Q&A - WK Turnen in Antwerpen, een inkijk in de organisatie!

Phoebe De Potter   ‐  Vrijdag 13 januari 2023   ‐   Tweet

#antwerp2023

Een WK Turnen in België, kan dat? Een WK met 's werelds beste gymnasten en onze eigen toppers van Team BELGYM? Dat kan! Van 30 september tot 8 oktober 2023 vormt het Antwerps Sportpaleis the place to be voor alle gymnastiekfans voor het WK Turnen.

Maar wat komt nu allemaal op organisatorisch vlak kijken bij de organisatie van dit event? Hoe gaan de voorbereidingen? Ons Marketing- en communicatieteam geeft je een inkijk in hun WK-traject.

Een WK in eigen land. Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Welke doelen hebben jullie voor ogen met het organiseren van dit WK, zowel op sportief als op federatievlak?

Met meer dan 120 000 leden is gymnastiek een heel populaire sport in Vlaanderen waarin we het op topsportvlak heel goed doen. Dat bewezen onze gymnasten van Team BELGYM op de afgelopen internationale competities. Met een WK in eigen land willen we onze gymnasten de kans geven om te schitteren voor eigen publiek. Naast de sportieve prestaties zal, net als in 2013 en 2018, ook in 2023 de focus liggen op het neerzetten van een innovatieve en kwalitatieve organisatie met nationale en internationale uitstraling. Hierbij focussen we naast het event op een aantrekkelijk voortraject, randprogramma en overkoepelende legacy. We willen binnen deze discipline opnieuw zelf een hoogwaardige organisatie neerzetten. Hierbij geven we onze eigen sporters de kans om te schitteren voor het thuispubliek en mikken we op een unieke beleving voor iedereen.

Wat waren de reacties van de gymnasten van Team BELGYM bij het vernemen dat het WK in 2023 in eigen land zou doorgaan?

Onze gymnasten zijn heel enthousiast om voor eigen publiek te kunnen schitteren. Niet alleen de gymnasten, maar ook de volledige omkadering kijkt hard uit naar dit event. Naast turnen voor eigen publiek zorgt een grote competitie in eigen land zeker voor een boost voor de volledige gymcommunity. Het feit dat op dit WK de laatste Olympische teamtickets voor de Spelen in Parijs verdeeld worden, zorgt voor nog een extra stimulans.

9 wedstrijddagen, dat staat op het programma. Wat mogen we precies verwachten?

Van 30 september tot 2 oktober vormen de kwalificatiewedstrijden het startschot voor alle gymnasten. Tijdens deze wedstrijden worden eveneens de laatste Olympische teamtickets verdeeld. Daarnaast kunnen de gymnasten en teams zich selecteren voor de WK-finales:

  • Teamfinale heren en dames - beste 8 landen
  • Allroundfinale heren en dames - beste 24 gymnasten
  • Toestelfinales - beste 8 gymnasten per toestel

> Ontdek het volledige programma

Wanneer weten we of we onze eigen gymnasten van Team BELGYM in actie zien op het WK in Antwerpen?

Om deel te nemen aan dit WK dienen de gymnasten zich te selecteren op het voorafgaand WK (Liverpool 2022) of EK (Antalya 2023). Het Europees kampioenschap staat van 11 tot 16 april op de planning in Turkije. Hier dienen onze dames en heren zich in de top 13 van het teamklassement te turnen tijdens de kwalificaties. De kwalificaties staan op 11 april (heren) en 12 april (dames) op het programma. Nog even afwachten tot April dus!

Jij bent verantwoordelijk voor de marketing en communicatie omtrent het WK. Ondertussen hebben we al heel wat zien passeren, zoals onder andere de branding en website, en loopt de ticketverkoop op volle toeren. Wanneer is jullie WK-traject gestart?

Hier zijn we toch al even mee bezig. De eerste gesprekken met de communicatiebureau’s zijn opgestart in het najaar van 2021. Na een pitch met een 7-tal agencies werd begin 2022 het volledige communicatietraject gelanceerd. In de eerste fase gaat dit om het corporate design met logo en branding. Hierna werden de website, online kanalen en verschillende communicatiedragers uitgewerkt.

> Ontdek de website

Het logo, de branding en de website zijn uiteraard onmisbaar. Wat was de grootste moeilijkheid in het maken van de keuzes omtrent deze zaken?

Het logo en de corporate branding zorgen voor de herkenbaarheid van je event. Men dient onmiddellijk de link te leggen met enerzijds de sport, maar anderzijds ook met het event. Eenvoud, klasse en herkenbaarheid waren voor mij essentiële elementen. Anderzijds dienen deze zaken ook goedgekeurd te worden door de internationale gymnastiekfederatie FIG en belangrijke externe partners zoals Event Flanders en Stad Antwerpen.

Wat staat verder voor Team MARCOM op de planning richting het WK?

De komende periode werken we aan de online- en offline communicatiecampagne. Dit gaat van de online kanalen zoals de website, mailings en social media maar ook offline acties zoals advertising en affichages. Een volgende stap in de planning is de registratie van onze vrijwilligers eind januari. We rekenen op zo’n 500 tal medewerkers die een belangrijke schakel vormen voor, tijdens en na het event.

Hiernaast staan samen met Event Flanders en de Stad Antwerpen verschillende activatie-acties op het programma. Zo waren we het afgelopen WK in Liverpool aanwezig met een activatiestand, ook het Europees kampioenschap in april 2023 staat op onze planning. In maart lanceren we een scholenactie en in de zomer van 2023 plannen we een WK-roadshow. Hierbij zullen we op verschillende plaatsen in Vlaanderen het WK zowel bij de gymfans als bij het brede publiek onder de aandacht brengen. Het volledige TV- en medialuik, inclusief de live-captatie van de 6 finaledagen door VRT behoort eveneens tot onze commissie.

Binnen de commissie Marketing staat dan weer de coördinatie van de Ticketing en Hospitality op de to do. De merchandisingslijn begint ook vorm te krijgen en als laatste, maar zeker niet het minst belangrijke, focussen we op het uitwerken van structurele partnerships.

Kunnen er al tickets besteld worden? En welke soorten tickets zijn er?

Zeker, onze ticketverkoop loopt via Tele Ticket Service en is sinds eind november online. Intussen zijn reeds meer dan 7 000 tickets verkocht. Je kan tickets kopen voor de kwalificaties en finales. Indien je meerdere wedstrijden wenst bij te wonen kan dit met een weekpas (alle wedstrijden) of finalepas (alle finales). Bovendien raden we aan om tickets in groep te bestellen. Er is namelijk een groepstarief met €5 euro korting per ticket voor groepen vanaf 15 personen.

> Bestel hier jouw tickets!

Wanneer is het WK 2023 voor jou geslaagd vanuit een communicatie- en marketingperspectief?

Zoveel mogelijk mensen in beweging brengen, dat is het doel! Gymnasten, trainers, juryleden, toeschouwers,… Maar ook mensen die niet aanwezig zijn in het Sportpaleis. Kinderen die deelnemen aan onze scholenactie, kijkers die de finales thuis live volgen, deelnemers aan onze activatie-acties.

Een unieke beleving voor iedereen die in aanraking komt met het WK, dat klinkt mooi! En het uiteindelijke doel? Zoveel mogelijk mensen laten genieten van onze prachtige sport, ongeacht leeftijd, geslacht en niveau!

De toekomstige wereld- en Olympische kampioenen aan het werk zien, dat doet je dus op het WK Turnen in Antwerpen. Ambitie ontmoet doorzettingsvermogen, passie ontmoet precisie. Een magische beweging wordt een betoverend moment.
Get moved by Antwerp, Get moved by motion!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen