Q&A - Senna Deriks als Young Ambassador op het European Youth Olympic Festival

Eva Vynckier   ‐  Vrijdag 2 september 2022   ‐   Tweet

#eyofbanskabystrica2022

Senna en onze Belgische juniores op het EYOF


Met de steun van


Van 24 tot 30 juli ging het European Youth Olympic Festival door in Banská Bystrica, Slowakije. Zes juniores Toestelturnen namen deel aan deze internationale wedstrijd om er de Belgische driekleur te verdedigen. Ook ex-topgymnaste Senna Deriks trok naar Slowakije als Young Ambassador van dit event! Benieuwd hoe Senna het European Youth Olympic Festival heeft ervaren? Je leest er alles over in deze exclusieve Q&A.

Als kapitein van het Belgische team Toestelturnen meisjes zei Senna Deriks (Gymgroep A.S.) in 2020 de turnzaal vaarwel. Senna was jarenlang een vaste waarde binnen het Belgische team en behaalde zowel op individueel vlak als in teamverband mooie resultaten. In juli trok ze als Young Ambassador naar het European Youth Olympic Festival (EYOF).

In juli trok je met onze Belgische juniores naar het EYOF. Wat houdt dit evenement precies in?

Het EYOF is een Europees olympisch top-multisportevenement voor jonge atleten van 14 tot 18 jaar. Tijdens het EYOF kunnen de beste jonge Europese atleten internationale ervaring opdoen en kennismaken met alle aspecten van de ‘echte’ Olympische Spelen.

Je werd aangesteld als Young Ambassador van het EYOF. Wat was jouw rol als Young Ambassador?

Als Young Ambassador was het vooral mijn taak om aan de jonge atleten de Olympische waarden bij te brengen en om ze een leuke tijd te bezorgen in het Olympisch dorp. Samen met enkele andere Ambassadors van verschillende landen was ik een 'facilitator'. Onze groep organiseerde voornamelijk spelletjes waarbij de atleten moesten samenwerken en hun kennis over de verschillende sporten en landen konden testen. Hierbij konden de atleten kleine prijzen winnen die ze als aandenken mee naar huis konden nemen.

Daarnaast vormde ik een link tussen de atleten en de staff. De atleten mochten mij op elk moment aanspreken met al hun vragen en bedenkingen of gewoon wanneer ze nood hadden aan een babbeltje.

Met welke verwachtingen trok jij naar het EYOF?

Ik vertrok eigenlijk zonder verwachtingen richting Slowakije. Ik hoopte vooral dat ik leuke herinneringen kon maken en de atleten kon bijstaan waar nodig.

Hoe heb jij het EYOF ervaren?

Voor mij was het de eerste keer dat ik meeging naar het EYOF. Ik heb super hard genoten van alle sporten en de fijne mensen rondom mij die ik heb leren kennen tijdens het evenement. Het was vooral interessant om te zien hoe alles eraan toe gaat achter de schermen. Als atleet wordt alles voor jou geregeld en ben je niet bezig met wat er rondom jou gebeurt qua organisatie. 

Het was dus heel fijn om te zien hoe hard er gewerkt wordt om het de atleten en coaches zo gemakkelijk mogelijk te maken! Eens je dat heb gezien, apprecieer je het des te meer.

Wat doet het met jou om na zo’n mooie carrière op deze manier toch in de turnwereld actief te kunnen blijven? Is dit iets dat je vaker zou willen doen?

Turnen is en blijft altijd één van mijn grootste passies. Ik ben heel blij dat ik nog steeds op allerlei manieren betrokken ben in de sportwereld en hoop in de toekomst mijn steentje nog vaak te kunnen bijdragen. 

Welke tip wil jij meegeven aan jonge gymnasten in de clubs?

Het allerbelangrijkste is dat de gymnasten er plezier aan beleven. Plezier tijdens de trainingen, tijdens de wedstrijden, ... Dan gaat het vanzelf allemaal een stukje beter!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen