Q&A - Een succesvol EK Toestelturnen voor Baloise Team BELGYM

Phoebe De Potter   ‐  Donderdag 27 april 2023   ‐   Tweet

#wearegym

Twee weken geleden was het zo ver, het startschot van het EK Toestelturnen werd gegeven in Antalya, Turkije. Een enorm belangrijke wedstrijd voor onze gymnasten, want dit was hun laatste kans om zich te selecteren voor het WK Toestelturnen in Antwerpen dat van 30 september tot 8 oktober 2023 op de planning staat. 

En wat een EK! De jongens van Baloise Team BELGYM wisten de top 8 te halen in de teamcompetitie. Daarnaast wist Maxime Gentges (Gymnastique Club de Malmedy - FfG) ZILVER mee naar huis te nemen in de toestelfinale aan paard met bogen en haalden Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas) en Victor Martinez  (Althanor Gym Club - FfG) de allroundfinale. En ook bij de meisjes was het EK een succes, naast een 7de plek in de teamcompetitie wisten Lisa Vaelen (De Gympies Keerbergen) en Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) een respectievelijk 4de en 5de plaats te behalen in de allroundfinale, een ongelofelijke prestatie! Als kers op de taart nam Lisa ook het BRONS mee naar huis in de sprongfinale. Ben jij ook benieuwd hoe zij het EK ervaren hebben? 

Hoe verliepen de voorbereidingen naar het EK?

TTm: De voorbereidingen verliepen goed. We hebben een paar testen in België gedaan om ons voor te bereiden en sommigen hebben ook een wedstrijd in Stuttgart kunnen doen.

TTj: Met vallen en opstaan, zoals gewoonlijk. We hebben de voorbereidingen zo professioneel aangepakt dat we zeker waren dat we een ferme prestatie konden neerzetten. Nog nooit zijn we zo klaar geweest voor een grote competitie. We hebben gevoeld dat alle extraatjes hebben gewerkt.

De selectie voor het WK Turnen in Antwerpen is binnen! Hoe is de teamwedstrijd voor jullie verlopen? Was dit naar verwachtingen?

TTm: De kwalificaties in team zijn niet helemaal verlopen zoals verwacht. Er werden hier en daar te veel fouten gemaakt. Jammer genoeg hebben we ons doel om de top 5 te behalen niet bereikt, maar gelukkig hebben we wel de top 7 gehaald en zijn we daarmee dus geselecteerd voor het WK in Antwerpen.

TTj: Dit was wel verwacht, het werk dat we hierin hebben gestoken is niet vergelijkbaar met de jaren voorheen en dat heeft zich zeer positief vertaald! Natuurlijk zijn er enkele foutjes gemaakt, maar geen enkele fout telde uiteindelijk mee. Iedereen van het team heeft zijn steentje kunnen bijdragen met een foutje van de andere op te vangen. 

Jullie stonden er echt als team deze keer. Hoe zijn jullie geëvolueerd naar zo'n hecht team?

TTj: Weken en weken samen getraind. Wat wil zeggen dat we samen door een muur gaan, bloed, zweet en tranen samen. We werken allen voor een gezamenlijk doel: Parijs. Niemand kan daar alleen naartoe, dus we weten wat nodig zal zijn om dat doel te bereiken.

Er hing natuurlijk veel af van dit EK, hoe ging het met de zenuwen? Wat is jullie go-to om deze onder controle te houden? 

TTm: We voelden ons klaar en we hadden er veel zin in, maar de stress was toch wel aanwezig voor zo'n belangrijke wedstrijd.

TTj (Luka): Mijn go-to is mindfulness en ademhaling, maar vooral ook weten dat ik er alles aan heb gedaan om op dat moment te kunnen presteren.

Binnen 5 maand staat dan het WK Turnen op het programma in eigen land. Hoe kijken jullie ernaar en waar gaan jullie komende maanden op focussen ter voorbereiding?

TTm: We zijn heel blij dat we een WK in eigen land mogen doen, dat is toch wel iets anders om voor eigen publiek te mogen presteren. De volle focus gaat naar het WK gaan de komende maanden.

TTj: We kijken er enorm naar uit. Niemand heeft al een grote wedstrijd in eigen land mogen turnen, echt een unicum. Verder gaan we er 110% voor om daar met een super team aan de start te komen. 

Staan er nog competities op het programma in voorbereiding van het WK

TTm: Ja, de volgende wedstrijd is het BK in Libramont. Daarnaast zijn er nog een paar individuele World Cups.

Lisa, wat een EK! 3 finales, 4de in de allroundfinale en BRONS op sprong! Wat ging er door je hoofd tijdens de allroundfinale en sprongfinale?

Tijdens de AA-finale was ik veel minder gestresst dan bij de kwalificaties, ik had vooral mega veel zin in de wedstrijd. Bij de sprongfinale had ik iets meer stress, maar lukte het goed om de spanning onder controle te houden. Ik heb er super hard van genoten!

Maellyse, jij wist je ontzettend knap te herpakken in de allroundfinale en werd 5de! Hoe is dit EK verlopen voor jou? Was dit naar verwachtingen?

Mijn kwalificatiewedstrijd is niet goed gegaan, ik was niet tevreden over mezelf. Ik ben blij dat ik tijdens de AA-finale heb kunnen tonen wat ik écht kan. En dan een 5de plaats halen maakt het nog mooier.

Fien, met welk gevoel ben jij aan je balkfinale gestart?

Ik had ongelooflijk veel stress voor de finale, maar ik had er ook wel zin in. Ik heb gewoon geprobeerd om er van te genieten en ervaring op te doen.

Luka, jij wist je nét te selecteren voor de allroundfinale en werd daar knap 18de na een sterke wedstrijd. Wat is jouw gevoel bij de allroundfinale?

Een uitstekend gevoel aan overgehouden. Het kon net iets beter aflopen, maar dat is turnen nu eenmaal, één kans en dan is het voorbij. Maar de focus lag vooral op dat WK-ticket binnenhalen en dan 8ste worden met team is een grote stap in de juiste richting.

Victor, jij behaalde een knappe 12de plek in de allroundfinale. Hoe is deze finale voor jou verlopen en was dit naar verwachtingen?

Ik ben al heel blij met mijn 12de plaats. Ik startte de finale met weinig stress, ik zei tegen mezelf dat het slechts een bonus was, want het werk was al gedaan in de kwalificaties. Ik had mezelf een top 12-finish en 81 punten ten doel gesteld. Eén van de twee is bereikt, wat al heel goed is.

Maxime, zilver op paard met bogen, wat een prestatie! Als eerste Belgische man nam jij een medaille in een toestelfinale op een EK. Wat is jouw gevoel en ben jij naar het EK getrokken met medaille-ambities voor dit toestel?

Eerst en vooral ben ik erg trots dat ik deze medaille heb gewonnen en het feit dat ik de eerste Belg ben die deze prestatie levert, versterkt dit gevoel nog. Mijn eerste ambitie was de kwalificaties in teamverband. Maar ik heb altijd gezegd dat ik streefde naar een toestelfinale op paard met bogen en rek. En op die twee toestellen kan alles gebeuren omdat de kans op fouten erg groot is. Als je aan een finale meedoet, mik je altijd op een medaille. Vooral omdat ik in deze finale een van de hoogste startscores had, wist ik dat ik theoretisch bij de favorieten hoorde. Maar ik wilde trots zijn op mijn prestatie. Ik wilde mezelf 's avonds in de spiegel aankijken en tegen mezelf zeggen: "Goed gedaan man, je hebt het goed gedaan". Dat kan ik vandaag zeggen, al maakt de medaille het verhaal natuurlijk nog mooier.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen