FAQ - sporten in coronatijd

Els Coppieters   ‐  Donderdag 10 december 2020   ‐   Tweet

#wearegym

We are gym, we are safe

In de strijd tegen COVID-19 zijn ook voor de sportsector in Vlaanderen strenge regels van kracht. Deze regels zijn in lijn met het laatste Ministeriële Besluit van de federale regering van 27 november. Lokale, strengere maatregelen kunnen hiervan afwijken en kan je best nakijken bij jouw provincie of gemeente.

Wat deze maatregelen inhouden kan je hier lezen. Maar misschien is nog niet alles duidelijk? We lijsten de meest voorkomende vragen voor jullie op.

Wie behoort tot +13 en -13 jarigen?

Voor kinderen tot °2008 kan de sportbeoefening gewoon doorgaan. Alle georganiseerde sportactiviteiten indoor en outdoor voor +13 jarigen (vanaf °2007) zijn verboden.

Vlaams minister van Sport Ben Weyts verduidelijkt nu (10 december) dat jonge sporters die 13 worden in 2021 sowieso mogen blijven trainen en spelen tot het einde van het lopende sportseizoen. Wie maanden geleden begonnen is aan het sportseizoen, mag het ook afwerken. Het criterium blijft dat je moet geboren zijn in of na 2008.


Mag ik mijn clubtrainingen buiten laten doorgaan?

Ja, maar outdoor kan enkel gesport worden in groepjes van max. 4 personen, onder leiding van een meerderjarige trainer (is 1 van die 4) én met het respecteren van 1,5m afstand.  


Mag een trainer meerdere groepen begeleiden tijdens de outdoor trainingen (+13 jaar)?

Ja, dat kan, maar steeds samenscholingsverbod en afstandsmaatregelen respecteren.


Hoe lang lopen deze maatregelen?

Minister Verlinden liet weten dat de maatregelen verlengd worden tot 1 maart. Als het Overlegcomité al eerder tot versoepelingen zou overgaan, dan kunnen die evenwel al eerder ingaan en zal het ministerieel besluit worden aangepast.

De sportsector werkt momenteel - samen met virologen - aan een relanceplan om versoepelingen te staan op basis van daling van specifieke en concrete cijfers. Van zodra dit wordt goedgekeurd door het overlegcomité, kan dit in werking treden.


Mag ouder-peuter of ouder-kleutergym nog doorgaan?

We adviseren om dit niet te laten doorgaan. Elke vorm van georganiseerde indoor sport voor +12-jaar is niet toegelaten én er mag ook geen samenscholing (+4 mensen) voor die doelgroep zijn.

Kinderen -12 jaar kunnen wel blijven sporten.


Gaan opleidingen nog door?

Praktijklessen kunnen niet doorgaan en voor theorielessen en -examens zoeken we alternatieven. We onderzoeken wel om praktijkexamens op een 'coronaproof' manier te laten doorgaan. Alle betrokkenen worden persoonlijk gecontacteerd met de (mogelijke) aanpassingen.


Mag ik een sportkamp laten doorgaan in de schoolvakantie?

Sportkampen (zonder overnachtingen) zijn mogelijk voor kinderen tot en met 12 jaar, in bubbels van max. 50 personen en mits toestemming van de lokale overheid.


Zijn mijn sporters verzekerd tijdens het geven van online lessen?

Als jullie trainers live lessen geven binnen een vast bepaald uurschema en de leden op dat ogenblik kunnen volgen met jullie instructies (via een online kanaal en met een opgeleide meerderjarige trainer) dan zijn de leden verzekerd. Een filmpje plaatsen dat om het even waar en wanneer kan bekeken worden valt niet onder deze uitzondering, het gaat enkel over georganiseerde trainingsmomenten!
We vullen deze rubriek zo snel mogelijk verder aan.

Heb je zelf ook een vraag? Neem dan contact op!

#wearegym #wearesafe