Discipline in de kijker: Ritmiek bestaat 80 jaar!

Lynn Langeraert   ‐  Woensdag 25 feb 2015 om 14:39   ‐   Tweet


Midden jaren 30 – exact 80 jaar geleden – Vond de Russische Gymnastieksschool een nieuwe, expressieve vorm van gymnastiek uit, waarbij de gymnasten een tuig leerden te hanteren en tegelijkertijd gratieuze bewegingen maakten op muziek.
Dans, ritme en techniek kwamen samen in een unieke choregrafie en groeiden uit tot een nieuwe discipline die wij vandaag kennen als ritmische gymnastiek!

Deze opmerkelijke verjaardag werd vorige afgelopen week uitgebreid gevierd in Rusland! Heel wat Ritmiekfans trokken naar het Maryinski theater in Sint-Peetersburg, één van de meest prestigieuze locaties als het gaat om ballet en opera.
Om dit gebeuren niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, staken de makers van het openings- en slotnummer van de Olympische Winterspelen in Sochi 2014 een originele act in elkaar!

In het publiek zaten verschillende ex-wereld- en olympisch kampioenes, die getraind hebben aan de Russische school voor Ritmische Gymnastiek. Alina Kabaeva, Evgenia Kanaeva, Julia Barsukova en vele andere. Zij maakten samen met de voorzitter van de Russische Ritmische Gymnastiek Federatie: Irana Viner-Usmanova deel uit van deze ceremonie.

Ook Georges Guelzec (FRA), Voorzitter van de UEG (l’Union Européenne de Gymnastique) was aanwezig op deze huldiging. In zijn toespraak duidde hij op het belang van Rusland in het culturele erfgoed van de discipline. 

Afgelopen weekend vond in Moskou ook de eerste Grand Prix van het seizoen plaats. Hier behaalden de Belgische gymnasten Kaat Weyers (Gym Mol) en Anaïs Collin (GRS Mounier) knappe resultaten! Twee maal feest dus, voor de Ritmische Gymnasten.


Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen