Q&A - Het gouden topsport trio Acro

Melanie Verstockt   ‐  Dinsdag 21 november 2023   ‐   Tweet


In april 2023 konden we het meisjes trio Mirte Vercauteren (SPORTAC86), Sofie Jaeken (Ambitious Pro Gymnastics) en Lauren Verbrugghe (ART GYM) voor het eerst aan het werk zien bij de senioren tijdens de World Cup Acro in Puurs. Sindsdien wisten ze de ene gouden medaille na de andere binnen te halen. In oktober werden ze bekroond tot Europees kampioen.

In deze Q&A zullen we Mirte Vercauteren (SPORTAC86), Sofie Jaeken (Ambitious Pro Gymnastics) en Lauren Verbrugghe (ART GYM) wat beter leren kennen. Ze geven een inkijk in het leven als topsporter Acro.

Mirte, Sofie en Lauren na de gouden medailles tijdens de World Cup in Puurs en in Rzeszow, werden jullie in oktober Europees kampioen. Hoe hebben jullie dat ervaren?

Het was een vrij moeilijke wedstrijd voor ons omwille van een korte voorbereiding. We hebben alles gegeven en zijn ontzettend gelukkig met het resultaat daarvan.

Hoe gaan jullie om met stress tijdens zo'n belangrijke wedstrijden?

We proberen zo veel mogelijk bezig te zijn met onszelf en niet te kijken naar andere teams. Elkaar eraan blijven herinneren dat we er klaar voor zijn en al onze elementen met zekerheid kunnen, helpt ons ook hard.

Welke voorbereidingen gaan er vooraf aan het Europees kampioenschap?

De focus ligt vooral op de wedstrijdoefeningen. Nadat we deze meerdere keren hebben geoefend op training, herhalen we apart de elementen en verschillende stukken dans tot in de details.

Acrobatische gymnastiek vereist teamwork en vertrouwen. Hoe bouw je een sterke band op met je partner(s) en hoe belangrijk is vertrouwen?

Een belangrijk punt voor het opbouwen van die band is dat je van elkaar weet dat je ambities op dezelfde lijn liggen. Vertrouwen speelt ook een grote rol in onze sport. Op trainingen gaat het vooral over elkaars veiligheid. Op wedstrijden zullen we op elkaar moeten vertrouwen dat, ook onder stress, ieder zijn deel van het element goed kan uitvoeren.

Wat zijn enkele van de meest uitdagende elementen in jullie oefeningen en hoe hebben jullie die aangepakt?

Er is één element dat we heel weinig hebben kunnen oefenen, omdat het een te grote belasting had op de blessure van iemand uit ons team. Tot op wedstrijd zelf deden we het element altijd met de hulp van onze coach, dus dat was wel een spannend momentje.

Wat is jullie meest favoriete element?

In onze tempo-oefening doen we een gestrekte salto, een gestrekte salto met volledige schroef en full-in bol in combinatie. In dat element kunnen snel fouten zitten waardoor het minder goed lukt, maar wanneer we die dan opgelost krijgen is het echt een heel leuk element.

Wat zijn de plannen voor komende weken/maanden? Staan er nog belangrijke wedstrijden op de agenda?

Er komen niet direct belangrijke wedstrijden aan voor ons. Onze partner herstelt momenteel van een blessure. Hierna zullen we terug beginnen trainen voor het wereldkamioenschap in 2024.

Welk doel willen jullie zeker nog behalen in jullie carrière?

We werken eert toe naar het wereldkampioenschap in 2024. Daarna volgt er nog een Europees kampioenschap en de wereldspelen in 2025, waar we ook graag aan willen deelnemen!

Hebben jullie tips voor jonge gymnasten die dromen om ooit deel te nemen aan een EK of WK?

Laat geen enkele tegenslag je weerhouden van je doel en haal je motivatie uit de positieve momenten van je parcours. Geloof in jezelf!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen