10 Facts about Rope Skipping

  ‐  Maandag 18 februari 2019   ‐   Tweet

#weareropeskipping

Discipline in de kijker

Tijdens het competitieseizoen nemen we de tijd om elke discipline even van dichterbij te bekijken. Wat houdt de discipline precies in en wat is er nu zo typisch en vooral leuk aan? Deze week is het de beurt aan Rope Skipping! Huidig Belgisch kampioene Janne Dewaele (Recrean Skippers) neemt van 18/2 tot 22/2 onze Instagram over.

Rope Skipping is een spectaculaire vorm van acrobatisch touwspringen waarvoor onder andere een grote hoeveelheid coördinatie, lenigheid, kracht, snelheid, uithouding, ritmegevoel en acrobatie vereist is!

Er bestaan 3 soorten competitiewedstrijden: individuele, team- en demowedstrijden. Voor de individuele en teamwedstrijden bestaat een C-, B- en A-stroom niveau met als leeftijdscategorieën 12-14 jaar en 15+ jaar. De jongsten (8-11 jaar), ook wel mini's genoemd, kunnen deelnemen in het I-niveau (instapniveau).

Voor de demowedstrijden (minidemo en democup) bestaat er zowel een A- als B-circuit. Een minidemo bestaat uit 4 tot 6 actieve skippers en een democupteam uit 8 tot 16 skippers. Elk team brengt een demonstratie op muziek binnen een tijdsduur van 2 tot 4 minuten (minidemo) of 4 tot 8 minuten (democup), met een zo gevarieerd mogelijk aanbod van Rope Skipping elementen.

Ook voor de recreanten bestaat intussen al een mooi aanbod aan wedstrijden. De nadruk ligt hierbij sterk op amusement en een eerste wedstrijdervaring opdoen voor recreatieve skippers. De Recreacup is een individuele wedstrijd voor recreatieve skippers waarbij 8 individuele proeven zo snel en correct mogelijk moeten uitgevoerd worden binnen een tijdsduur van telkens 30 seconden.

10 FACTS
  1. De snelheidsproeven springt men met ijzeren touwtjes omdat deze lichter zijn en dus sneller draaien. Het nadeel is dat ze veel meer pijn doen als je ze tegen je benen krijgt.
  2. Rope skipping wordt in heel wat andere sporten gebruikt als opwarming, maar ook om de algemene coördinatie en sprongkracht te verbeteren: boksers, gymnasten, volleyballers,…
  3. Het moderne “Rope Skippen” werd in 1969 uitgevonden door Richard Cendali, een American football speler die tijdens een revalidatie verplicht werd om touwtje te springen. Omdat hij dat maar wat saai vond, zocht hij naar nieuwe mogelijkheden om het wat boeiender te maken.
  4. Er bestaan individuele wedstrijden (die ook wel de “masters” worden genoemd), teamwedstrijden en demonstratiewedstrijden.
  5. Double Dutch betekent letterlijk “dubbel Nederlands” en was in de zeventiende eeuw een spel van de Nederlandse kolonisten in Nieuw-Amsterdam. Toen de Engelsen de stad overnamen werd de naam Nieuw-Amsterdam vervangen door de Engelse benaming New York. De Engelsen verstonden niets van het Nederlands dat er gesproken werd. Om de spot te drijven werd alles wat onverstaanbaar was “Dutch” of “Double Dutch” genoemd. Uiteindelijk kreeg ook het ingewikkelde touwtje springen met twee altererend draaiende touwen die benaming toegewezen.
  6. Het wereldrecord multiple unders staat momenteel op naam van een Japanner. Hij slaagde erin een “septuple” te springen. Het touw draait hierbij maar liefst 7x rond in één sprong!
  7. Skippers worden tijdens een freestyle op creativiteit en moeilijkheid gejureerd. Ze krijgen maximaal 1m15s de tijd om hun kunnen te laten zien.
  8. Naast de officiële wedstrijden worden steeds meer underground competities gehouden. Tegenwoordig zijn de “Double Dutch Ones” erg populair. Dit zijn één tegen één battles waarin men in double dutch hip hop en breakdance moves uitvoert.
  9. Hoewel Rope Skipping eerder gekend staat als een “meisjessport”, zijn er steeds meer jongens die de discipline beoefenen. Op dit moment zijn zo’n 15% van de skippers in Vlaanderen jongens.
  10. Een salto springen met een springtouw wordt op competitie niveau al jaren uitgevoerd. Intussen zijn er al skippers die er in slagen om een dubbele salto te springen terwijl hun touw meervoudige rotaties draait. In tegenstelling tot tumbling of artistieke gymnastiek, doen ze dit zonder verende vloer!

Toppers in deze discipline
  • Elise Audiens (Rom Skippers Mechelen) - Wereldkampioene individueel & in team 2016 / Brons wereldkampioenschap individueel 2018 / Brons Belgisch kampioenschap Individueel 2018
  • Janne Dewaele (Recrean Skippers) - Belgisch kampioene individueel 2018 / Wereldkampioen vrouwenteams 2018
  • Pieter-Jan De Backer (XL Rope & Dance) - Belgisch kampioen individueel 2018 / Brons wereldkampioenschap mixed teams 2018 / Europees kampioen mixed teams 2017
  • Laurena Van Leeuwen (Recrean Skippers) - Vice-Belgisch kampioene Individueel 2018 / Wereldkampioen vrouwenteams 2018
  • Jelle Christiaens (XL Rope & Dance) - Vice-Europees kampioen Individueel 2017 / Brons Belgisch kampioenschap mixed teams 2018 / Brons wereldkampioenschap mixed teams 2018
  • Alec Meysami Fard (XL Rope & Dance) - Vice-Belgisch kampioen Individueel 2018 / 4de pl. wereldkampioenschap mixed teams 2018
Kalender

De skippers komen tijdens het wedstrijdseizoen in actie op verschillende provinciale kampioenschappen, een Vlaams- & Belgisch kampioenschap. Daarnaast gaan er ook internationale wedstrijden door waar onze toppers in actie komen.

> Ontdek hier alle Rope Skipping wedstrijden

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen