Jutta Verkest zet punt achter topsportcarrière

Delphine Gosseye   ‐  Maandag 15 april 2024   ‐   Tweet

#wearegymDe Olympische Spelen in Tokyo, drie Europees kampioenschappen en twee wereldkampioenschappen. Jutta Verkest (Gymflex Mechelen) zet een punt achter haar carrière als topsporter in de discipline Toestelturnen dames, een terugblik op haar sportieve carrière.

Als junior komt Jutta Verkest in actie op verschillende nationale en internationale competities. Tijdens het European Youth Olympic Festival in Baku plaatst ze zich voor twee finales, ze wordt er 14de in de allroundfinale en 6de in de finale aan de Damesbrug. Tijdens de internationale competitie Top Gym in Charleroi is ze goed voor een 6de plaats in de allroundfinale, wordt ze 4de in de balkfinale en pakt ze het zilver aan Damesburg. In eigen land zien we Jutta in actie tijdens de Flanders International Team Challenge in Gent. Ze maakt deel uit van het gemengde team junioren en senioren dat het goud pakt in de teamfinale. Met het juniorenteam is ze goed voor brons in de teamfinale.

In 2021 maakt ze haar debuut in de senioren competitie. Op het Europees kampioenschap in Bazel plaatst ze zich voor de allroundfinale, waar ze knap 10de wordt. Daarnaast zien we haar eveneens in actie tijdens de Flanders International Team Challenge in Gent waar Jutta zich plaatst voor 4 finales. Samen met het Belgische team pakt ze zilver in de teamfinale, wordt ze 6de in de allroundfinale, 4de aan de brug en pakt ze brons aan de grond.


Het hoogtepunt uit Jutta's carrière is zonder twijfel De Olympisch Spelen in Tokyo. Gezien het uitstel van de Spelen naar 2021 komt Jutta in de preselectie voor deze competitie. Ze schopt het tot één van de vier teamleden en zet samen met Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw), Lisa Vaelen (De Gympies Keerbergen) en Maellyse Brassart (Gym Passion Heseaux) de beste Belgische prestatie in het damesturnen neer. Ze plaatsen zich als 5de voor de teamfinale en schrijven hiermee Belgische geschiedenis. In de finale wordt het team 8ste en ook individueel turnt Jutta zich bij de 24 beste gymnasten, ze wordt 23ste in de allroundfinale. 

In 2022 zien we haar in actie tijdens het Europees kampioenschap in München. Samen Noémie Louon (Turnclub Varsenare), Lisa Vaelen (De Gympies Keerbergen - FfG), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux) en Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen) is ze goed voor de 5de plaats in de teamfinale. In het najaar van 2022 komt Jutta in actie tijdens het WK in Liverpool waar ze samen met haar teamgenoten 11de wordt in de kwalificaties. Ook in 2023 maakt Jutta zowel op het EK in Antalya als op het WK in Antwerpen deel uit van het Belgische damesteam. Samen met Lisa Vaelen (De Gympies Keerbergen), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux), Fien Enghels (Turnkring Geraardsbergen) en Aberdeen O'Driscoll (Gym Wardin - FfG) eindigt ze op de 7de plaats in het teamklassement op het Europees kampioenschap en kwalificeert het Belgische damesteam zich voor het WK Turnen dat later dat jaar in Antwerpen op het programma staat. In Antwerpen komt Jutta in actie aan sprong, balk en grond. Met deze wedstrijd voor eigen publiek sluit Jutta Verkest haar carrière als topsporter af.

Bedankt Jutta, voor je inzet voor zowel je individuele carrière en het Belgische damesteam, we hebben genoten! Dank ook aan haar trainers en volledige omkadering, het medisch team, het internaat, Sport Vlaanderen, het BOIC, ... voor het vertrouwen en de steun! Veel succes met je toekomstige uitdagingen!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen