Tips tegen pesten in jouw groep

Ruth Franceus   ‐  Woensdag 22 mei 2024   ‐   Tweet

Wat kan je doen als trainer?

Pestgedrag in je groep, het is je als trainer ongetwijfeld al overkomen. Maar hoe ga je hier nu best mee om? Praat je best met het slachtoffer of met de pesters?  

An De Cock van het Centrum voor Ethiek in de Sport geeft uitleg bij 4 zeer accurate situaties die kunnen voorvallen in jouw groep:

  1. Ik heb 2 kinderen in mijn groep die niet met elkaar kunnen omgaan en elkaar elke training opnieuw uitdagen. Hoe ga ik hiermee om?
  2. Elk jaar opnieuw merk ik dat er kinderen zijn die worden uitgesloten. Hoe ga ik hiermee om?
  3. Er wordt in groep een opmerking gegeven door een kind over een ander kind die enorm misplaatst is. Hoe reageer ik als trainer?
  4. Twee meisjes in mijn groep lachen altijd stiekem wanneer een ander meisje aan het turnen is. Hoe reageer ik als trainer?

Wat kan je doen als club?

  • Zorg ervoor dat je club beschikt over een Club API en maak die ook kenbaar bij je leden: Een API (onafhankelijk aanspreekpunt integriteit) is een laagdrempelig aanspreekpunt, een vertrouwenspersoon voor sporters, ouders, trainers of andere betrokkenen met een vraag, vermoeden of klacht rond mogelijk grensoverschrijdend gedrag.
  • Schaf Het doeboek ‘Time-Out tegen Pesten’ van ICES aan in de club. Alle info vind je hier.
  • Zorg dat je trainers ook opgeleid zijn omtrent het thema pesten. Er staat een interessante sessie hiervan op coach@home. Zeker de moeite om te herbekijken!

Word je zelf gepest? Heb je gezien dat iemand gepest word en weet je niet wat je kan doen? Heb je zelf iemand gepest en wil je ermee stoppen?
Praat erover met iemand uit je omgeving die je vertrouwt. Of praat met iemand via één van deze hulplijnen.

www.allesoverpesten.be

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen