Q&A WK Turnen - Een inkijk bij team sportief

  ‐  Woensdag 19 juli 2023   ‐   Tweet

#antwerp2023

Commissieverantwoordelijke Dominque Verlent aan het woord

Het wereldkampioenschap Turnen komt dichterbij. Op zaterdag 30 september geven we in het Sportpaleis te Antwerpen het startschot van wat een fan-tas-tische 9 daagse wordt. 

Wat komt nu allemaal op organisatorisch vlak kijken bij de organisatie van dit event? Hoe gaan de voorbereidingen? Ons LOC team sportief geeft je een inkijk in hun WK-traject.

Q / Een WK in eigen land. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

Met meer dan 120 000 leden is gymnastiek een heel populaire sport in Vlaanderen waarin we het op topsportvlak heel goed doen. Dat bewezen onze gymnasten van Baloise Team BELGYM op de afgelopen internationale competities. Met een WK in eigen land willen we onze gymnasten de kans geven om te schitteren voor eigen publiek. Naast de sportieve prestaties zal, net als in 2013 en 2018, ook in 2023 de focus liggen op het neerzetten van een innovatieve en kwalitatieve organisatie met nationale en internationale uitstraling. Hierbij focussen we naast het event op een aantrekkelijk voortraject, randprogramma en overkoepelende legacy. We willen binnen deze discipline opnieuw zelf een hoogwaardige organisatie neerzetten. Hierbij geven we onze eigen sporters de kans om te schitteren voor het thuispubliek en mikken we op een unieke beleving voor iedereen.

Q / Welke doelen hebben jullie voor ogen met het organiseren van dit WK, zowel op sportief als op federatievlak?

Op sportief vlak is het doel van onze gymnasten en coaches om een ticket voor de Spelen in Parijs te verzilveren, hopelijk als team. Tegelijkertijd hopen we dat enkele van onze gymnasten zich in de finales weten te turnen. Dit WK is natuurlijk naast het sportieve doel ook uniek omdat je voor eigen publiek kan turnen. Als federatie is dit voor het team van medewerkers en vrijwilligers een fantastische gelegenheid om een geweldig event neer te zetten voor onze gymnasten, hun omkadering en het publiek!

Q / 9 wedstrijddagen, dat staat op het programma. Wat mogen we precies verwachten?

Van 30 september tot 2 oktober vormen de kwalificatiewedstrijden het startschot voor alle gymnasten. Tijdens deze wedstrijden worden eveneens de laatste Olympische teamtickets verdeeld. Daarnaast kunnen de gymnasten en teams zich selecteren voor de WK-finales:

 • Teamfinale heren en dames - beste 8 landen
 • Allroundfinale heren en dames - beste 24 gymnasten
 • Toestelfinales - beste 8 gymnasten per toestel

> Ontdek het volledige programma

Q / Wanneer turnen de gymnasten van Team BELGYM op het WK in Antwerpen?

Onze gymnasten zie je in actie tijdens hun Kwalificatie: voor de heren op 30/09 in subdivisie 2, waar zij van start zullen gaan op herenbrug. De dames zullen op 2/10 in subdivisie 4 hun wedstrijd beginnen op balk. Voor beide teams is dat dus sessie 1 die om 10 uur 's morgens start. 

Q / Jij bent verantwoordelijk voor het sportieve luik op het WK. Wat houdt dat precies in?

Samen met een geweldig team van collega’s en fantastische vrijwilligers vorm geven aan: de planning van de trainingen vóór en tijdens de wedstrijddagen, de podiumtraining, het wedstrijdverloop zelf van zowel de kwalificaties als de finales, de prijsuitreikingen, het jurygebeuren én uiteraard het medische luik.

En uiteraard moeten niet aleen de gymnasten maar ook de supporters opgewarmd zijn voor de start van de wedstrijd. Daarom zorgen we voor een leuk randprogramma ter plaatse. Zo kunnen gymfans zich uitleven in de fanzone en zorgen we voor een kort voorprogramma.

Q / Wat zijn de grootste uitdagingen voor jou en jouw team naar aanleiding van het WK Turnen?

Zo goed/realistisch mogelijk tijdschema maken, zodat alle wedstrijddagen vlot kunnen verlopen + zorgen dat alle betrokkenen (speaker, dj, belichting, schermen, vrijwilligers, floor managers, …) hiervan op de hoogte zijn.

Q / Wat staat verder voor jouw team op de planning richting het WK?

 • Het detailschema van de competities opmaken en afstemmen met TV en alle betrokken partijen
 • Finaliseren van het volledige programma inclusief alle meetings i.s.m. de internationale federatie
 • Afstemming randprogramma en competitie – naadloze overgang tussen die onderdelen voor publiek 
 • Vormgeving verloop prijsuitreiking zodat de gymnasten de erkenning krijgen zoals ze verdienen.
 • Uitwerking van leuke presentatie van de teams en gymnasten zodat elke gymnast trots de wedstrijdvloer kan betreden
 • Alle juryzaken klaarmaken voor de lottrekkingen van de juryleden, de naambordjes, de scheidingswanden, …
 • Visuals maken voor het randprogramma en het voorprogramma
 • Uitwerking en inkleding van de fanzone
 • ....

Q / Wanneer is het WK 2023 voor jou geslaagd vanuit een sportief perspectief?

Een vlot verloop van alle trainingen en competities ( = op schema) zodat gymnasten zich maximaal kunnen focussen op hun prestatie en kunnen schitteren en genieten voor een enthousiast publiek. Voor alle gymnasten hopen wij dat het een superervaring mag worden waarbij ze hun individuele vooropgestelde doelen en teamdoelen kunnen behalen.

Kortom een totaalbeleving kunnen verzorgen voor zowel de sporters, supporters en alle betrokkenen!

De toekomstige wereld- en Olympische kampioenen aan het werk zien, dat doet je dus op het WK Turnen in Antwerpen. Ambitie ontmoet doorzettingsvermogen, passie ontmoet precisie. Een magische beweging wordt een betoverend moment.

Get moved by Antwerp, Get moved by motion!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen