Tips tegen pesten in jouw groep

Elien Van Deynse   ‐  Vrijdag 10 feb 2023   ‐   Tweet

#kieskleurtegenpesten

In 10 minuten up to date over pestsituaties die in jouw groep kunnen voorvallen

Tijdens de Week tegen Pesten stelt Vlaanderen pestgedrag centraal. Ook wij als federatie willen graag ons steentje bijdragen. We geven jou als trainer en clubbestuurder graag handvaten mee om pestgedrag in jouw groep/club aan te pakken. Concreet, eenvoudig en vooral toepasbaar in de praktijk. 

Wat kan je doen als trainer?

Pestgedrag in je groep, het is je als trainer ongetwijfeld al overkomen. Maar hoe ga je hier nu best mee om? Praat je best met het slachtoffer of met de pesters? In deze webinar geeft beleidsmedewerker An De Cock van het Centrum voor Ethiek in de Sport uitleg bij 4 zeer accurate situaties die kunnen voorvallen in jouw groep. We raden alle trainers aan om deze webinar van harte te nemen en te bekijken. 

www.allesoverpesten.be

Volgende 4 cases worden in de video besproken:

  1. Ik heb 2 kinderen in mijn groep die niet met elkaar kunnen omgaan en elkaar elke training opnieuw uitdagen. Hoe ga ik hiermee om?
  2. Elk jaar opnieuw merk ik dat er kinderen zijn die worden uitgesloten. Hoe ga ik hiermee om?
  3. Er wordt in groep een opmerking gegeven door een kind over een ander kind die enorm misplaatst is. Hoe reageer ik als trainer?
  4. Twee meisjes in mijn groep lachen altijd stiekem wanneer een ander meisje aan het turnen is. Hoe reageer ik als trainer?


Wat kan je doen als club?

  • Zorg ervoor dat je club beschikt over een Club API en maak die ook kenbaar bij je leden: Een API (onafhankelijk aanspreekpunt integriteit) is een laagdrempelig aanspreekpunt, een vertrouwenspersoon voor sporters, ouders, trainers of andere betrokkenen met een vraag, vermoeden of klacht rond mogelijk grensoverschrijdend gedrag.
  • Schaf Het doeboek ‘Time-Out tegen Pesten’ van ICES aan in de club. Alle info vind je hier.
  • Ga in de club actief aan de slag met de stip it actie van Ketnet!
  • Zorg dat je trainers ook opgeleid zijn omtrent het thema pesten. Er staat een interessante sessie hiervan op coach@home die werd gegeven op het Kaderweekend 2021. Zeker de moeite om te herbekijken!

Word je zelf gepest? Heb je gezien dat iemand gepest word en weet je niet wat je kan doen? Heb je zelf iemand gepest en wil je ermee stoppen? Praat erover met iemand uit je omgeving die je vertrouwt. Of praat met iemand via één van deze hulplijnen.

Op 13 februari organiseert ICES een webinar 'Time-out testen Pesten'. Tijdens de vorming ‘Time Out tegen Pesten’ kom je te weten hoe je een pestvrije omgeving kan creëren en ga je op zoek naar een positief antwoord op pestgedrag. We bespreken twee mogelijke manieren om op pestgedrag te reageren: de confronterende en niet-confronterende aanpak (No Blame methode).

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen