Q&A - Road to Paris 2024

Phoebe De Potter   ‐  Vrijdag 7 juni 2024   ‐   Tweet

#wearegym

Binnen exact 50 dagen is het eindelijk zover: de Olympische Spelen in Parijs. Bij de heren zijn Luka Van den Keybus en Noah Kuavita al verzekerd van hun ticket, maar er is nog dat derde ticket. Wie zal dat grijpen, en hoe staan Luka en Noah ervoor momenteel? 

De Olympische droom

Luka en Noah zijn als het ware opgegroeid met elkaar. Al 16 jaar turnen ze samen, al 16 jaar pushen ze elkaar om elke dag beter te worden. Om nu die Olympische droom ook samen werkelijkheid te maken, is op zich al een droom die uitkomt. Al hun volledige carrière mochten ze delen met elkaar, en ook dit hoogtepunt gaan ze samen aan. 

"Als ik het met iemand moet delen, dan is het toch wel zeker met Noah", vertelt Luka.

Welk potentieel zien jullie in elkaar op de Olympische Spelen? 

Noah: Als Luka blijft turnen zoals hij nu bezig is, kan hij zeker de allroundfinale halen. Een top 10 daar zou echt geweldig zijn en een historische prestatie. 

Luka: Noah behoort tot de wereldtop, zeker aan rekstok. De concurrentie is hoog, maar aan rek kan echt alles gebeuren. Een rekfinale halen zou super zijn.

Welke stempel willen jullie drukken in de gymnastiekwereld?

Luka: Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat ik het beter willen achterlaten dan dat ik het gevonden hebben, wat dat dan ook betekent. Als kapitein probeer ik de rest ook te helpen en zoveel mogelijk een mentor te zijn voor de andere gymnasten. Ik wil mijn ervaringen doorgeven naar de volgende generatie. Het beste resultaat zou zijn dat ze de komende 4 jaar nog beter presteren door wat wij hebben neergezet.

Noah: Ik heb ook wel het gevoel dat het nu beter is dan dat we het gevonden hebben. De sfeer in de zaal alleen al, we zijn een echt team nu en zijn veel gehechter aan elkaar dan vroeger. Ook met de opkomende senioren vormen we echt een hecht team, we duwen elkaar meer vooruit en helpen elkaar echt. Je voelt de mindset "ik help u en jij helpt mij".

Wat willen jullie nog bereiken in je carrière? 

Noah: We willen uiteraard eerst naar Parijs nu. Maar, dat terzijde, willen we een sterke ploeg hebben die er echt alles aan doet om die teamfinales te behalen. Ik leef met de mindset dat je collectief als groep veel verder kan geraken dan alleen, dus ik heb veel aan mijn teamgenoten en zij ook aan mij.

De Kuavita, hoe kom je op zo'n eigen element en wie doet het je na? 

Noah: Het is al sinds kleins af aan een droom om mijn eigen element te hebben. Ik was altijd al dingen aan het uittesten en creëeren en vaak ook samen met Luka. Samen met de coach zijn we in de code beginnen zoeken naar bewegingen die er nog niet waren. Dan zijn we beginnen opbouwen met makkelijke versies en beschermingen zodat het niet te gevaarlijk was. Het duurt toch wel een jaar tegen dat het klaar is voor in de oefening en een 2-tal jaar vooraleer het een stabiel element is. Ik heb tot op de dag van vandaag nog niemand de Kuavita zien naproberen!

Luka: Je maakt eigenlijk op de herenbrug vanuit steun een dubbele salto met halve draai tot bovenarmlig. Er zijn wel wat gelijkaardige elementen zoals vanuit hang, maar dat is toch helemaal anders. Het is een heel moeilijk en ook gevaarlijk element, ik kan het alleszins niet en ga het ook niet proberen. 

Wie mag Luka & Noah vervoegen in Parijs?

Eén van de kansmakers voor dat derde ticket is Glen Cuyle door zijn sterke oefening aan de ringen. Zijn grote voorbeeld is Dennis Goossens, die op de Olympische Spelen in 2016 in Rio 8ste werd in de finale aan ringen. 

Dennis, wat is Glen's sterkte aan dit toestel?

Dennis: Je hebt turners die heel sterk zijn in het opduwen uit bewegingen, dat was bij mij het geval. Glen is iemand die technisch heel mooi alles kan vastzetten, hij gebruikt daar ook andere spieren voor en je ziet dat hij specifiek die elementen turnt die daar mooi op uitkomen. Hij kan alles ook ontzettend mooi uitvoeren, zeker in deze code wordt dat enorm beloont. 

Wat is de kans dat Glen het Olympisch ticket grijpt?

Glen: Ik denk wel dat ik kans maak en ik train er ook heel hard voor. Het doel is toch wel om dat ticket te grijpen.

Dennis: Toch wel groot, de vijver van gymnasten die voor dat ticket kunnen gaan is niet zo ontzettend groot natuurlijk. Het zal neerkomen op de oefeningen die Glen neerzet tijdens de interne testen, dat zal alles bepalen.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen