Q&A - Team BELGYM Acro

Phoebe De Potter   ‐  Vrijdag 4 maart 2022   ‐   Tweet

#ACROWorlds2022

Het is bijna zover, het WK Acro staat vlak voor de deur! Ook benieuwd hoe de voorbereidingen van onze Belgische delegatie verliepen de afgelopen maanden? En met welke ambities zij richting Baku vertrekken? Je leest het in deze exclusieve Q&A.

Van 10 tot 13 maart staat in Baku, Azerbeidzjan, het wereldkampioenschap Acro op het programma. 9 Belgische gymnasten trekken naar Baku, een ideale voorbereiding op de World Games die deze zomer in Birmingham (USA) op het programma staan.

Belgische delegatie: 

  • Meisjes drie: Bo Hollebosch (Sportiva Sint Gillis Waas), Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics) en Kim Bergmans (Ambitious Pro Gymnastics)
  • Heren vier: Wannes Vlaeminck (Vaste Vuist Lauwe), Simon De Wever (TK Werchter), Jonas Raus (Gymfinity) en Viktor Vermeire (Sportac Deinze)
  • Gemengd paar: Helena Heijens (Acro II Gym) en Bram Röttger (TK Werchter)
Het is de eerste grote wedstrijd van het seizoen, hoe kijken jullie ernaar?

Meisjes drie: We kijken ernaar uit. We zijn blij dat we aan de wereld kunnen laten zien waar we de voorbije maanden aan gewerkt hebben en hoe wij als team geëvolueerd zijn.

Heren vier: Met veel enthousiasme. Tijd om te tonen waar we zo lang voor gewerkt hebben. 

Gemengd paar: We kijken er heel hard naar uit. Het is wel spannend omdat dit de eerste grote wedstrijd is als gemengd paar samen.

Hoe ziet de laatste week voor jullie wedstrijd eruit?

Meisjes drie: Deze week is wat rustiger op de training. We leggen nu vooral de nadruk op de afwerkingen en kwaliteit van onze oefeningen. Niet meer zozeer op het conditionele aspect. Dit geeft ons ook wat meer tijd voor extra recovery, wat nodig is om in topvorm te zijn.

Heren vier: De trainingsweek ziet er ongeveer hetzelfde uit als gewoonlijk, maar minder intensieve trainingen. We doen het nodige aantal oefeningen, maar doen daarna geen overbodige elementen meer. We focussen vooral op wat we op het WK gaan brengen. 

Gemengd paar: Er wordt minder kracht en conditie gedaan, de focus ligt vooral op de oefeningen en de delen die we brengen op het WK.

Wanneer zal dit WK voor jullie geslaagd zijn?

Meisjes drie: Om elke keer opnieuw een zo perfect mogelijke oefening neer te zetten. Dan is het zeker geslaagd. Naast onze persoonlijke ambities willen we ook een ticket voor de Europese Spelen bemachtigen. Hiermee verzekert België zich van een plekje om naar de Europese Spelen te gaan die in 2023 op het programma staan. 

Heren vier: We willen dat alles in onze oefeningen gelukt is en dat het proper en verzorgd is. De rest is bijzaak.

Gemengd paar: We willen goede oefeningen brengen en misschien een medaille winnen. 

Deze wedstrijd is de ideale voorbereiding op de World Games deze zomer, wat is daar het doel?

Meisjes drie: De World Games is echt ons ultieme doel. De laatste jaren trainen we heel bewust naar deze competitie. Het is ook de reden waarom dit team is samengesteld. Dit is het moment waarop we onze allerbeste oefeningen willen neerzetten. We hopen hier ook een medaille te winnen en natuurlijk ook echt te genieten want dit is onze laatste wedstrijd samen.

Heren vier: Voor de World Games liggen de verwachtingen hoog en hopen we op een medaille. Dit is toch wel de wedstrijd waar we het meest naar uitkijken en naar toe werken.

Gemengd paar: Net zoals op het WK hopen we ook hier goede oefeningen te brengen en een medaille te kunnen veroveren.

Hoe combineer je school/werk met zo'n grote internationale competitie? 

Meisjes drie: Bo krijgt vervangende taken mee van haar leerkrachten omdat ze op een topsportschool zit. Hierdoor houden de leerkrachten er rekening mee om niet te veel huiswerk te geven zodat ze zich vooral kan focussen op de wedstrijd. Lise studeert aan de universiteit en heeft een topsportstatuut waardoor ze zelf haar werk kan indelen. Door in de weken voor en na de competitie wat extra te doen kan ze haar volledig op de wedstrijd toeleggen. Kim kan de eerste 2 dagen nog online werken. Zodra de competitie start gaat de focus volledig naar de wedstrijd.

Heren vier: We proberen zoveel mogelijk op voorhand te doen, maar het is zeker niet altijd gemakkelijk. Gelukkig worden we heel goed ondersteund door onze school. 

Gemengd paar: We krijgen van de leerkrachten schoolwerk mee van de lessen die we missen tijdens het WK en proberen daar dan toch wel een beetje te studeren, maar dat is natuurlijk niet echt evident!

Wat is jouw go-to om alle stress even los te laten in de dagen voor het vertrek?

Meisjes drie: Een echt me-time momentje in de badkamer: een lekker warm bad of douche, gezichtsmasker, een lichaamsscrub,... Liefst nog ergens een massage boeken zodat alle spieren los zijn en we met een gelukkig en fit lichaam kunnen vertrekken.

Heren vier: Goede trainingen geven uiteraard goede hoop en kan al heel hard ontstressen. Ook een warm bad of douche is heel ontspannend. Spelletjes spelen op de gsm helpt ook altijd om even de stress los te laten. 

Gemengd paar: Even gewoon thuis zijn en niks doen. 

Zijn er obstakels geweest tijdens de voorbereidingen? 

Meisjes drie: Lise en Kim hebben wel heel veel last gehad van vermoeidheid tot 2 weken terug, dat was zeker niet welkom. Gelukkig is dat nu beter. Kleine kwaaltjes zijn er af en toe wel, maar een echte blessure daar hebben we ons van kunnen weerhouden.

Heren vier: Een aantal weken voor vertrek hadden we nog te kampen met een kleine kwetsuur van Wannes en Simon, hierdoor hebben we toch even niet voluit kunnen trainen. Uiteraard blijft corona een stressfactor waar we rekening mee moeten houden. 

Gemengd paar: We trainen nog niet zo lang samen, dus dat is altijd wel spannend. Daarnaast maakte corona de voorbereidingen niet zo evident, we zijn niet altijd even hard kunnen blijven doortrainen. 

Hebben jullie een vast ritueel voor een internationale competitie?

Meisjes drie: De avond voor elke wedstrijddag overlopen we samen op de kamer de oefening en op welke punten er moet gefocust worden, zowel dans en delen als individuele elementen. We zorgen dat we met een positief gevoel kunnen gaan slapen. 

Heren vier: We geven altijd een vuistje aan elkaar vlak voor het opgaan op de wedstrijdvloer en overlopen hierbij nog rap eens waar we allemaal op moeten letten.

Gemengd paar: Het is onze eerste internationale wedstrijd samen, best wel spannend dus.

    Wat mag voor jou echt niet ontbreken in je valies?

    Meisjes drie: Dat is een hele lijst, maar natuurlijk onze maillots, krijt, plakstift, make-up en ons haargerief. Dus alles specifiek voor de wedstrijd. Maar earbuds voor op de vlieger vergeten we toch ook liefst niet. 

    Heren vier: Onze wedstrijdpakken uiteraard. Dat is wel veruit het belangrijkste dat we mee moeten hebben. Voor al de rest zou een eventuele oplossing bestaan. Ernaast gaat de tablet van Wannes ook altijd mee. 

    Wat is jullie favoriete onderdeel? 

    Meisjes drie: Tempo, het is misschien het meest spannende en fysiek het zwaarste, maar dat geeft het meeste voldoening als de oefening goed gelukt is. Er kan zoveel fout gaan, dat je echt blij bent als alles goed gaat.

    Heren vier: Balans, dat is ook ons sterkste onderdeel. Hierdoor hebben we hier het meeste vertrouwen in.

    Gemengd paar: We halen plezier uit elk onderdeel dat we doen. Maar als we echt moeten kiezen, vinden we de balanselementen misschien toch net het leukste.

    Hoe ga je om met een mindere training? 

    Meisjes drie: Het is wel moeilijk als er iets niet goed gaat op training. Dan gaat ons humeur rap naar beneden en gaat het meestal nog slechter, maar we helpen elkaar er dan wel altijd terug bovenop.

    Heren vier: Als het wat minder gaat moedigen we elkaar altijd aan. In een teamsport sta je er nooit alleen voor en we maken altijd duidelijk dat we er zijn voor elkaar.

    Gemengd paar: We proberen duidelijk het onderscheid te maken tussen wat er wel goed ging en wat er minder was. Zo kunnen we een mindere training beter relativeren en is het makkelijker om de volgende training op de mindere onderdelen te focussen.

    Wie zijn jullie grootste concurrenten? 

    Meisjes drie: Onze grootste concurrenten zijn Rusland. Zij staan (bijna) altijd voor ons. Er zijn natuurlijk ook nog andere goede landen zoals Portugal, Belarus… dus daar moeten we zeker ook voor opletten op wedstrijden.

    Heren vier: Iedereen kan als concurrent bekeken worden, want we zijn enorm aan elkaar gewaagd. Een wedstrijd moet nog altijd geturnd worden en dit kan elke keer anders uitdraaien. We focussen vooral op onszelf.

    Gemengd paar: De grootste concurrentie bij de mixed pairs is zeker Rusland. Al brengen landen zoals Duitsland, Azerbeidzjan en Belarus momenteel ook een hoog niveau.

    Welke tip geef je aan onze acrogymnasten uit de clubs?

    Meisjes drie: Als je samenwerkt gaan de trainingen altijd beter en zal je beter presteren.

    Wannes Vlaeminck: Plezier komt altijd eerst.

    Viktor Vermeire: Nooit je dromen opgeven en er blijven voor vechten, ook als het wat minder gaat. 

    Wij wensen Team BELGYM alvast veel succes op het WK! 

              Reacties op dit bericht

              Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen