10 Facts about Trampoline

  ‐  Maandag 21 januari 2019   ‐   Tweet

#wearetrampoline

Discipline in de kijker

Tijdens het competitieseizoen nemen we de tijd om elke discipline even van dichterbij te bekijken. Wat houdt de discipline precies in en wat is er nu zo typisch en vooral leuk aan? We starten 2019 met Trampoline! Held Simon Debacker (Lenig & Vlug Beveren Leie) nam onze Instagram over.

Hoog gaan en sensatie, dat is trampolinespringen. De gymnasten springen soms tot 8 meter hoog en ze combineren deze sprongen met salto’s en schroeven. De trampolinespringer kan evenwicht, ritme, tempo- en ruimtegevoel uitstekend combineren. Door veel te trainen zal hij/zij steeds hoger kunnen zweven en meer salto’s en schroeven kunnen uitvoeren.

We onderscheiden drie disciplines: Trampoline, Dubbele Minitrampoline en Trampoline Synchroon. Trampolinespringen is één van de drie gymnastiekdisciplines die op de Olympische Spelen wordt beoefend. Naast individueel trampolinespringen, wordt er ook per twee een routine uitgevoerd. Bij synchroonspringen maken beide gymnasten dezelfde sprongen, maar wel elk op een eigen trampoline.

10 FACTS
  1. Op een trampolinebed staan verschillende lijnen die de trampoline in vakken verdelen. Hoe dichter je bij het kruis in het midden springt, hoe beter. Land je in een vak verder van het midden, dan wordt dit extra bestraft.
  2. Gymnasten voeren tijdens hun reeks 10 verschillende sprongen uit. Voor niet-kenners lijken ze vaak op elkaar, maar een andere houding, schroeven in een andere fase van de salto, of vertrekken uit een andere positie is al een volledig andere sprong.
  3. Dubbele en drievoudige salto’s zijn heel normaal op de grote trampoline, maar we kijken uit naar de eerste viervoudige salto die op trampoline tijdens een EK of WK wordt uitgevoerd.
  4. Tijdens het synchroonspringen kijken partners niet alleen naar elkaar, maar ze luister ook naar de vering van de trampoline om te weten of ze gelijk zitten of niet. De echte toppers, kunnen zelf door iets naar elkaar te roepen, een sprong nog wijzigen tijdens hun reeks.
  5. Trampoline is sinds 2000 een Olympische discipline, maar het is ook het ideale trainingstoestel voor bijna elke andere gymnastiekdiscipline. En ook andere sporten gaan ermee aan de slag: snowboarden, schoonduiken, freestyle waterskiën,…
  6. Een trampolinebed heeft maar liefst 32 335 gaatjes!
  7. Er worden ook computers en camera’s gebruikt om de Time of Flight (ToF) en de horizontale verplaatsing te registreren tijdens een wedstrijdoefening. Het zijn dus niet alleen juryleden die punten geven.
  8. Naast de trampoline staan sterke en ervaren mannen en vrouwen die we spotters noemen. Zij grijpen in als een gymnast naast de trampoline terecht komt. Op die manier hebben we al heel wat blessure kunnen vermijden!
  9. Gymnasten springen soms wel tot 10 meter hoog. The sky is the limit!
  10. Het is verplicht om sokken of turnpantoffeltjes te dragen tijdens het trampolinespringen, zodat je tenen niet komen vast te zitten tussen de gaatjes in het net.

Regerende Belgisch kampioenen
  • Joris Geens (Lenig & Vlug Beveren Leie) - Belgisch kampioen individueel & synchroon 2018
  • Simon Debacker (Lenig & Vlug Beveren Leie) - Belgisch kampioen synchroon 2018
    • Simon neemt deze week de Gymfed-Instagram over en geeft iedereen een blik achter de schermen van zijn leven!
  • Raissa Swerts (Sterk en Lenig Drongen) - Belgisch kampioen individueel 2018
  • Hanna De Smet & Femke Van Heuverswyn (Lenig & Vlug Beveren-Leie) - Belgisch kampioen Synchroon 2018


Kalender

De gymnasten komen tijdens het wedstrijdseizoen in actie op drie Provinciale voorrondes, een Vlaams- & Belgisch kampioenschap. Daarnaast gaan er ook internationale wedstrijden door waar onze toppers in actie komen.

> Ontdek hier alle trampolinewedstrijden

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen