Q&A - Simon Debacker springt Belgisch record Trampoline

Phoebe De Potter   ‐  Maandag 4 apr 2022   ‐   Tweet

#wearegym

Simon Debacker (Lenig & Vlug Beveren-Leie) heeft al heel wat records en titels op zijn naam staan in de discipline Trampoline. Zo werd hij meerdere malen Belgisch kampioen en houdt hij maar liefst 4 Belgische records in het individuele en synchroon springen. Ook benieuwd naar zijn verdere ambities?

Op de Provinciale Voorronde te Balen op 27.03.2022 wist Simon opnieuw een Belgisch record te behalen. Met 4 drievoudige salto's en in totaal 24 salto's en 13 volledige schroeven scoorde hij een moeilijkheidsgraad van 17.1, wat 0.3 punten hoger ligt dan voormalige recordhouder en teamgenoot Joris Geens. Daarnaast nam hij ook deel aan de Dutch Open (NED) een week voordien, waar hij samen met synchroon partner Florian Vandenberghe (Go4Gym) het nieuwe Belgische record 'Hoogste score vrije reeks' behaalde met 50.959 punten. Wat een maand voor Simon!

Welk parcours heb jij tot nu toe afgelegd in de gymnastiek?

Op mijn 7 jaar ben ik begonnen met trampoline springen en ik ben er nooit meer mee gestopt. Op dezelfde leeftijd heb ik ook een jaar gevoetbald, maar trampoline springen was toch duidelijk plezanter en hier ben ik dus in verder gegaan.

Wat heeft jou voor Trampoline doen kiezen als discipline?

De Trampoline club Lenig en Vlug in Beveren-Leie is zo ongeveer de beste club in Trampoline en is een bekende vereniging in Beveren-Leie en omstreken. Ook het feit dat er familieleden onder de trainers waren heeft ook wel geholpen om in de sport te stappen.

Onlangs wist je een nieuw Belgisch record te behalen met de hoogste moeilijkheidsgraad (17.1) in de vrije reeks trampoline individueel. Hoe lang train je al op deze specifieke reeks? Had je het verwacht?

Het is al een aantal jaar dat ik nu en dan eens op training deze oefening draai. Meestal komt ze nog eens boven als ik echt goed in vorm ben. De eerste keer dat ik ze volledig gedaan heb was in 2018 als ik mij niet vergis. Op wedstrijd had ik ze al eens geprobeerd op het Vlaams kampioenschap in 2019 en ook op de Masters in Frankrijk heb ik eens een poging gewaagd in 2020, toen dus zonder succes. Ik had het niet verwacht want ik had hier niet naartoe gewerkt om nog eens een poging te wagen. Het was mijn trainster, Bieke Decavel, die mij op training in de week tot de wedstrijd het duwtje in de rug gegeven had om die reeks nog eens van onder het stof te halen. En tot mijn grote blijdschap deze keer wel met een goede uitkomst!

De volgende internationale competitie is het EK begin juni. Wat zijn jouw ambities voor deze wedstrijd? Ben je van plan om deze reeks ook daar te springen?

Voor het EK droom ik van een halve finale individueel en de finale synchroon. Ik ben ook heel benieuwd om te zien waar we kunnen geraken per ploeg. Daar zal het erop aan komen om de wedstrijd goed te lezen. In de voorronde staat de record reeks alvast niet op de planning. Maar als de halve finale bereikt wordt, behoort dit misschien wel tot de mogelijkheden. Ik ga ze in elk geval hard blijven trainen zodat ik er klaar voor ben als de kans zich voordoet.

Naast je individuele record, sprong je ook een nieuw record synchroon met de hoogste vrije score (50.959 punten) samen met Florian Vandenberghe (Go4Gym). Zal je op het EK in juni ook deelnemen aan de synchroon wedstrijd?

Op het EK neem ik ook weer deel in het synchroon samen met Florian Vandenberghe. Hopelijk kunnen we dan ons kunstje van op de Dutch Open herhalen en in de finale geraken. Als we dan weer een mooie oefening kunnen neerzetten zullen we heel gelukkig zijn. Alles wat meer is, is surplus.

Momenteel staan alle records in de discipline Trampoline - beide individueel als synchroon - op jouw naam, behalve de hoogste score vrije reeks. Dit record staat momenteel op Loïc Lenoir (WIK Oostende). Is het een doel om ook dat record te verbreken?

Dat laatste record zou ik natuurlijk ook graag op mijn naam krijgen, maar het is niet iets waar ik specifiek op ga focussen. Ik wil vooral proberen om mijn wedstrijden zo goed mogelijk af te werken en hopelijk volgt dan automatisch de kers op de taart.

Ben je op dit moment nog op nieuwe elementen of combinaties aan het trainen?

Er zijn nog een aantal elementen die ik graag nog in een reeks zou kunnen verwerken om die 17.1 nog een kleine upgrade te geven. De eerst volgende toevoegingen zijn 823/ en 8-5< voor de kenners. Ook miller + zou ik heel graag eens in een reeks krijgen, maar dit wordt heel moeilijk.

Op een trampoline spring je heel hoog natuurlijk, kamp je soms met schrik voor nieuwe - of gekende - elementen? Hoe geraak je daarover, of hoe vermijd je die angst in eerste instantie?

Eind 2017 ben ik al mijn sprongen kwijt geweest en kon ik zo goed als niets meer. Ik klapte dicht en draaide sprongen die niet de bedoeling waren met een boel landingen op mijn hoofd en nek tot gevolg. Het was een lange en moeilijke weg om alles terug te leren en het vertrouwen in eigen kunnen terug te winnen. Het heeft een aantal maanden gekost en heel veel moeite en moeilijke momenten. But what doesn’t kill you, makes you stronger. Ik ben heel blij dat ik toen door de zure appel gebeten heb om nu weer van het springen te kunnen genieten.

  Wat zijn jouw verdere doelen en ambities op langere termijn binnen de gymnastiek?

  Ik ben ondertussen al 28 jaar, 29 op het einde van het jaar, dus als we op langere termijn kijken gaat het voor mij richting een trainers-carrière. Ik geef nu ook al training aan de jongeren in de club en ook samen met mijn mede gymnasten op training elkaar motiveren en vooruit stuwen is wel iets wat me ligt. Maar toch nog even zolang het nog kan zelf genieten van het springen en het gymnast zijn.

  Welke gouden tip kan je geven aan trampolinegymnasten in de clubs?

  Hard werken wordt altijd beloond. Soms moet je er even op wachten en soms voelt dat nogal lang, maar je moet erop vertrouwen dat als je blijft je best doen, dat de beloning zal volgen. De aanhouder wint.


  Daarnaast sprongen ook toppers in Tumbling en Dubbele Mini Trampoline tal van records afgelopen wedstrijden. Zo behaalden beide Sam D'Hoop (Turnkring Oostakker) en Tachina Peeters (Gymplus) de 'Hoogste score vrije reeks' én 'Hoogste score kwalificaties' in het Tumbling. In de discipline Dubbele Mini Trampoline behaalden Kobe Antheunis (Sterk en Lenig Drongen), Wannes Geens (Sterk en Lenig Drongen), Raschke Roswitha (Turnkring Ten Gaerde) en Lore Bosmans (CSA Kempen) ook tal van Belgische records. Een overzicht van alle records vind je hier terug. Proficiat allemaal!


  Reacties op dit bericht

  Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen