Gymnaestrada: Ready... Set ... GO! - Dag 1 tot 3

Ruth Franceus   ‐  Dinsdag 14 jul 2015   ‐   Tweet
Gymnaestrada: Ready... Set ... GO! - Dag 1 tot 3

Maandenlang keken meer dan 300 Belgische gymnasten en trainers uit naar de start van de Gymnaestrada, hét gymnastiekfestival bij uitstek, en zaterdag was het eindelijk zover! Na een eerste verkenning van het gaststadje Varnaa en een verkwikkende eerste nacht in de scholen, trokken de Belgische groepen vandaag richting Helsinki. Iedereen zocht zijn weg in de stad en de grote Messukeskus hall, het kloppend hart van de Gymnaestrada.

14 juli 2015
Voor Gymspirit en Blauwput Omnisport stond een tweede demo op het programma. Alweer konden ze rekenen op een volle tribune met enthousiast publiek. Goed gedaan!

Voor de andere clubs was het een rustigere dag, waarop volop genoten kon worden van de fantastische optredens en demo’s. De dames van Turnkring Geraardsbergen vaarden de oevers van Helsinki af in een kano, vast en zeker de moeite waard!

De deelnemers van de 'Gymnaestrada World Team- oefening' maakten zich klaar voor de eerste repetitie. Een grote internationale groepsdemo met in totaal 2000 deelnemers uit 30 verschillende landen. België is één van de 30 landen, met maar liefst 75 deelnemers. Er werd het afgelopen jaar ijverig geoefend via DVD en geschreven instructies maar het was toch uitkijken naar de eerste repetitie ter plaatse. Elke deelnemer kreeg zijn persoonlijke spot op het voetbalveld en de verschillende looproutes en figuren werden ingeoefend.

Morgenavond (woensdag 15/07) mag deze groep optreden op de Midnight Sun Special in het Olympisch stadion van Helsinki. Dit belooft een mooi moment te worden, wij kijken er alvast naar uit.

Het blijft voorlopig nog voor iedereen een raadsel waar de Gymnaestrada in 2019 zal doorgaan.
Er worden tal van landen en steden gespeculeerd maar nog niets werd bevestigd. In de slotceremonie wordt traditioneel de vlag overhandigd aan de volgende organisatie. Benieuwd wie dat zal worden...


13 juli 2015 – Demo’s
Vandaag werd de aftrap gegeven voor een week vol demo’s! In de grote indoorhallen gaan meer dan 700 demo’s door en op 4 verschillende plaatsen in de Zweedse hoofdstad Helsinki, worden meer dan 200 cityperformances georganiseerd. Ogen tekort dus deze week en een mooie promotie voor onze favoriete sport!

In de Messukeskus heerste er een gezellige drukte en de deelnemers waren heel nieuwsgierig om naar de demo’s te gaan kijken van de andere delegaties. In 9 verschillende hallen gaan van 09.00 – 18.00 uur non stop demo’s door. Elke hal wordt genoemd naar een voorgaande editie van Gymnaestrada’s (Berlijn, Lausanne, Lissabon, Herning, Gothenbrug, …).

Heel wat Belgische groepen kwamen vandaag in actie en de reacties van het publiek waren steeds zeer enthousiast! Excelsior Eppegem, Gymspirit en Blauwput Omnisport maakten zich op om voor de eerste keer hun groepsoefening aan het publiek in Finland te demonstreren. De gymnasten gaven het beste van zichzelf en konden aan het applaus te horen de toeschouwers bekoren. Het werd een drukke dag met heel wat heen en weer geloop tussen de verschillende hallen. Er werd volop met elkaar besproken welke groepen de moeite waard zijn om te zien. Nergens ter wereld hangt zoveel leuke turnsfeer in de lucht als hier! De afwezigen hebben ongelijk ;)


12 juli 2015 - Openingsceremonie
In de namiddag was het Olympische stadion dé place to be voor de opmars van alle deelnemende landen en de openingsceremonie. Na een kletsnatte ochtend werd het ergste gevreesd, maar de weergoden waren ons gunstig gezind: net op tijd kwam de zon terug piepen en zo konden alle 52 internationale delegaties het stadion inmarcheren!

De drie dames, Carina Van Compernolle, Roos Maes en Feli De Grootte, van Rust Roest Brugge kregen de eer om de Belgische vlag te dragen. Zij hebben ondertussen al acht Gymnaestrada- deelnames op hun palmares! - De eerste keer was in 1987 in Herning (Denemarken).

De Gymnaestrada werd officieel geopend door de Internationale Gymnastiek Federatie (FIG) en door het lokale organisatiecomité. Het was een mooie openingsceremonie met gymnastiek en dans van alle generaties. Van senioren tot peuters, gymnastiek is voor iedereen en voor alle niveaus én dat werd hier duidelijk naar voor gebracht!

Zo’n 22 000 toeschouwers genoten van een sfeervol spektakel. Turnliefhebbers uit heel de wereld met een gezamenlijk motto voor deze week ‘Let the earth move’.

Om 18.00 uur werd de ceremonie afgesloten en trokken onze groepen richting hun school.
Vanaf morgen starten de demonstraties in de Messukeskus en op verschillende pleinen in het centrum van Helsinki. Wij brengen hier verslag uit van deze tweede Gymnaestrada-dag!


Bekijk zeker de foto’s op onze facebookpagina! Herken je jezelf of vrienden op de foto? Aarzel niet ze te taggen. tot morgen!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen