Belgische toppers World Games gehuldigd

Eva Vynckier   ‐  Dinsdag 25 oktober 2022   ‐   Tweet

#wearegym

De World Games in Birmingham, USA, vormden afgelopen zomer een hoogtepunt voor het Belgische acroturnen en de Belgische tumbling, voor onze federatie en in het bijzonder uiteraard voor de gymnasten, hun familie en omkadering. De gymnasten en coaches werden vrijdagavond 21 oktober gehuldigd in Watt The Firms te Gent.

Terugblik op de World Games

Van 7 tot 17 juli stonden in Birmingham, USA, de World Games op het programma. Dit internationaal sportevenement voor alle sporten en sportonderdelen die geen Olympische discipline zijn, verwelkomde zo'n 4 000 atleten uit 37 sporten. In de disciplines Acro en Tumbling kwamen onze Belgische toppers in actie. 

In de discipline Acro kwamen onze topsporters in de categorieën "Gemengd paar", "Meisjes drie" en "Heren vier" in actie. Zij behaalden maar liefst tweemaal goud en éénmaal zilver op deze Wereldspelen.

  • Gemend paar: Helena Heijens (Acro II Gym) & Bram Röttger (TK Werchter)
  • Meisjes drie: Bo Hollebosch (Sportiva Sint Gillis Waas), Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics) & Kim Bergmans (Ambitious Pro Gymnastics)
  • Heren vier: Wannes Vlaeminck (Vaste Vuist Lauwe), Viktor Vermeire (Sportac Deinze), Simon De Wever (TK Werchter) & Jonas Raus (Gymfinity)

In de discipline Tumbling vertegenwoordigde Belgisch kampioen Sam D'hoop (Turnkring Oostakker) de Belgische driekleur. Hij kon zich met twee knappe reeksen tijdens de kwalificaties als 7de selecteren voor de finale waar hij knap 8ste werd.

Tijdens de huldiging op 21 oktober blikten we samen met de gymnasten, hun familieleden en omkadering terug naar deze spetterende zomer met uitzonderlijke resultaten. 

Toppers World Games zetten punt achter topsportcarrière

Het avontuur in Birmingham was meteen ook de laatste competitie voor deze gymnasten, want onze gymnasten besloten een punt te zetten achter hun topsportcarrière.

Bedankt, Helena & Bram

Zowel Helena Heijens (Acro II Gym) en Bram Röttger (TK Werchter) waren jarenlang een vaste waarde binnen het Belgische acroturnen. Bram behaalde zijn eerste WK-medaille in 2018 op het WK in Antwerpen met zijn toenmalige acropartner, Marte Snoeck. Ze behaalden brons voor eigen publiek! Nadien zei Bram zijn topsportcarrière vaarwel maar in 2021 stond hij terug in de Topgymnastiekhal te Gent. 

Helena en Bram vormden in functie van de World Games een formatie sinds 2021. Tijdens het WK in 2022 pakten ze maar liefst alle wereldtitels in hun categorie op de 3 onderdelen: balans, tempo, combined en samen met hun teamgenoten werden ze wereldkampioen in de teamcompetitie. Deze zomer kroonden ze zich tot World Games Champion 2022, de kers op de taart en een fantastische afsluiter van hun topsportcarrière.  


Bedankt, Bo, Lise & Kim

Bo Hollebosch (Sportiva Sint Gillis Waas), Lise De Meyst (Ambitious Pro Gymnastics) en Kim Bergmans (Ambitious Pro Gymnastics) hebben alle drie bakken ervaring in de categorie Meisjes drie. In 2021 werden ze vice-wereldkampioen allround en in de teamcompetitie. Tijdens het afgelopen WK in Baku 2022 mochten ze voor de onderdelen tempo en combined én in de teamcompetitie telkens plaatsnemen op het hoogste schavotje. Met hun balansoefening behaalden ze zilver. 

Tijdens de World Games waren alle ogen gericht op dit Belgische acrotrio. Ze maakten hun favorietenrol waar en pakten goud op de World Games in de categorie Meisjes drie. Ook voor hen een schitterende afsluiter van hun memorabele topsportcarrière.


Bedankt, Wannes, Viktor, Simon & Jonas

In de categorie Heren vier zagen we Wannes Vlaeminck (Vaste Vuist Lauwe), Viktor Vermeire (Sportac Deinze), Simon De Wever (TK Werchter) en Jonas Raus (Gymfinity) aan het werk in Birmingham. Ook zij beslisten om na de World Games een punt te zetten achter hun topsportcarrière. 

Tijdens de afgelopen Europese- en wereldkampioenschappen wisten deze gymnasten reeds knappe resultaten neer te zetten. Tijdens het afgelopen WK in Baku pakten ze de wereldtitel in de balansfinale, werden ze vice-wereldkampioen tempo en waren ze goed voor brons met hun combined-oefening. Samen met hun teamgenoten werden ze wereldkampioen in de teamcompetitie. 

Hun finaleoefening op de World Games was goed voor zilver! Wannes, Viktor, Simon en Jonas sluiten hun succesvolle topsportcarrière af als Vice World Games Champion 2022! 


Bedankt, Sam

In de discipline Tumbling was het Belgisch kampioen Sam D'hoop (Turnkring Oostakker) die de Belgische driekleur bij de heren verdedigde. Sam was jarenlang een vaste waarde binnen de discipline Tumbling en sluit zijn carrière af met een hoogtepunt.

Tijdens het Wereldkampioenschap in Tokyo (2019) wist hij zich in de top 10 van het klassement te turnen waarmee hij België verzekerde van een plek voor de World Games. Afgelopen jaar moesten we hem even missen in de competitiehal omwille van een blessure, maar tijdens het afgelopen Europees kampioenschap in Rimini werd hij knap 6e.

Op de World Games kon hij zich met twee knappe reeksen tijdens de kwalificaties als 7de selecteren voor de finale waar hij knap 8ste werd.


Trainers Hans Lismonde en Elyne De Meyst zeggen topgymnastiek vaarwel

Achter deze fantastische prestaties staat uiteraard een sterk trainersteam. Twee van hen, acrotrainers Hans Lismonde en Elyne De Meyst, zeggen de Topgymnastiekhal te Gent vaarwel en zetten een punt achter hun trainerscarrière. Hans en Elyne zetten zich jaren in voor het Belgische acroturnen en loodsten talrijke gymnasten naar de top. We willen Hans en Elyne bedanken voor hun jarenlange inzet en vertrouwen. We hebben genoten van de samenwerking. 

Jarenlang zetten deze gymnasten zich in voor het Belgische turnen. Bedankt Helena, Bram, Bo, Lise, Kim, Wannes, Viktor, Simon, Jonas en Sam, we hebben genoten van jullie vele mooie turnjaren! Dank ook aan alle trainers en de volledige omkadering, het medisch team, het internaat, Sport Vlaanderen, het BOIC, ... voor het vertrouwen en de steun. We wensen jullie veel succes met de toekomstige uitdagingen!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen