Q&A - Nieuwe topsportcoach Acro Philippe

Melanie Verstockt   ‐  Vrijdag 8 september 2023   ‐   Tweet

#wearegymPhilippe Van Vynckt, de nieuwe topsportcoach acro, was zelf een voormalig acrogymnast. Hij behaalde zowel op het WK in 2002 als op de World Cup Final in 2003 een zilveren medaille. Met een ervaring van 15 jaar als coach, deelt hij zijn expertise en toewijding voor de sport met de volgende generatie gymnasten.

In deze Q&A zullen we Philippe beter leren kennen en zal hij tevens een inkijk geven in de werking van de topsport Acro voor het komende jaar.

Zelf was je enkele jaren geleden gymnast binnen topsport. Hoe was het leven als topsporter?

Dat was geweldig! Als ik er nu op terugkijk waarschijnlijk één van de mooiste periodes uit mijn leven. Toen Topsport gymnastiek werd opgestart was ik reeds 18+ en ik heb dus nooit de topsportschool gekend. Maar dus wel het huidige ritme van ochtend- en avondtrainingen met daartussen lessen op de hogeschool. De ochtenden om 7.30 uur waren lastig (nu trouwens nog ;p) maar deed ik toch veel liever dan naar school gaan. Op het einde van mijn turncarrière kreeg ik zelf nog een contract van Bloso om fulltime te kunnen trainen.

Welke tips van voormalige trainers neem je mee in jouw rol als trainer?

Het is misschien niet zozeer een tip, maar zeker wel altijd goed om mee te nemen: elk kind en dus ook gymnast is verschillend. Dat wordt in Acro dan nog eens uitvergroot omdat we in teams werken. Wees dus flexibel in je aanpak/methodiek, probeer te werken op hun zwaktepunten en gebruik hun sterktes. Dat maakt Acro zo uitdagend! Geen enkel team is ooit hetzelfde.

Hoe verloopt een gewone werkdag als topsporttrainer?

7.30 uur - 10.30 uur: eerste training

10.30 uur - 12.00 uur: bespreking met kine en/of er opvolging nodig is en voor welke gymnasten en deze dan ook inplannen

13.00 uur - 15.30 uur: opvolgen mails - planning trainingen voor de komende dagen - planning seizoen etc.

16.00 uur - 18.30/19.00 uur: tweede trainingMomenteel zijn we terug aan het opbouwen want na die twee World Cups had ik wel even nood aan pauze.

Wat hebben Acro-gymnasten nodig om geselecteerd te worden voor topsport?

Het allerbelangrijkste is eigenlijk een gezonde en stevige motivatie gepaard gaande met de correcte mindset. Bepaalde doelen stellen en bereid zijn om net dat tikkeltje extra te doen om die doelen/dromen te bereiken.

Welke gymnasten zijn er ingestroomd dit jaar?

Er zijn dit jaar acht nieuwe gymnasten gestart (Kato, Minne, Tara, Tille, Ayden, Kobe, Tibe & Lars) en we zijn op dit moment nog op zoek naar één extra gymnast om de groep compleet te maken.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de nieuwe gymnasten zo snel mogelijk de werking van topsport gewoon worden?

Dat is altijd en voor iedereen even zoeken. We beginnen ten eerste al in augustus met de nieuwe gymnasten onder te dompelen in het ritme van twee trainingen per dag. De eerste weken is dat vaak nog maar drie dagen in de week maar tegen het einde van augustus gaat we over naar een volledig programma: Ma-Di-Do-Vrij 2x training, Woe & Zon 1x training.

In september, wanneer de school start, volgen we op hoe iedereen zich voelt en plannen we waar nodig rust in. De eerste drie maanden zijn vaak het lastigste.

Welke nieuwe formaties zijn er momenteel gevormd en in welke leeftijdscategorieën doen zij mee?

De volgende formaties zijn gevormd:

  • Meisjes trio: Minne-Tara-Tille
  • Heren vier: Ayden-Kobe-Tibe-Lars

En dan is er nog Kato waar we volop op zoek zijn naar een nieuwe partner! Hopelijk snel meer nieuws hierrond ;)

De leeftijdscategorieën waarin ze wedstrijd gaan doen, werd nog voor niemand vastgelegd.

Wanneer en waar gaat de eerste wedstrijd door?

De eerste wedstrijden voor de nieuwe teams zullen waarschijnlijk de nationale voorrondes zijn van 2024. Ook hier ligt het nog niet definitief vast en krijgt iedereen de tijd om zich correct en goed voor te bereiden.

In oktober neemt Minne wel nog deel aan het EAGC (EK voor jeugdteams) met haar clubteam.

Als laatste, heb je nog een tip voor de Acro-trainers binnen onze clubs?

Keep up the good work!

Blijf jullie passie voor onze prachtige sport delen/doorgeven aan alle nieuwe gymnasten. Van kleuters tot A-senioren!

En nog eens bedankt aan alle coaches en clubs voor de vlotte en aangename samenwerking rond de topsportselectie begin dit jaar. Ik was overweldigd door de grote opkomst en het enorme enthousiasme!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen