Q&A - Team BELGYM naar Europees kampioenschap Toestelturnen

Phoebe De Potter   ‐  Vrijdag 5 aug 2022   ‐   Tweet

#wearegym

Volgende week trekt Team BELGYM met maar liefst 10 meisjes en 10 jongens naar het Europees kampioenschap Toestelturnen in München, Duitsland. De eerste grote internationale competitie in een lange tijd. Ook benieuwd hoe de voorbereiding verliep? En met welke ambities trekken zij naar München? Je leest het in deze exclusieve Q&A.

Van 11 tot 21 augustus staat in München, Duitsland, het Europees kampioenschap Toestelturnen op het programma. Een delegatie van 20 Belgische gymnasten, 10 juniores en 10 seniores, trekken naar München om er het beste van zichzelf te geven. Daarbij is deze competitie ook de selectie voor het Wereldkampioenschap Toestelturnen in Liverpool eind oktober. 

> Ontdek hier de volledige Belgische delegatie

Binnenkort vertrekken jullie naar het Europees kampioenschap, de eerste grote internationale wedstrijd sinds de Olympische Spelen in juli 2021 en het Wereldkampioenschap in oktober 2021. Hoe kijken jullie ernaar?

Meisjes: We hebben er allemaal veel zin in! Het is al even geleden dat we een grotere wedstrijd gedaan hebben en we zijn er helemaal klaar voor! 

Jongens: Met veel goesting natuurlijk! We kijken ernaar uit om onze internationale vrienden nog eens te zien, alsook hun vooruitgang. We gaan naar het EK met een nieuw team want Glen, Nicola en Victor vervoegen de ploeg. Deze 3 jongsters hebben laten zien dat ze de kwaliteiten hebben voor zo’n groot toernooi. Ook Noah en Luka hebben er zin in! 

Hoe zijn de voorbereidingen verlopen naar dit EK? Zijn jullie er klaar voor?

Meisjes: De voorbereiding was niet ideaal. Er waren hier en daar wat kleine aanpassingen die moesten gebeuren, maar we zijn er wel klaar voor.

Jongens: De aanloop naar dit EK was niet gemakkelijk, maar moeilijk gaat ook! We hebben er als team alles aan gedaan om zo goed mogelijk voorbereid te zijn dit EK.

Dit is ook meteen de selectie voor het komende WK in oktober, met welke verwachtingen trekken jullie naar dit EK?

Meisjes: We zijn klaar voor deze wedstrijd en hopen een top 5 plaats te behalen als team. We gaan veel plezier maken en genieten van de wedstrijd.

Jongens: We vechten voor het beste resultaat met als doel om ons team te selecteren voor het WK!

Lisa, jij werd Belgisch kampioen dit jaar. Hoe kijk jij naar het komende EK?

Lisa: Ik heb er echt super veel zin in! Mijn niveau is alleen maar gestegen sinds het BK waardoor ik ook wat meer vertrouwen heb gekregen. Individueel hoop ik een toestelfinale te behalen op sprong en brug.

Noah, jij kampte met heel wat blessures de voorbije maanden. Hoe sta jij er momenteel voor?

Noah: Mijn achillespeesblessure is gelukkig goed genezen! Momenteel train ik terug op 5 toestellen: paard, ringen, sprong, brug en rek. We hebben voor het EK bewust niet gekozen voor grond omdat dat toch wel het zwaarste was om te trainen.

Luka, ook voor jou is het al even geleden dat je een internationale wedstrijd turnde. Hoe heb je de afgelopen periode sinds het WK in 2021 aangepakt en wat zijn jouw doelen?

Luka: De lange periode tussen het afgelopen WK en dit EK was er eentje met ups en downs, maar we zijn er geraakt! Mijn hoofddoel zijn de Olympische Spelen in Parijs maar daartussen zijn er heel wat tussenstappen om mij optimaal voor te bereiden. Ik kijk dan ook uit naar dit EK! 

Hebben jullie bepaalde rituelen om de stress onder controle te houden tijdens internationale wedstrijden? 

Meisjes: We proberen alles goed voor te bereiden zodat we tijdens de wedstrijd helemaal kunnen focussen op de wedstrijd zelf. 

Jongens: Ademen! De controle van onze ademhaling is super belangrijk. Daarnaast kennen we de dagplanning van de competitiedag graag tot in detail zodat we ons geen zorgen moeten maken over kleine zaken. Control the controllable!

Welke tip hebben jullie voor onze gymnasten in de discipline Toestelturnen in de clubs?

Meisjes: Droom groot, maar werk met kleine stapjes. En maak veel plezier uiteraard! 

Jongens: Droom geen kleine dromen.

Wij wensen Team BELGYM alvast veel succes op het EK!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen