Corona stappenplan: aangepast test- en quarantainebeleid 2022

  ‐  Woensdag 12 januari 2022   ‐   Tweet

#wearegym

In de bestrijding van het Coronavirus is het uitermate belangrijk om correct te handelen bij symptomen of een hoogrisicocontact. Vanaf januari 2022 gelden nieuwe regels rond testen en quarantaine/isolatie. Wanneer dien je getest te worden en hoelang is de quarantaine- of isolatieperiode?

Wanneer heb ik een hoogrisicocontact? 

Had je een contact van minimum 15 minuten binnen een afstand kleiner dan 1,5 meter (face to face), bijvoorbeeld in een gesprek, met een covid-patiënt? Dan valt dit onder hoogrisicocontact (*). Volg onderstaande stappen indien dit van toepassing is.

(*) Kinderen -12 jaar worden in een sportcontext gezien als laagrisicocontact en moeten enkel in quarantaine en/of getest worden bij symptomen. 

Wanneer in isolatie of quarantaine?

Isolatie en quarantaine zijn niet hetzelfde. In quarantaine moet je als er een vermoeden is dat je drager bent van het coronavirus. Je mag dan enkel naar de apotheek, dokter of supermarkt, mét een mondmasker. Bij een negatieve test mag je uit quarantaine. Als je positief test op het coronavirus moet je in isolatie, dan mag je de woning niet meer verlaten.

Opgelet: Na de isolatie van 7 dagen, neem je wel nog 3 dagen beschermende maatregelen, beperk je jouw contacten en draag je in binnenruimtes continue een masker (bij voorkeur FFP2). Naar training gaan of aan een wedstrijd deelnemen zijn dan ook nog niet mogelijk. Meer info vind je hier.

Ik heb symptomen, wat nu?

Als je symptomen hebt, kan je op deze website nagaan of je je moet laten testen. Op die manier krijg je ook een code waarmee je je kan laten testen. Een afspraak voor een test, kan je hier maken. Het resultaat van je test zal je dan weer op mijngezondheid.belgie kunnen raadplegen. Eens je positief hebt getest, kan je via deze website je hoogrisicocontacten doorgeven. Je geeft iedereen op met wie je nauw contact hebt gehad tot twee dagen voor je symptomen. Zij zullen dan gecontacteerd worden door de contactopvolging.

Herstelcertificaat

Wie minder dan 180 dagen geleden een positieve test heeft afgelegd (en dus een herstelcertificaat heeft), is vrijgesteld van test en quarantaine na een hoogrisicocontact (ongeacht die persoon al dan niet gevaccineerd is), zolang hij of zij geen symptomen heeft.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen