Q&A - Trampolinecentrum Deinze bestaat 1 jaar! - What's next?

Phoebe De Potter   ‐  Vrijdag 2 juni 2023   ‐   Tweet

#wearegym

Ondertussen reeds een jaar geleden werd het Trampolinecentrum in Deinze opgestart, de eerste stap richting een gestructureerde topsportwerking voor Trampoline. Ook benieuwd hoe dit eerste jaar verlopen is en hoe de toekomst voor Topsport Trampoline eruit ziet? Trainer Simon Timmerman geeft je een inkijk in het afgelopen jaar en gymnasten Nina en Louise vertellen hun ervaring in het Trampolinecentrum tot nu toe.

Simon Timmerman - Trainer in het Trampolinecentrum Deinze

Het Trampolinecentrum in Deinze bestaat ondertussen een jaar, hoe is het afgelopen jaar verlopen?

Eerst en vooral willen we Gymfed in het bijzonder bedanken voor de unieke kans die we gekregen hebben om dit project op te starten. Het was een leerrijk jaar waarbij we geconfronteerd werden met zowel positieve punten als werkpunten. Trainers en gymnasten moesten elkaar en de nieuwe manier van werken leren kennen, maar eens dit achter de rug was zijn we op een constructieve wijze met elkaar aan de slag kunnen gaan.

Hoeveel gymnasten turnen momenteel in het Trampolinecentrum in Deinze?

Er traint op dit moment een groep van 15 gymnasten in het Trampolinecentrum.

Hoe verloopt de selectie hiervoor, kunnen gymnasten zich doorheen het volledige seizoen steeds selecteren?

De selecties bij de jongste gymnasten gebeuren aan de hand van een testbatterij die afgenomen wordt in de Topsporthal in Gent. Dit jaar gaat deze door op 10 juni. Deze testbatterij geeft ons een beeld over welke gymnast voor ons staat. Lenigheid, kracht, coördinatie, technische capaciteiten etc. worden hier getest. Een gesprek over de gymnast met de clubtrainer kan ook niet ontbreken in deze evaluatie.

De oudere gymnasten hebben we uitgenodigd voor de testmaand en dit op basis van gesprekken met de clubtrainers en de behaalde resultaten op de wedstrijden.

Hoe verlopen de trainingen in het Trampolinecentrum? Hoe vaak trainen deze gymnasten en waar wordt er voornamelijk op gefocust tijdens deze trainingen?

De trainingen verlopen goed. Er wordt hard gewerkt tijdens de trainingen en de gymnasten geven het beste van zichzelf. We zien bij vele gymnasten een grote motivatie en vooruitgang. Afhankelijk van leeftijd van de gymnasten trainen ze meer of minder in het centrum. De I9 gymnasten komen slechts 1 x per week naar het centrum. I10 gymasten trainen 2x per week. Alle ander gymnasten zijn 3 keer per week aanwezig.

Uiteraard ligt de focus op het trampolinespringen en vooral de technische aspecten van de sprongen en bouwen naar reeksen met de juiste moeilijkheid. Een werkpunt vooraf was meer inzetten op fysieke capaciteiten van de gymnast. Daarom gaat een grote focus op de training hier naar toe, mede om de time of flight te verhogen. De gymnasten worden ook 2x per jaar fysiek gescreend op weak links. Een specifiek schema aangepast per gymnast wordt door onze kinesiste opgesteld om deze weak links aan te pakken.

Er wordt niet voltijds in het centrum getraind, maar ondersteunend aan de clubwerking. Hoe verloopt de samenwerking en communicatie?

We vragen aan de clubtrainers op woensdag en/of zaterdag tijdens de training aanwezig te zijn. Zo kunnen we met elkaar in gesprek gaan om het trainingsplan en de juiste technieken te overlopen. Het is belangrijk dat we met de neuzen in dezelfde richting staan zodat we elkaar versterken en niet tegenwerken.

De gymnasten krijgen een specifieke opwarming aangeleerd in het centrum waarvan we verwachten deze ook te doen tijdens de clubtrainingen. Gymnasten krijgen zowel een kracht- als een trainingsschema dat ze moeten uitvoeren in de basisclub.

Als je het afgelopen jaar een score moet geven, wat zou deze dan zijn?

Gezien het een 1e jaar betreft was het voor alle partijen nog zoeken naar de juiste manier van werken. Er zijn zeker nog werkpunten maar we hebben ook al heel veel geleerd uit dit jaar en dit nemen we mee naar volgend seizoen. Gezien de vooruitgang van enkele gymnasten en de mooie prestaties en selecties dewelke we hebben binnengehaald in het individueel en het synchroon zou ik ons team een 7/10 willen geven. 

Wat zijn de verwachtingen voor het komende jaar?

Het plan voor volgend seizoen ligt klaar en we kunnen niet wachten om dit in voege te laten treden. Het zal er anders uitzien dan dit jaar, maar we hebben er goede hoop op dat we zo stilaan alleen maar kunnen groeien in positieve zin.

Nina en Louise - Gymnasten in het Trampolinecentrum Deinze

Jullie zijn het engagement aangegaan om helemaal naar het Trampolinecentrum in Deinze te trekken voor jullie trainingen. Hoe ver is dit rijden voor jullie?

Wij wonen in Brussel en gaan 3 keer per week naar Deinze. Als dat vlot gaat, zijn we een uurtje onderweg (enkele reis). Jammer genoeg zijn er wegenwerken en regelmatig ongevallen waardoor we er bijna altijd langer over doen. Ons record was enkele weken geleden, dan hebben we 3 uur gedaan over de terugrit. Ons engagement is dus groot.

Wat maakt het voor jullie waard om zo ver te rijden hiervoor?

Wij zijn terecht gekomen in een hele leuke groep met heel gedreven trainers. We maken elke training veel plezier en willen geen enkele training missen. We hebben al heel veel bijgeleerd en doen nu sprongen waarvan we nooit dachten dat we die ooit gingen kunnen doen. Ook de combinatie van trainen in 2 clubs is wel leuk, dat zorgt voor de nodige afwisseling.

Hoe is het afgelopen jaar voor jullie verlopen in het Trampolinecentrum, wat vonden jullie er tot nu toe van?

In het begin was het allemaal wat onwennig en nieuw, maar dat was na enkele weken al veel beter. De stage in de kerstvakantie heeft ook geholpen om de groep verder te vormen. Vanaf januari begonnen de wedstrijden ook en dat was heel spannend, zeker omdat het met wisselen succes was. Het topmoment was de deelname aan de Flowercup, allemaal samen een weekend naar Nederland was super tof! We vinden het heel fijn en willen volgend jaar zeker verder doen. 

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen