Vragen rond terugbetaling lidgelden van leden

Inge Doens   ‐  Dinsdag 7 april 2020   ‐   Tweet

#wearegym



Via allerlei kanalen krijgen we vragen van clubverantwoordelijken aangaande het mogelijk terugbetalen van lidgelden. Graag adviseert Gymfed in deze situatie haar clubs.

Vooreerst dient erop gewezen te worden dat zowel voor de clubs, als voor de federatie er duidelijke sprake is van overmacht in deze tijde van coronamaatregelen. We verwijzen hier naar het sluiten van sportinfrastructuur, het verbod op georganiseerde sportactiviteiten zoals wedstrijden, demonstraties en andere activiteiten die in meer of mindere mate inkomsten genereerden. Een club kan in die omstandigheden onmogelijk de voorziene (tegen)prestatie leveren.

We adviseren, eenmaal de acute fase van de crisis grotendeels achter de rug is, om de impact ervan op de organisatie en haar werking zo correct mogelijk te bepalen. Hierbij dient rekening gehouden te worden met niet gerealiseerde inkomsten, vaste kosten en de mate waarin die effectief zijn gemaakt,... Aan de hand van die gegevens en de situatie waarin de club zich dan bevindt, financieel, beschikbaarheid van infrastructuur, in welke mate de lessen en trainingen op een normale wijze kunnen worden hernomen (aantal sporters per eenheid enz..), kan een stand van zaken van de club worden bepaald.

We hebben de overtuiging dat er van leden een zekere vorm van solidariteit ten opzichte van hun club in deze moeilijke tijden mag worden verwacht. Een wettelijk verplichte terugbetaling van lidgeld bij duidelijke overmacht, zoals hier het geval is, is ons inziens niet aan de orde. Wel kunnen er voor het volgende seizoen en afhankelijk van de individuele situaties van de clubs, compenserende maatregelen worden voorzien voor de leden voor het volgende seizoen. Hoe en in welke mate dergelijke maatregelen, vanuit billijkheidsoverwegingen mogelijk zijn, dient door elk clubbestuur afzonderlijk te worden ingeschat.

De federatie neemt deze visie eveneens in ten opzichte van haar leden (clubs en individuele leden). Samen met de clubs en hun verantwoordelijken willen we er alles aan doen om onze sport zo snel mogelijk en in al haar aspecten terug op te starten in zo ideaal mogelijke omstandigheden voor onze talrijke sportliefhebbers. Dit is een hele uitdaging, die we samen en met veel begrip voor elkaar en elkaars problemen, zo snel mogelijk moeten aanpakken.

Voor de communicatie naar de leden verwijzen we graag naar volgend bericht dat op onze website is opgenomen en via nieuwsbrief en social media aan de leden wordt bekendgemaakt.

We wensen alle clubs veel succes en zijn steeds beschikbaar voor vragen.

Lode Grossen

Algemeen manager