10 Facts about Toestelturnen meisjes

  ‐  Maandag 3 juni 2019   ‐   Tweet

#wearettm

Discipline in de kijker

Tijdens het competitieseizoen nemen we de tijd om elke discipline even van dichterbij te bekijken. Wat houdt de discipline precies in en wat is er nu zo typisch en vooral leuk aan? Deze week is Toestelturnen meisjes aan de beurt! Nina Derwael geeft deze week op Instagram een blik achter de schermen van haar leven!

Toestelturnen is de populairste gymdiscipline bij meisjes. Het is een individuele sport waar wordt geturnd aan vier toestellen: sprong, brug met ongelijke leggers, balk en vloer. De sprong illustreert de explosiviteit van de turnster. De brug met ongelijke leggers is ongetwijfeld het meest spectaculaire toestel in de damescompetitie. De gymnast zwaait van de ene legger naar de andere en kan daarbij zelfs wisselen van greep terwijl ze salto’s uitvoert.

Op de balk is het de bedoeling van zoveel mogelijk acrobatische technieken uit te voeren zonder je evenwicht te verliezen. Wil je als turnster je sierlijkheid, persoonlijkheid en techniek tonen in combinatie met acrobatie en dans? Dan is vloer hiervoor het ideale toestel. Zowel tempo als originaliteit en presentatie zijn hier belangrijk.

10 Facts
  1. Voor Toestelturnen moet je niet enkel lenig zijn, maar heb je ook een stevige dosis explosiviteit, coördinatie en evenwicht nodig.
  2. Aan de brug dien je elementen te combineren door te zwaaien en draaien aan één legger en ook van de hoge naar de lage legger. De diagonale afstand tussen de leggers van de brug meet minimum 130 cm en maximum 180 cm, afhankelijk van de gymnast.
  3. De grond- en balkoefening duren beide 1.30 minuten. Op beide toestellen wissel je acrobatische elementen zoals flikken en salto’s af met gymnastische elementen zoals sprongen en pirouettes. Het geheel wordt opgevrolijkt met een mooie artistieke choreografie.
  4. De dag van vandaag zijn de brugoefeningen behoorlijk lang, geen wonder dus dat steeds meer gymnasten turnen met riempjes om hun handen te beschermen.
  5. Een toestel wordt ‘officieel’ gejureerd door 2 juryleden voor moeilijkheid en 4 juryleden voor uitvoering, daarnaast zijn er ook tijd- en lijnjuryleden.
  6. De balk is 5 m lang, 10 cm breed, en staat op een hoogte van 1.25 m boven de vloer op wedstrijd. Tijdens de trainingen turnen de gymnasten op een balk die gewoon op de vaste vloer staat. Er wordt ook vaak geoefend met lage balkjes om nieuwe elementen te proberen.
  7. Om bewegingen aan de brug onder de knie te krijgen, turnen gymnasten ook eerst aan een rekstok in de lussen. Deze lussen of strips, zorgen ervoor dat de gymnast de legger niet kan lossen tijdens een beweging. De lussen zijn op maat van de gymnast en elke gymnast heeft een zakje met haar eigen lussen en riempjes/leertjes om aan de brug te turnen.
  8. Voor het uitvoeren van je sprong over de Pegasus krijg je maximaal 25 meter aanloop.
  9. Nina Derwael schreef eind 2018 geschiedenis in de discipline Toestelturnen meisjes en werd wereldkampioen aan de Damesbrug.
  10. Wanneer gymnasten een nieuw element turnen op een wereldkampioenschap Olympische Spelen en dit lukt volledig, dan wordt het element naar de gymnast vernoemd.

Helden

> Volg de Gobelgym website en je bent altijd op de hoogte van onze toppers!

Kalender

Het nationale seizoen is afgelopen voor de gymnasten Toestelturnen meisjes. Dit weekend komt het Delhaize TOP-Team wel in actie op de Flanders International Team Challenge te Gent. Een uitgelezen kans om onze gymnasten LIVE aan het werk te zien!


Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen