Turnen voor mijn kind, de disciplines

Phoebe De Potter   ‐  Woensdag 31 augustus 2022   ‐   Tweet

#wearegym

Het aanleren van een eerste koprol of handstand? Gebeten door de sierlijke oefeningen van de meisjes Toestelturnen? Nood aan de uitdaging van Rope Skipping of Freerunning? Binnen Gymnastiek is er voor ieder wat wils! Ontdek snel alle disciplines die onze Gymfed-clubs aanbieden.

Gymnastiek biedt een enorm brede waaier aan mogelijkheden met maar liefst 13 disciplines! Ben jij er nog niet aan uit wat jouw favoriet nu is? We zetten even alles op een rijtje.

Kleuterturnen

In onze clubs leren kleuters op een kwalitatieve, leuke en gevarieerde manier bewegen. Ze worden voorbereid en warm gemaakt om gymnastiek te blijven beoefenen én de basis voor een levenslang sporten wordt gelegd. Leuke en gevarieerde lesinhouden in verschillende domeinen en bewegingsthema’s bieden bewegingskansen die noodzakelijk zijn om de brede motorische ontwikkeling te stimuleren.

> Ontdek alles over Kleuterturnen!

Basisturnen

In het basisturnen worden de grootmotorische vaardigheden verder ontwikkeld en de basisbewegingen van gymnastiek aangeleerd. Lenigheid, kracht, vormspanning, evenwicht en coördinatie zijn de sleutelwoorden binnen het basisturnen. Kinderen kunnen proeven van verschillende aspecten binnen de gymnastiek en ontwikkelen geleidelijk aan een voorkeur voor één of meerdere disciplines. Basisturnen is er zowel voor jongens als meisjes vanaf het 1ste leerjaar.

> Ontdek alles over Basisturnen!

Acro

Je klimt op de schouders van je partner en vliegt door de lucht terwijl je een salto maakt, dat is Acro! Acro is één van de jongste gymnastiekdisciplines en ontzettend populair bij meisjes en jongens. Je staat op elkaar, maakt menselijke piramides en gooit salto’s op de meest spectaculaire manieren. Alles wordt samengevoegd tot één choreografie en wordt uitgevoerd op muziek. Je vormt een team met 1, 2 of 3 andere sporters en wederzijds vertrouwen en een goede samenwerking staan centraal.

> Ontdek alles over Acro!

Toestelturnen Meisjes

Vliegen aan de damesbrug, turnen op de balk of acrobatische reeksen aan de grond? Toestelturnen is de populairste gymdiscipline bij meisjes. Het is een individuele sport waar aan vier toestellen geturnd wordt: de damesbrug, balk, grond en sprong.
Aan de damesbrug zwaaien de gymnasten van de ene legger naar de andere en voeren ze intussen indrukwekkende salto's uit. Op de 10 cm brede balk laat de gymnast zoveel mogelijk acrobatische technieken zien zonder het evenwicht te verliezen. De sierlijkheid, persoonlijkheid en techniek van de turnster wordt getoond tijdens de grondoefening. Zowel tempo als originaliteit en presentatie zijn hier belangrijk. Aan de sprong zien we dan weer de explosiviteit van de turnster in actie.

> Ontdek alles over Toestelturnen Meisjes!

Toestelturnen Jongens

Krachtelementen in de ringen, vliegen over het rek en spectaculaire salto's tijdens de grondoefening. In de discipline Toestelturnen jongens leer je als gymnast turnen op zes toestellen: grond, paard met bogen, ringen, sprong, herenbrug en het rek.
Sprongkracht en coördinatie zijn twee sleutelwoorden om een grondoefening tot een goed einde te brengen. Aan het paard met bogen worden dan weer het evenwicht en de beheersing van de sporter op de proef gesteld. Aan de ringen draait het om de krachtelementen en bij de sprong staat de explosiviteit van de sporter centraal. De gymnasten maken hier één of meerdere salto’s en schroeven vooraleer ze op hun voeten landen. De herenbrug bestaat uit 2 evenwijdige houten leggers waaraan zowel gesteund als gehangen wordt met één of meerdere salto's als afsprong. Ten slotte turnen de jongens ook aan het rek, spectaculaire vluchtelementen en extreem hoge afsprongen zijn hier de key tot succes.

> Ontdek alles over Toestelturnen Jongens!

Dans en Demo

In de Gymfed-clubs is er een grote keuze aan verschillende dansstijlen. Stoere hiphop moves, elegante moderne dans of opzwepende jazz dance? In de discipline Dans kan iedereen van alle leeftijden een soort dans vinden die hij of zij graag doet. Naast de discipline Dans kan je ook aan de slag in de discipline Demo. In een demonummer worden dans, gymnastiek en spektakel verwerkt tot één mooi geheel. Jongens en meisjes werken samen om op zo’n origineel mogelijke manier uit de hoek te komen. Een goed demonummer begint bij het uitkiezen van de muziek en het uitwerken van een choreografie met verschillende turnelementen. Ook de kledij, lichteffecten en decorstukken spelen een belangrijke rol in deze discipline. Al deze elementen werken sfeerverhogend en maken het nummer origineel.

> Ontdek alles over Dans en Demo!

Trampoline

Hoogte en sensatie? Dat is trampolinespringen! Op de trampoline springen de gymnasten soms tot 8 meter hoog en combineren ze salto’s en schroeven. Hoe hoger je springt, hoe langer je in de lucht zweeft en hoe meer salto's je kan maken. De trampolinespringer kan evenwicht, ritme, tempo- en ruimtegevoel uitstekend combineren.
We onderscheiden drie disciplines: trampoline individueel, trampoline synchroon en dubbele minitrampoline. Bij synchroonspringen maken beide gymnasten dezelfde sprongen, maar wel elk op een eigen trampoline. Hier is het de bedoeling dat de sprongen zo precies mogelijk op hetzelfde moment uitgevoerd worden. Springen op de dubbele minitrampoline vraagt durf, coördinatie en perfectie.

> Ontdek alles over Trampoline!

Tumbling

Salto's, schroeven en fliks zijn de kernelementen in de discipline Tumbling. In deze discipline voer je spectaculaire turnoefeningen uit op de 25 meter lange verende baan. Deze individuele discipline wordt zowel door jongens als meisjes beoefend. Een tumblingreeks bestaat uit verschillende salto's en schroeven en wordt afgesloten met een een spectaculaire eindsalto. Een goede beheersing, vormspanning en explosiviteit zijn belangrijke eigenschappen voor deze sporters. Snelheid, amplitude en vaardigheid in het draaien van salto’s en schroeven zijn een must.

> Ontdek alles over Tumbling!

Ritmiek

In de discipline Ritmiek wordt er geturnd op muziek en werk je met vijf verschillende tuigen: touw, hoepel, bal, knotsen en lint. De jongste gymnasten brengen een oefening op muziek, maar zonder tuigen. De turnster heeft een goede coördinatie nodig om de tuigen te werpen en te vangen. De oefeningen worden gecombineerd met evenwichtselementen, draaien en pivots. Ook ballet maakt een belangrijk deel uit van de opleiding van deze turnster.

> Ontdek alles over Ritmiek!

Rope Skipping

Rope Skipping is een spectaculaire vorm van acrobatisch touwspringen waarvoor onder andere een grote hoeveelheid coördinatie, snelheid, uithouding, ritmegevoel en acrobatie vereist is! Er zijn verschillende onderdelen in Rope Skipping waarin telkens oneindig veel tricks en combinaties mogelijk zijn, uitdaging ten top!
Deze discipline is een erg complete sport met oneindig veel creatieve mogelijkheden. Je kan het zowel individueel als in groep beoefenen, recreatief en competitief. Daarnaast kan deze discipline gebruikt worden voor de basisvorming van iedere andere sport of discipline. Bovendien is het een leuke en intensieve cardio work-out, ideaal als opwarming of om de algemene fysieke conditie te trainen.

> Ontdek alles over Rope Skipping!

Freerunning

Je hebt het wel vast gezien op straat: mensen die in de publieke ruimte allerlei sprongen, swings, flips, klimtechnieken, … gebruiken om verschillende obstakels te overwinnen. Dat is de sport Freerunning. Parkour of Freerunning is een discipline waar je je lichaam gebruikt om obstakels te overwinnen en zelfopgelegde uitdaging te halen. Er zijn vaak tal van manieren om dit te doen of stijlen die je daarbij kan hanteren.

> Ontdek alles over Freerunning!

G-Gym

G-Gym is de overkoepelende naam voor gymnastiek voor personen met een beperking. Van jong tot oud, mensen met een fysieke of verstandelijke beperking of psychische kwetsbaarheid (o.a. autisme spectrum stoornis) krijgen met G-Gym mooie kansen binnen de Gymfed-clubwerking. Onder begeleiding van gediplomeerde lesgevers wordt een rijk aanbod van bewegingsvaardigheden aangeboden in een veilige en aantrekkelijke gymzaal.

> Ontdek alles over G-Gym!

Volwassenen- en seniorengym

Het is geen geheim dat bewegen belangrijk is, zowel voor jongeren als voor ouderen. Krijg je bij het ouder worden last van je spieren en gewrichten? Dan is gymnastiek de ideale oplossing, want door te bewegen worden de spieren en gewrichten soepeler. Daarnaast heeft gymnastiek ook een positieve invloed op de bloeddoorstroming en de lenigheid.
Met stap- en spierverstevigende oefeningen blijf je in conditie. De oefeningen worden vaak op muziek gedaan, wat het eens zo aangenaam maakt. Alle lessen worden door de trainer aangepast aan het niveau van de groep. De lessen worden meestal in groep gegeven doordat het motiverend werkt en ook het sociale aspect speelt hier een rol.

> Ontdek alles over Volwassenen- en seniorengym!

Op zoek naar een club waar je één of meerdere disciplines kan beoefenen? Je kan terecht bij één van de meer dan 318 Gymfed-clubs. Bezoek de clubwebsites voor meer info over de lessen en locaties!
Een specifieke vraag? Aarzel niet om ons te contacteren!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen