Reactie Gymfed open brief

Delphine Gosseye   ‐  Donderdag 30 juli 2020   ‐   Tweet

#wearegymNaar aanleiding van de open brief die de Gymnastiekfederatie Vlaanderen vandaag, 30 juli, mocht ontvangen geeft zij volgende reactie.

Na de recente getuigenissen rond haar topsportwerking heeft de Gymnastiekfederatie Vlaanderen verschillende stappen ondernomen:

  • Gymfed doet beroep op een onafhankelijke ethische commissie en vraagt de betrokkenen hun getuigenissen bij deze commissie verder toe te lichten.
  • Gymfed plant gelijklopend een overleg met de elite-gymnasten die tijdens de Olympiade 2016-2020 hun loopbaan hebben beëindigd om die periode samen met hen te evalueren.

De ethische commissie, die speciaal voor de behandeling van deze materie in het leven werd geroepen, bestaat uit 2 rechters en 1 sportpsychologe waardoor de deskundigheid, de neutraliteit en de onafhankelijkheid verzekerd zijn. Gymfed garandeert en beklemtoont nogmaals met de bevindingen en adviezen van deze commissie aan de slag te gaan, ongeacht de consequenties die deze met zich meebrengen.

Sinds 2016 werden belangrijke inspanningen gedaan om erop toe te zien dat er op het hoogste niveau op een constructieve, pedagogisch verantwoorde en respectvolle wijze wordt samengewerkt met sporters, coaches en omkadering. Gymfed heeft daarom de ex-gymnasten uit deze periode vrijblijvend uitgenodigd om het gesprek aan te gaan om deze inspanningen te evalueren. Tegelijkertijd hebben zij ook de mogelijkheid om naar de onafhankelijke commissie te stappen.

Als federatie zijn we ervan overtuigd dat de volgende stap in dit proces in dialoog gaan is. Gymfed biedt alle mogelijkheden om dit op een onafhankelijke manier te doen. Iedereen die een getuigenis heeft en deze wil brengen, zowel uit het verleden als uit het heden, roepen we op om deze voor te leggen aan de ethische commissie.