Q&A - Road to Paris 2024 met Luka & Noah

Phoebe De Potter   ‐  Maandag 11 december 2023   ‐   Tweet

#wearegym

Foto: Christian Degroote


Het einde van 2023 komt in zicht, en wat een topsportjaar! Ondanks de vele top prestaties, richten we onze spots toch graag even op deze: maar liefst 3 tickets voor de jongens in het Toestelturnen op de Olympische Spelen in Parijs 2024!

Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas) & Noah Kuavita (Silok Deurne) wisten samen met de andere jongens van Baloise Team BELGYM 3 plaatsen te scoren voor die Olympische Spelen in Parijs 2024 op het afgelopen WK Turnen in eigen land. Ook benieuwd naar hun Road to Paris?

Een WK in eigen land, hoe hebben jullie dat ervaren?

Luka: "Het was werkelijk FENOMENAAL. Ik weet nog als jong gastje dat ik naar het WK in Antwerpen in 2009 ben gaan kijken en dat was een eerste proefmoment voor wat ik wou bereiken in mijn carrière. Nu ons WK was voor mij een echte kers op de taart na zoveel lange jaren hard werken en dat nu net te mogen tonen op een WK waar we onze selecties moeten halen voor de Olympische Spelen. Daarnaast was voor ons team echt alles geregeld en we hebben op die manier werkelijk dit WK naar onze hand gezet."

Noah: "Voor mij was dit één van de leukste wedstrijden om te doen. Het geeft toch wel een andere ervaring zo voor eigen publiek. Ik voelde de steun van het publiek en heel de zaal stond achter ons, voor mij was dit een geweldig gevoel en iets wat ik nooit zal vergeten."

  Jullie wisten maar liefst 3 plaatsen te verzekeren voor België op de Olympische Spelen! Hoe lang werken jullie al aan dit doel en welk gevoel brengt deze prestatie mee voor jullie?

  Luka: "Wij werken al heel onze carrières naar deze momenten toe, maar hoe we nu werken is te danken aan al het werk achter de schermen en dat project loopt al makkelijk 7 jaar. Een project om onszelf naar een hoger niveau te tillen in de wereldranglijsten. De 3 Olympische tickets zijn gewoonweg de vruchten daarvan. Ons gevoel zegt dat we meer waard waren, maar dat is gymnastiek. Ons gevoel zegt dat we nog beter kunnen presteren op de Spelen, al zal dat niet in teamformaat zijn. Maar met 3 tickets zijn we dan toch een klein team of niet?"

  Noah: "Ik denk dat we zo al een 7 jaar bezig zijn met dit team zo sterk te krijgen en klaar te krijgen voor ons groot doel. Ik kan zeggen dat ik wel heel erg trots ben op onze ploeg en de werking errond. Dit is iets wat we nog nooit eerder hebben gedaan en dat wil wel zeggen dat we goed bezig zijn en zeker zo moeten verder doen."

   Luka, een All-Around plek op de Olympische Spelen op naam na jouw prestaties tijdens de kwalificaties! Wat zijn jouw doelen?

   Luka: "Mijn doelen zijn duidelijk: de allroundfinale binnenhalen en in de top 12 van de wereld staan. Verder heb ik tot juli de tijd om eventueel na te denken en te trainen om een toestelfinale te pakken te krijgen."

   Noah, door jouw sterke oefening aan de herenbrug tijdens de kwalificaties wist ook jij jouw plek te verzekeren voor de Olympische Spelen. Leg jij de focus op specifieke toestellen voor de Olympische Spelen in de voorbereiding en wat zijn jouw doelen?

   Noah: "Klopt ik heb via brug mijn ticket gehaald. Wat ik exact zal doen op de Spelen is nog niet zeker. Wat wel zeker is, is dat ik er sowieso rekstok zal doen. Daar mik ik op het hoogst mogelijk haalbaar!"

    Hoe bereiden jullie zich voor op de Olympische Spelen?

    Luka: "We hebben onze plannen al gemaakt en die liggen recht voor de raap. Hetzelfde als onze voorbereidingen voor het WK in Antwerpen."

    Noah: "Uiteraard heb ik een gameplan die ik gebruik in voorbereiding van wedstrijden, dus er zal veel gelijk lopen. Voor mij is het belangrijkste dat ik consistent kan trainen en fit blijf, zodat ik veel wedstrijden kan doen in de voorbereiding en mijn ritme goed kan opbouwen."

     Welke wedstrijden staan er nog op het programma voor jullie de komende maanden en met welke doelen?

     "De komende wedstrijden voor ons zijn de World Cup in Cottbus in februari en het Europees kampioenschap in Rimini, Italië, in mei. Ons grote doel als team is om een teamfinale te halen op het EK in Italië."

      Er is natuurlijk nog een 3de plek voor België - hoe gaat die selectieprocedure in z'n werk?

      "Ik vermoed dat er interne selectiewedstrijden gaan gehouden worden aan de hand van zeer gedetailleerde selectiedocumenten waardoor de beste gymnast met het meeste potentieel het ticket zal krijgen."

       Met welk motto gaan jullie 2024 in?

       Luka: "The best preparation for good work tomorrow is to do good work today."

       Noah: "Train like a champ to become a champ"! Ik denk dat dit mijn motto is voor dit jaar. En dat zowel ik als de hele ploeg dit moet doen om onze doelen te halen!

        Reacties op dit bericht

        Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen