Onze trainingen bestaan uit Fun, Fitness, Fundamentals en Friendship. De jouwe ook?

Lore MARGUILLIER   ‐  Maandag 12 september 2022   ‐   Tweet

#wearegym

Sporters willen graag met plezier sporten (Fun), actief zijn (Fitness), veel bijleren (Fundamentals) én dit samen beleven met hun trainingsvriendjes (Friendship). Als trainer is het dus belangrijk om op deze 4 F-woorden in te zetten en zo te voldoen aan de wensen en noden van de sporters.  

Kristien, Leen en Cindy, een vast trainersteam bij Recrea+ en TTm C-niveau bij Turnkring Kerels Waasmunster, vertellen jullie graag hoe zij deze 4 F'en in hun trainingen verwerken.

Kristien, Leen en Cindy aan het woord:

Onze visie is elke gymnast maximaal en blijvend laten groeien op haar eigen tempo en dit op een positieve, aanmoedigende wijze zonder druk. De trainingsuren worden bewust beperkt, maar erg efficiënt ingevuld. Zo komen we steeds tot verrassend mooie resultaten!

FUN

We zorgen elke les voor veel en nieuwe variaties in oefenstof en werkvormen, en lassen zeer regelmatig een spelvorm in bij de opwarming. Bij gelegenheden als Halloween, Kerstmis… organiseren we zelfs een volledige les onder de vorm van een “teamchallenge”, plezier gegarandeerd.

FITNESS

Omdat we met veel groepen tegelijk in de zaal trainen, zijn onze trainingen steeds gekoppeld aan een strak toestelschema. Een pittige opwarming met vb. sliders, blokken,… zorgt voor de nodige vorming van hun fysieke basiseigenschappen.

Aan de toestellen wordt de tijd steeds maximaal benut: zo voorzien we vb. opdrachtjes met grondleggers voor de ‘wachtenden’ aan barre, geven we een ‘kaatsopdracht’ in de maxitrampoline op terugweg van sprong over Pegasus…

FUNDAMENTALS

Elke jonge turnster heeft een Gymstars-kaart met daarop de te behalen persoonlijke doelen, zo ervaart elk op zijn ritme een persoonlijk succesje. Ook cognitief leren we hen graag wat bij over de turnsport: zo geven we bij zowat alle oefeningen een uitleg over het waarom ervan, zo weten ze bijvoorbeeld dat een beheerste krachthandstand op vloer zal bijdragen tot heel wat moeilijkere elementen aan de barre (handstand opzwaai, stalder...), doen we hen inzien dat een lager zwaartepunt net voor de afstoot van een gymnastische sprong, zal leiden tot een hogere vluchtfase… We leren hen ook iets bij over de achterliggende mechanismen rond een techniek, bijvoorbeeld het kleiner groeperen na de afzet bij de loopsalto voorwaarts zorgt voor de nodige versnelde rotatie. Ook maken we hen op speelse wijze wegwijs in de jurysymbolen TTm: via opdrachten/spelvorm uitgeschreven in symbolen (vb. gymnastische sprongen) … verrassend hoe snel ze dit aanleren!

FRIENDSHIP

Elke training bevat steeds oefenvormen per 2, of postenwerk in kleine groepjes…. Samenwerken en teamspirit is voor ons een belangrijk aspect. Hierbij zorgen we als trainers bewust voor een variatie in groepsindeling, waarbij we zowel leeftijd als niveau mixen. Zo leert iedereen elkaar beter kennen en ontstaan mooie vriendschappen tijdens en na de trainingen. Het jaarlijks kamp is een hoogtepunt van deze ‘friendship’!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen