Tijdens onze trainingen kan iedereen op zijn niveau sporten. Bij jou ook?

Lore MARGUILLIER   ‐  Maandag 26 september 2022   ‐   Tweet

#wearegym

Elke sporter wil op zijn niveau uitgedaagd worden om bij te leren. Is de training te moeilijk? Dan kan dit leiden tot stress of paniek waardoor de sporter niet gemotiveerd is. Is de training te gemakkelijk? Dan blijft de sporter te veel in zijn comfortzone en zal die niet gemotiveerd zijn om het beste van zichzelf te geven. Als trainer is het dus belangrijk om op zoek te gaan naar het optimaal niveau voor elke sporter door te differentiëren.

Inge, Yente en Yara geven samen training aan de groep recrea 12+ bij Sportiva Sint-Gillis-Waas vzw. Zij vertellen jullie graag hoe zij dit aanpakken in hun trainingen.

Inge, Yente, Yara aan het woord:

Onze 12+ groep is een groep waar verschillende niveaus aan bod komen. Elke gymnast is heel gemotiveerd om écht iets bij te leren. Als trainer moeten we meer dan het turntechnische kennen: het omgaan met de groep en de gymnasten is vaak nog belangrijker. Wij luisteren op voorhand naar wat ze willen kunnen, en passen ons aan. Daarom dat wij onze trainingen zodanig voorbereiden dat er voor ieder wat wils is. We zijn enorm flexibel! Sommige gymnasten willen graag hun handstand verfijnen, terwijl anderen liefst overslag alleen willen kunnen, en sommigen zelfs de ambitie hebben om dubbel salto te leren!

Specifieke aanpak

Na een algemene opwarming en de nodige kracht- en lenigheidsoefeningen, splitsen we onze groep in verschillende kleinere groepjes. We geven per training dan voor iedereen op voorhand aan waarop er kan geoefend worden. En iedereen oefent dan binnen zijn groepje op zijn niveau, rond hetzelfde element. Vaak passen we de oefeningen zelfs nog aan per individu.

Merken we dat een gymnast over de hele lijn een hoog niveau behaalt, gaan we met de gymnast in dialoog of er interesse is voor meer trainingsuren in onze groep (basis)acro. Indien de gymnast deze ambitie heeft, bekijken we samen met de andere trainers of een doorstroom mogelijk is.

Op deze manier komt élke gymnast tot zijn recht! Onze manier van aanpakt lijkt te werken, net omdat het zo persoonlijk is.

Voorbeeld

Bijvoorbeeld overslag: Groep 1 oefent op handstand tot ruglig op een rol. Vaak gevolgd door een stapje verder: Handstand tot op de rol met aandacht op het afduwen uit de schouders en naar de handen blijven kijken. De meer gevorderde groep 2 kan oefenen op variaties van overslag bijvoorbeeld eindigen met gesloten benen, of meer zelfs, overslag over de Pegasus. Soms doen we ook een stapje terug als dit nodig is. Wanneer we zien dat een gymnast moeite heeft met de steun, dan gaan we hier even op de handstand focussen alvorens verder te gaan. De voltallige groep is dus bezig met overslag, maar elk op hun eigen niveau.

Wanneer je de training aanpast aan de verschillen tussen de individuele gymnasten spreken we van differentiatie. Dat betekent dat de training aangepast is aan het individueel ritme, de mogelijkheden en de interesses van de gymnasten. Wist je dat tijdens de opleiding tot Initiator veel tips en tricks gegeven worden om te differentiëren en dit ook uitgebreid in de praktijk geoefend wordt? Kijk snel in de opleidingskalender wanneer jij deze opleiding kan volgen! (inschrijven voor opleidingen in 2023 kan vanaf 24 november)


Het Gymfed-sportmodel is ontwikkeld voor topsport, wedstrijdsport en recreatie. Eén van de basisprincipes zegt dat elke sporter op zijn/haar niveau moet kunnen sporters. Enkel sporters die zich goed voelen binnen een bepaald niveau kunnen optimaal trainen. Heeft een sporter nood aan heroriëntatie, dan moet jij als trainer durven doorverwijzen naar een andere groep zodat dit beter aansluit bij de behoeften van de sporter. Het is essentieel dat een sporter op zijn niveau kan trainen. Dat motiveert de sporter het meest en is ook aangenaam voor jou.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen