - TTj: Dit junior WK en de wedstrijd in Stuttgart staat voornamelijk in het teken van het doorgroeien naar & voorbereiden op het seniorniveau. 

Hoeveel Belgische gymnasten mogen deelnemen aan het WK? Is er ook een teamcompetitie of is de wedstrijd volledig individueel?

David - TTm: Ons team zal bestaan uit 3 gymnasten. De eerste dag van het WK vindt de teamcompetitie plaats, deze zal dienen als kwalificatie voor de individuele allroundfinale en toestelfinales.

Ward - TTj: We trekken met 2 gymnasten naar Turkije. We nemen dus niet deel met een team aan dit WK en zetten in op een hoge individuele rangschikking per toestel.

Wanneer en hoe bepalen jullie welke gymnasten mee mogen? En is er ook een reservegymnast?

David - TTm: We organiseren 2 nationale testen om het team te selecteren op basis van verschillende criteria. Ook zullen er 2 reserves genoemd worden. 

Ward - TTj: Om je te selecteren moet je voldoen aan strenge selectienormen per toestel. Er wordt een hoge moeilijkheid verwacht met een hoge eindscore. Met deze toestelnormen toon je aan dat je potentieel hebt om mogelijk een toestelfinale te turnen. Bij de jongens worden er geen reservegymnasten aangeduid. 

Waar situeert deze wedstrijd zich in het seizoen voor de juniores? Is dit voor hen een belangrijke wedstrijd waar ze naartoe pieken of eerder te voorbereiding van wedstrijden verder in het seizoen?

David - TTm: Alle grote internationale wedstrijden zijn voor ons belangrijke momenten in de ontwikkeling van de gymnasten. Het WK des te meer omdat het ons een compleet beeld geeft van het junior niveau. We zullen proberen een mooi beeld van België te laten zien met grote hoop voor de komende jaren. De junior jaren zijn namelijk jaren van voorbereiding. 

Ward - TTj: Alle wedstrijden zijn uiteraard in het teken van voorbereiding op het seniorniveau. Het resultaat is belangrijk maar ondergeschikt aan het groeien en uitbouwen van de wedstrijdoefeningen naar een seniorniveau.

Hoe verlopen de voorbereidingen naar dit WK?

David - TTm: Het is een voorbereiding op een grote wedstrijd, dus er zijn goede dagen en minder geslaagde trainingen. Maar we proberen elke dag te zien als deel van het proces te dat leidt naar de grote wereldkampioenschappen!

Dit is de eerste grote internationale wedstrijd sinds het EK vorige zomer. Hoe kijken de gymnasten ernaar? Is dit voor sommigen hun eerste grote internationale wedstrijd?

David - TTm: Ze zijn altijd blij en trots dat ze aan deze wedstrijden mogen deelnemen en daar komt steeds een positieve sfeer aan te pas. Voor sommigen zal het een primeur zijn, maar we doen internationale toernooien om ons voor te bereiden op dit soort evenementen. Eén ding is zeker, het wordt voor iedereen "een eerste wereldkampioenschap". 

Ward - TTj: Beide jongens die mee zullen gaan hebben voordien al op een EK gestaan. 

Onlangs ging een interne test door. Hoe verliep deze naar aanleiding van het WK?

David - TTm: Het was een terugkeer naar de competitie met deze nationale test en we zijn over het algemeen tevreden met de voorbereiding van de meisjes. Het was bemoedigend voor de toekomst en we hopen dit verder op te voeren naarmate de voorbereiding vordert.

Ward - TTj: Voor de jongens zijn er 2 selectiewedstrijden georganiseerd: de eerste was de Luxemburg Open op vrijdag 18 februari, de tweede was een interne test op vrijdag 25 februari in Malmedy. 10 jongens hebben gestreden om de WK plaatsen en hebben het beste van zichzelf gegeven. Alle jongens hebben belangrijke stappen gezet in het verhogen van hun moeilijkheid aan de verschillende toestellen. Twee jongens hebben aangetoond in staat te zijn deze hoge moeilijkheid aan te kunnen, wie dat exact is, wordt later gecommuniceerd.

Staan er nog verdere testen op het programma voor het WK?

David - TTm: We hebben nog de 2e test op 10/03 waar de selectie beslist wordt. Daarna doen we nog een laatste voorbereidingswedstrijd in Stuttgart tijdens de DTB Pokal. Daar zullen al grote landen zijn, het zal een voorproefje zijn op het wereldkampioenschap. 

Ward - TTj: De jongens die zich niet selecteerden zullen deelnemen aan de DTB Pokal in Stuttgart op 18 maart. Daarnaast wordt er op dinsdag 7 maart nog een laatste voorbereidingstest georganiseerd in Gent om de oefeningen verder op punt te zetten. 

Het is natuurlijk nog een 3-tal weken voor jullie vertrekken. Hoe ziet het programma voor de komende weken eruit naarmate we dichter bij de competitie komen?

David - TTm: We komen dichterbij het wedstrijdschema. We zullen tijdens de komende weken focussen op volgende zaken: de basismomenten van de elementen op elk toestel, de oefeningen die lijken op podiumtraining en meer testen met onze verantwoordelijke jury om zoveel mogelijk goed advies te krijgen. Aan de andere kant verkleinen we de hoeveelheid en lengte van de trainingen volgens het programma. Wij vergroten ook de zorg en het herstel van de gymnasten met onze kine. 

Welke tip hebben jullie voor clubtrainers die het maximale uit hun gymnasten willen halen? 

David - TTm: Mijn eerste advies: geniet van elke dag met je gymnasten. Waardeer zowel de goede tijden als de minder goede tijden, want zo bouwen we de smaak van succes op. Deel deze ervaring samen door te proberen het beste van jezelf te geven als coach of als turnster. Mijn tweede advies: lachen. Positiviteit brengt altijd extra kracht! 

Ward - TTj: Streef naar succeservaringen. Start met de opbouw van een eenvoudige wedstrijdoefening. Van zodra deze oefening gekend is en gemakkelijk wordt geturnd, kan je een nieuw element toevoegen in je oefening. Stap per stap probeer je zo de moeilijkheid van je oefeningen te verhogen. 

Ook benieuwd welke gymnasten België zullen vertegenwoordigen op dit Junior WK? Je leest het binnenkort op onze website!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen