Selectie World Cup Toestelturnen

Delphine Gosseye   ‐  Maandag 5 februari 2024   ‐   Tweet

#wearegym

Brassart, Derwael en Pinxten in World Cup-traject

Twee routes voor een individuele selectie voor de Olympische Spelen in Parijs, via de Wereldbekers of via de allroundcompetitie op het Europees kampioenschap. Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux), Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) en Erika Pinxten (TK Sta Paraat Hasselt) staan aan de start van het World Cup-traject.

Vier wedstrijden in het World Cup-traject waarvan de Wereldbeker in Caïro (Egypte) het startschot vormt voor 3 Belgische vrouwelijke atleten. Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux), Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) en Erika Pinxten (TK Sta Paraat Hasselt) plaatsen zich via het intern selectietraject voor deze competities.

Maellyse Brassart, die deel uitmaakte van het team in Tokyo, komt tijdens de Wereldbekers in actie aan de Damesbrug. Samen met Erika Pinxten verdedigt ze de Belgische driekleur aan dit toestel. Daarnaast zien we Erika Pinxten aan het werk aan Balk en Grond. Voor Nina Derwael, die het WK in eigen land miste omwille van haar schouderblessure, ligt in functie van haar revalidatie de focus op het Europees kampioenschap begin mei in Italië. Voor de Olympisch kampioene Damesbrug verloopt het herstel vlot, ze komt dan ook opnieuw in competitie tijdens dit World Cup-traject. Nog geen oefening aan de Damesbrug, maar via Balk en Grond maakt zij haar comeback op de competitievloer.

 • Maellyse Brassart: Damesbrug
 • Nina Derwael: Balk & Grond
 • Erika Pinxten: Balk, Damesbrug & Grond

Na de deelname aan de World Cups in Caïro en Cottbus wordt beslist of de gymnasten verder in actie komen in het World Cup-traject.

"Gelukkig is er meer dan brug alleen, dat zit er momenteel nog niet in. Enthousiast om goed omringd, pijnvrij en terug competitief te zijn. Mentaal sterker dan ooit." - Nina Derwael, TK Sta Paraat Hasselt
"Ik ben blij dat ik geselecteerd ben voor de World Cups. Mijn focus ligt nu aan de Damesbrug. Het gevoel aan dit toestel zit goed en ik hoop me via dit traject te plaatsen voor de Spelen." - Maellyse Brassart, Gym Passion Herseaux

  Hoe verloopt het World Cup-traject?

  Van februari tot april staan 4 wereldbekers op het programma. De 2 gymnasten van de nog niet-geplaatste landen op één specifiek toestel, waarbij de 3 beste resultaten tellen, verzekeren zich van een individueel allroundticket voor Parijs. Elk land kan maximum één plaats per toestel behalen.

  Is het Europees kampioenschap selectief?

  Na de World Cups rest de laatste selectiekans op het Europees kampioenschap in Rimini (ITA). De hoogst geplaatste gymnast in de allroundcompetitie van de nog niet-geplaatste landen haalt het Olympisch ticket.

  Wat met de Belgische heren?

  Voor het Baloise Team BELGYM heren wisten Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas) en Noah Kuavita (Silok Deurne) zich nominatief te selecteren voor de Parijs. Daarnaast heeft België nog één extra ticket, quotumplaats, voor één mannelijke turner. Welke derde mannelijke gymnast richting Parijs trekt, wordt in aanloop van de Spelen op basis van een selectietraject bekend gemaakt.

  Onze Belgische heren bereiden zich intussen verder voor op de World Cup in Cottbus, de DTB Pokal en interne selectiewedstrijden. Daarnaast ligt de focus op de teamcompetitie op het Europees kampioenschap, aangevuld met een individuele toestelspecialist.

  Reacties op dit bericht

  Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen