3-stappenplan voor jouw ideale coaching

Delphine Gosseye   ‐  Donderdag 3 maart 2022   ‐   Tweet

#wearegym

Wil je jouw sporters optimaal opleiden en begeleiden zowel op fysiek als mentaal vlak? Pas het 3-stappenplan toe in jouw coaching en bezorg elke sporter een kwalitatieve en persoonlijke sportervaring.

Stap 1: Begrijp je sporters

Elk van je sporters ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en tempo. Zorg als trainer in eerste instantie dat je de ontwikkelingskenmerken van je sporters kent zodat je hen beter begrijpt tijdens je coaching. De motorische, fysieke, mentale en sociaal-emotionele ontwikkelingskenmerken zijn belangrijk om in de gaten te houden. Het talent van een laat-mature sporter mag niet over het hoofd gezien worden. Anderzijds mag het vermogen van een vroeg-mature sporter niet te sterk benadrukt worden. Elke sporter is uniek.

To do: Ontdek de ontwikkelingskenmerken van jouw sporters

Stap 2: Pas je trainingsinhoud en -context aan

Om optimaal te kunnen ontwikkelen moeten je sporters de juiste oefeningen aangeboden krijgen op het juiste moment in hun ontwikkeling. Bovendien moet deze trainingsinhoud voor je sporters op een gepaste manier aangeboden worden. Hoe train je de fysieke eigenschappen en stimuleer je de mentale ontwikkeling van je sporters? Hoe leer je sportspecifieke vaardigheden aan in een gepaste trainingscontext? Elke sporter heeft zijn noden.

To do: Ga na welke soort fysieke, mentale en sportspecifieke training jouw sporters nodig hebben

Stap 3: Zie je sporters evolueren

Pas je verworven inzichten actief toe tijdens jouw trainingen en zie je sporters evolueren. Durf bijsturen waar nodig. Check hoe je sporters groeien en hoe je hen hierbij optimaal kan begeleiden, zowel op sportspecifiek als mentaal vlak. Pas je coaching stijl aan op basis van de levensfase waar je sporters zich in bevinden. Elke sporter evolueert volgens zijn mogelijkheden.

To do: Check in welke levensfase jouw sporters zich bevinden

Meer input voor jou als trainer?

Het Gymfed-sportmodel is de langetermijnvisie van Gymfed over de opleiding en begeleiding van sporters volgens hun noden, wensen en ontwikkeling. Het is gebouwd op zeven verschillende levensfasen – gelinkt aan ontwikkeling, leeftijd en sportief niveau – en formuleert kenmerken van de sporter en aandachtspunten om de sporter een unieke, kwalitatieve en persoonlijke sportervaring te kunnen bieden. In het Gymfed-sportmodel staat de sporter centraal, net zoals zijn fysiek en mentaal welzijn tijdens het sporten. Check wat het Gymfed-sportmodel voor jou kan betekenen.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen