Team BELGYM, de entourage - Q&A psycholoog Jef Brouwers

Delphine Gosseye   ‐  Dinsdag 16 maart 2021   ‐   Tweet

#gobelgym



In hun Olympische droom worden de meisjes en coaches van Team BELGYM ondersteund door een interdisciplinair team. Het team bestaande uit een diëtiste, psycholoog, fysieke trainers, dokter, kiné, … volgt de gymnasten op de voet en bouwt mee aan de prestaties van de sporters waarbij de fysieke en mentale gezondheid van de atleten centraal staat. Wat is hun taak, hoe werken ze en wat is hun bijdrage aan het team? Wij spraken met enkele experten.

Onze derde expert in de reeks: Jef Brouwers, psycholoog van Team BELGYM.

Q / Hoe ben jij bij Team BELGYM terecht gekomen?

Ik was met Team Belgium (BOIC) mee naar de Spelen van Rio in 2016. Daar heb ik, vijf weken lang, gesprekken gehad met verschillende mensen van de federatie. Na de Spelen zijn we concreet aan de slag gegaan met gesprekken met de coaches en entourage. Het was duidelijk dat we samen dezelfde richting wouden uitgaan.

Q / Hoe gaat de werking binnen Team BELGYM er precies aan toe?

We werken met een IDT, interdisciplinair team. Iedereen handelt vanuit eigen verworven expertise en dat zorgt voor een uitwisseling van veel kennis. Iedereen kan openlijk spreken en handelen vanuit zijn specialiteit, dat is een sterke troef. Uiteraard zijn er punten waar we het niet met elkaar eens zijn, sport wordt met het lichaam gedaan, maar de psychologische kant is ook erg belangrijk. De verschillende experten weten van elkaar waarmee ze bezig zijn en dat vind ik echt wel heel knap. Ik apprecieer als psycholoog de werking van dit team enorm.

Q / Hoe ga jij te werk in je functie als sportpsycholoog bij de gymnasten?

In eerste instantie wil ik de ouders op een actieve manier betrekken in het proces. De ouders zijn voor veel sporters de belangrijkste mensen in hun leven, die mag je niet vergeten. Vaak weten de ouders niet hoe topsport er precies uit ziet, het is dus belangrijk om ook hen duidelijk te maken wat topsport is. Zij zijn de eerste stap in dit hele proces.

Q / Het is dus belangrijk dat de ouders weten waaraan ze, samen met hun kind, beginnen?

Uiteraard. De gymnasten hebben de steun van hun ouders nodig en willen die steun ook. De meeste kinderen doen de sport van hun ouders en krijgen dat al met de paplepel mee. We zijn een echt team, zowel gymnasten en ouders kunnen mij altijd een bericht sturen of vragen om mij te spreken. De ouders zijn een belangrijke schakel in het leven van de jonge gymnasten.

Q / Gymnasten zijn erg jong in vergelijking met andere sporters, hoe zie jij dat precies?

Klopt, gymnasten van 12-13 jaar trainen intensief als jonge sporter en gaan op jonge leeftijd al heel wat uitdagingen aan. Dan is heel belangrijk dat je een coach hebt die technisch hoge eisen stelt en die ook met de mentale aspecten rekening houdt. Het gaat er om dat de sporter telkens het beste uit zichzelf haalt en zijn of haar beste prestatie ooit wil behalen.

Q / Wat is voor jou een optimaal begeleidingskader voor sporters?

Topsport is nooit optimaal, maar de manier waarop we nu werken is goed. Mensen van verschillende takken, zelf administratie bijvoorbeeld, zijn betrokken in het proces en dat zorgt voor een hele systeemaanpak. Deze aanpak zal sowieso leiden naar grotere resultaten.

Q / 2020 was geen gemakkelijk jaar, zeker niet voor sporters. Hoe heb jij dit vanuit jouw functie aangepakt?

Klopt, het was inderdaad geen gemakkelijk jaar. Ik lette er op dat er niet te veel specifiek werd gepraat over de Olympische Spelen. Ik heb de focus gelegd op hoe ver we mogen kijken en hoe belangrijk het is om dichtbij jezelf te blijven. Het was ook belangrijk dat de meisjes wisten dat ze geen invloed hadden op de mogelijkheden. Dus dan ben ik op heel korte termijn gaan werken om zo zekerheden te creëren voor de gymnasten, zodat ze toch nog een gevoel van controle hebben.

Q / Heb je het gevoel dat de gymnasten hier sterker zullen uitkomen, na alles wat er de afgelopen periode gebeurd is?

Ja, ik denk het wel. Ik zou wel durven zeggen dat ze vooral gegroeid zijn door de manier waarop zij individueel hun turnen hebben aangepakt. Hoe hard ze willen verbeteren voor zichzelf, samen met de coaches. Er heerst een losse sfeer, om prestaties te kunnen leveren moet je relax zijn en niet gespannen.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen