Q&A - Nina's Road to Paris is begonnen

Phoebe De Potter   ‐  Maandag 18 maart 2024   ‐   Tweet

#roadtoparis

Amper 6 maand na haar schouderblessure weet Nina Derwael haar ticket voor de Olympische Spelen in Parijs te pakken! Ook benieuwd hoe dit voor haar verlopen is en wat er verder nog op de planning staat?

De weg naar jouw selectie voor de Spelen was uiteraard niet gemakkelijk. Wat waren de grootste obstakels?

"De grootste twijfel was vooral in het begin van de blessure. Ik weet nog dat ik toen dacht: "Is het nu de laatste keer dat ik aan een brug heb gehangen?". Dat was toch wel echt even slikken. Maar het is altijd leuk om mensen die niet meer in je geloven het tegendeel te bewijzen, het competitiebeest in mij is altijd geprikkeld daardoor."

Is het al doorgedrongen dat je jouw ticket hebt kunnen bemachtigen? 

"Nee, eigenlijk nog niet. Je leeft nog in de waan van "ik moet mij plaatsen" van de afgelopen maanden. Nu is dat echt een opluchting. Ik denk eens ik terug thuis en in de zaal ben, dat het echt pas gaat doordringen dat ik nu naar de Spelen toe kan werken."

Een startwaarde van 5.5 bij de finale, toch een stukje hoger dan bij de kwalificaties, ben je daar tevreden mee?

"Ja, ik denk dat ik wel tevreden mag zijn. Dat was het niveau dat we op voorhand vastgelegd hadden bij het begin van het Wereldbekertraject. Er is nog één verbinding die ik nu niet gedaan heb, vandaar 5.5 in plaats van 5.6, maar het is een mooie basis om nu op te beginnen bouwen richting de Spelen toe. Mijn uitvoeringsscore is al één van de hoogste, dus als ik kans wil maken op een Olympische finale, moet ik toch echt mikken op een hogere D-score. Het was ook wel de bedoeling om het nu op veilig te spelen met een stabiele oefening die ik consequent kon turnen. Nu kan het leuke werk beginnen en kunnen we beginnen puzzelen, bekijken wat nog mogelijk is en alles uitschrijven."

Was het belangrijk voor jou om de focus te behouden na de Olympische selectie voor die balkfinale?

"Het was heel dubbel. Langs de ene kant was ik heel opgelucht en dat ik van "eigenlijk hoef ik die finale zelf niet meer te doen". Maar de dag voor de finale heb ik dan nog een telefoontje gehad met mijn vriend en hij heeft dat gemanifesteerd dat ik ook nog met een medaille huiswaarts ging keren."

Staan er voor jou nog wedstrijden op het programma in de aanloop naar de Olympische Spelen?

"Daar hebben we nu nog geen volledig zicht op. Dit zal met het volledige team besproken worden eens ik weer in België ben. Afhankelijk van hoe het aan brug evolueert kunnen we kijken voor misschien wel de komende World Cup in Doha of het EK, of allebei, of zelfs geen één van de twee. Dat laat ik nog even helemaal open."

Mogen we hopen op een medaille in Parijs, en aan welk toestel dan?

"Mijn doel is proberen om zo dicht mogelijk te komen bij zowel een brug- als balkfinale. Ik heb nu bij deze Wereldbekers gezien dat toch ook wel bij balk wat mogelijkheden liggen. Aan de brug is er ondertussen ook Kaylia Nemour, als zij haar oefening goed doet gaat volgens mij zelf niemand in de buurt komen en daar heb ik mij ook wel bij neergelegd. Voor mij persoonlijk is mijn jaar eigenlijk al geslaagd wetende dat ik daar kan staan."

Je staat hier ondertussen met nieuwe coach Ulla Koch, hoe loopt dat?

"Ik weet dat Ulla heel veel ervaring heeft met het werken met oudere gymnasten en dat merk je wel aan de manier van communicatie en de vrijheid en vertrouwen dat ze mij en het team geeft. Dat is toch echt wel de sleutel tot succes geweest in mijn comeback."

We wensen Nina alvast veel succes in de Road to Paris!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen