10 Facts about Ritmiek

  ‐  Maandag 4 maart 2019   ‐   Tweet

#wearritmiek

Discipline in de kijker

Tijdens het competitieseizoen nemen we de tijd om elke discipline even van dichterbij te bekijken. Wat houdt de discipline precies in en wat is er nu zo typisch en vooral leuk aan? Deze week is Ritmiek aan de beurt! Kersverse senior Mayte Van Kampen (Forza Ritmica Gent) neemt tijdens de week van 4 maart onze Instagram over!

Bij Ritmische Gymnastiek of Ritmiek wordt er geturnd op muziek en werkt men met vijf verschillende tuigen: touw, hoepel, bal, knotsen en lint. De jongste gymnasten brengen een oefening op muziek, maar zonder tuigen.

De turnster heeft een goede coördinatie nodig om de tuigen te werpen en te vangen. De oefeningen worden gecombineerd met evenwichtselementen, draaien en pivots. Ook ballet maakt een belangrijk deel uit van de opleiding van een turnster. Ritmiek kan zowel individueel als in groep beoefend worden. De combinatie van dans, elegante bewegingen en choreografie maakt het vooral populair bij meisjes.

10 FACTS
  1. Ritmiek combineert dans, gymnastiek en ballet en dit terwijl er gebruik wordt gemaakt van tuigen. Het is vast en zeker de meest elegante discipline uit de gymnastiekfamilie.
  2. Ritmische gymnastiek is sinds 1984 een Olympische discipline.
  3. Er zijn 5 officiële tuigen (touw, hoepel, bal, knotsen en lint), maar op demonstratie wordt er ook vaak met doeken, vlaggen, sjaals,… geturnd voor een origineel effect.
  4. Het lint is 4-6 cm breed, minimaal 6 m lang en voorzien van een stokje van 50-60 cm. Het lint is van satijn en wordt door gymnasten vaak gekleurd of geschilderd om het uniek te maken.
  5. Er doen officieel enkel meisjes Ritmiek, maar in sommige landen nemen er ook jongens deel in de nationale competitie. Zij blinken vaak uit in spectaculaire oefeningen met knotsen.
  6. Gymnasten dragen mooie pakjes (vaak met veel blinkertjes en steentjes) en zogenaamde ‘teentjes’. Dit zijn halve schoentjes van leer die om de tenen zitten en met elastiek zijn bevestigd. Dit is vooral om goede pirouetten te kunnen draaien. De hiel is onbedekt waardoor de voeten zich nog wel steeds ver kunnen strekken.
  7. Naast individuele wedstrijden worden ook groepsoefeningen geturnd waarin 5 meisjes tuigen naar elkaar gooien en originele samenwerkingsvormen uitvoeren.
  8. Het lijkt soms alsof gymnasten enkele wervels of ligamenten ontbreken. Zij kunnen zich in ongelooflijke bochten wringen en in extreme houdingen hun tuigen gooien of opvangen.
  9. Rusland domineert deze discipline. Op de meeste wereldkampioenschappen of Olympische Spelen is het goud voor hen. Of toch minstens een medaille van een andere kleur. Enkel in 1975 bleven ze met lege handen achter.
  10. Alina Kabaeva (RUS) is een opmerkelijke gymnaste. Zij is niet alleen de Olympisch kampioene van 2004, maar – volgens de gespecialiseerde pers – zou de ook een relatie hebben met de Russische president Poetin.

Toppers in de discipline
  • Aya Courouble (Happy Gym) - Belgisch kampioen 2018
  • Vanina Van Puyvelde (Forza Ritmica Gent) - Vlaams kampioen 2018

Kalender

De gymnasten komen tijdens het wedstrijdseizoen in actie op verschillende Provinciale voorrondes, een Vlaams- & Belgisch kampioenschap. Daarnaast gaan er ook internationale wedstrijden door waar onze toppers in actie komen.

Voor het eerst in de geschiedenis organiseert FIG ook een wereldkampioenschap voor juniores. Meer info hierover vind je hier.

> Ontdek hier alle Ritmiekwedstrijden



Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen