10 Facts about Tumbling

  ‐  Maandag 22 april 2019   ‐   Tweet

#wearetumbling

Discipline in de kijker

Tijdens het competitieseizoen nemen we de tijd om elke discipline even van dichterbij te bekijken. Wat houdt de discipline precies in en wat is er nu zo typisch en vooral leuk aan? Deze week is Tumbling aan de beurt! Tachina Peeters geeft van 22.04-28.04 op Instagram een blik achter de schermen van haar leven!

Tumbling is een aaneenschakeling van spectaculaire turnoefeningen. Op de 25 meter lange verende baan wisselen salto’s, fliks en schroeven elkaar af. Een reeks bestaat uit 5 tot 8 delen en op het einde wordt steeds een spectaculaire eindsprong uitgevoerd. Een tumblingreeks is een verbinding van sprongelementen waarbij rugwaartse snelheid wordt opgebouwd. De geturnde reeks moet een goede beheersing, vormspanning, uitvoering en handhaving van tempo laten zien.

De gymnast vuurt in een razend tempo ritmische- en roterende sprongbewegingen af op het publiek, zonder aarzeling of tussenstappen. Snelheid, amplitude en vaardigheid in het draaien van salto’s en schroeven zijn hier van belang.


10 Facts
  1. Tumblers voeren 8 elementen uit op een 25-meter verende baan. Om voldoende snelheid te kunnen opbouwen, wordt ervoor nog een 10 meter lange aanloop gelegd.
  2. De tumblingbaan heeft in de loop der jaren een grote transformatie ondergaan. Van een lange mat over houten platen met tennisballen, veren of mousse blokjes onder tot gebogen ‘skilatten’ en de huidige glasvezelbanen.
  3. De meeste elegante internationale tumbler, Kristof Willerton (GBR), is half Belgisch.
  4. Tumbling is een erg populaire discipline in Vlaanderen. Maar liefst 1122 gymnasten uit 79 verschillende clubs nemen deel aan wedstrijden.
  5. Tumbling komt van het Engelse ‘tumble’ wat tuimelen of buitelen betekent. Een logische naam als je ziet dat de gymnasten heel vaak ‘over kop’ gaan.
  6. Tumbling kan belastend zijn voor polsen en enkels en daarom wordt er vaak getraind op een fasttrack, airtrack, inflatable of trampoline.
  7. Tumbling behoort tot de internationale Trampoline-familie (net als trampoline individueel, synchroonspringen en DMT), maar in België focussen de meeste gymnasten enkel op deze discipline en zijn er maar een handvol gymnasten die ook Trampoline- of DMT springen tijdens de wedstrijden.
  8. Tumbling maakte slechts één keer deel uit van het Olympische programma (enkel heren), tijdens de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles (USA). Nu zijn de belangrijkste wedstrijden de World Games en het wereldkampioenschap.
  9. Gymnasten bouwen in hun reeks snelheid op voor een spectaculaire dubbele of drievoudige eindsalto. Er lopen experimenten om te zien of de snelheid die in de reeks wordt gehaald ook een onderdeel kan zijn van de scoreberekening… Need for speed!
  10. De eerste drievoudige salto werd geturnd in 1974. Nu is dit in de herencompetitie (internationaal) niet meer weg te denken en wordt dit gecombineerd met schroeven.

Belgische kampioenen 2018

> Volg de Gobelgym website en je bent altijd op de hoogte van onze toppers!


Kalender

De gymnasten komen tijdens het wedstrijdseizoen in actie op verschillende Provinciale voorrondes, een Vlaams- & Belgisch kampioenschap. Daarnaast gaan er ook internationale wedstrijden door waar onze toppers in actie komen.

> Ontdek hier alle Tumblingwedstrijden

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen