Hoeveel uren trainen verschillende trainingsgroepen best?

Lore MARGUILLIER   ‐  Vrijdag 3 juni 2022   ‐   Tweet

#gymfedsportmodel

Het aantal trainingsuren is belangrijk, maar hoe de trainingen worden ingevuld (krachttraining, houdingsscholing, technieken opbouwen,…) en in welke omstandigheden ze plaats vinden (infrastructuur, opleidingsniveau en expertise trainer, aantal sporters per trainer, …) is nóg belangrijker. Om een houvast te hebben bij het opstellen van de uurregeling per trainingsgroep in een club, geven we in het Gymfed-sportmodel graag enkele richtlijnen mee.

De trainingstijden die in het Gymfed-sportmodel per fase geformuleerd worden zijn gemiddelde richttijden.

Enkele vuistregels bij deze richtlijnen:

  • Het aantal trainingsuren is belangrijk, maar hoe de trainingen worden ingevuld is nóg belangrijker. 
  • Er moet aandacht zijn voor de totale sporter. Niet enkel discipline- of toestelspecifieke vaardigheden moeten aan bod komen, ook fysieke ontwikkeling, houdingsscholing, coördinatietraining, preventietraining, choreografie, mentale training, ... 
  • De richtlijnen voor trainingsuren zijn allesomvattend (oa. toestelspecifieke training, fysieke voorbereiding, houdingsscholing, ...)
  • Tot de leeftijd van 9 jaar is het ten sterkste afgeraden meer uren te trainen in één sporttak of discipline dan de leeftijd van de sporter.
  • Het is in élke fase aangeraden dat de sporter nog andere (fysieke) activiteiten doet die zijn (sport)beleving en ontwikkeling stimuleren. Niet zeker in welke fase jouw sporters zich bevinden? Doe hier de test!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen