Het Gymfed-sportmodel

Delphine Gosseye   ‐  Woensdag 25 augustus 2021   ‐   Tweet

#gymfedsportmodel

Stel je sporter centraal!

Gezond en ethisch sporten is met stip een prioriteit binnen onze federatie. Met het startschot van het nieuwe seizoen stellen we dan ook met trots het Gymfed-sportmodel voor. Het Gymfed-sportmodel bundelt onze langetermijnvisie over de opleiding en begeleiding van sporters volgens hun noden, wensen en ontwikkeling. 

Wat?

Het Gymfed-sportmodel is gebouwd op zeven verschillende levensfasen en formuleert kenmerken van de sporter en aandachtspunten om de sporter een unieke, kwalitatieve en persoonlijke sportervaring te kunnen bieden. In het Gymfed-sportmodel staat de sporter centraal, net zoals zijn fysiek en mentaal welzijn tijdens het sporten. Een integrale toepassing van het Gymfed-sportmodel in de sportclub waarborgt dat sporters hun volle potentieel kunnen bereiken, zowel in topsport als wedstrijdsport en recreatie. 


De 7 fasen van het sportmodel

Het Gymfed-sportmodel is gebouwd op zeven verschillende levensfasen, gelinkt aan ontwikkeling, leeftijd en sportief niveau van de sporter. In elke fase heeft de sporter zijn eigen motorisch-fysieke en mentale kenmerken. Het is belangrijk dat zowel de fysieke als sportspecifieke training per fase wordt afgestemd op deze kenmerken. Ook de mentale training speelt een cruciale rol in de vorming van je sporters. Al deze zaken moeten in elke fase plaatsvinden in een passende trainingscontext. Wat kan je wel/niet verwachten van een sporter in een bepaalde levensfase? Hoe zit het met de ontwikkeling van kracht en lenigheid van de sporters? En wat met de fysieke en mentale belasting? Met behulp van het Gymfed-sportmodel krijg je als trainer en club inzicht in de optimale begeleiding van je sporter.

  1. Actieve start - Spelend bewegen en ontdekken
  2. Basisvorming - Bewegen om te leren
  3. Gerichte training - Leren trainen
  4. Doorgedreven training - Trainen om te trainen
  5. Wedstrijdtraining - Trainen voor prestaties
  6. Toptraining - Presteren op topniveau
  7. Voor altijd sportief - Een leven lang in de gymnastiekGymfed-sportmodel tools

De Gymfed-sportmodel website bundelt alle info die je als trainer en club nodig hebt om met het sportmodel aan de slag te gaan. De website geeft naast "Introductie", "Wie" en "Wat" van een specifieke fase eveneens de "Rol van de trainer/club/ouder" in de optimale begeleiding van de sporter weer. Binnen elke fase vind je de belangrijkste elementen terug in de Gymfed-sportmodel ficheseen beknopt overzicht van de meest belangrijke aspecten gelinkt aan elke fase.

Het volledige Gymfed-sportmodel is naast de online webstek eveneens te downloaden in een PDF-versie.

Voor wie?

Het Gymfed-sportmodel werd ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij de opleiding en begeleiding van sporters. Aan de hand van 10 basisprincipes voor trainers en clubs nemen we jullie mee in het Gymfed-sportmodel met als doel iedereen maximaal te informeren en ondersteunen bij de integratie van het sportmodel in de clubwerking.

Gaan jullie binnen de club met het Gymfed-sportmodel aan de slag? Zo bouwen we elke dag verder aan sporters die zowel mentaal als fysiek strek staan, plezier beleven aan hun sport en trots zijn op hun prestaties.

“Een sportmodel waarbinnen prestatie onlosmakelijk met het mentale en fysieke welzijn van sporters verbonden is, moet de norm zijn”

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen