Ook Vlaamse Ritmiekmeisjes niet naar EK

Els Coppieters   ‐  Vrijdag 6 november 2020   ‐   Tweet

#weareritmiekNadat eerder de beslissing genomen werd dat Team BELGYM niet deelneemt aan het Europees Kampioenschap, zullen ook onze Vlaamse Ritmiekmeisjes niet afreizen naar hun EK.

Het Europees Kampioenschap Ritmiek dat oorspronkelijk in mei geprogrammeerd stond, werd door de eerste Covid-19-golf verplaatst naar november. België zou deelnemen in de teamcompetitie met 4 juniores: Carina Iriacos (FfG), Alessia Verstappen en Bianka Gaik (Happy Gym) en Alexandra Safronova (Forza Ritmica Gent). Bianka Gaik diende eerder om medische redenen forfait te geven, maar de 3 andere meisjes konden dit opvangen om samen 8 tuigen te brengen, wat nodig is voor deelname aan deze teamcompetitie.

Helaas heeft de tweede Covid-19-golf opnieuw roet in het eten gestrooid. Vanaf 28 oktober is indoor trainen niet langer toegelaten en is een optimale voorbereiding op het EK bijgevolg onmogelijk. Alessia en Alexandra kregen van onze overheid geen uitzondering om in specifieke omstandigheden verder te trainen richting dit EK. Als federatie werd dan ook de beslissing genomen dat een deelname aan dit EK voor de Vlaamse gymnasten niet mogelijk is. De Waalse gymnaste, Carine Iriacos, kreeg wel toestemming om verder te trainen, zij zal individueel afreizen naar Kiev. 

We begrijpen dat het een hele opdoffer is voor onze meisjes. Onze maatschappij verkeert vandaag in ongeziene en uiterst moeilijke omstandigheden en we dienen hier onze verantwoordelijkheid in op te nemen. Dit zowel als federatie, als club, als coach, als gymnast en als ouder.