Team BELGYM, de entourage - Q&A diétiste Tanja Callewaert

Delphine Gosseye   ‐  Dinsdag 16 maart 2021   ‐   Tweet

#gobelgym



In hun Olympische droom worden de meisjes en coaches van Team BELGYM ondersteund door een interdisciplinair team. Het team bestaande uit een diëtiste, psycholoog, fysieke trainers, dokter, kiné, … volgt de gymnasten op de voet en bouwt mee aan de prestaties van de sporters waarbij de fysieke en mentale gezondheid van de atleten centraal staat. Wat is hun taak, hoe werken ze en wat is hun bijdrage aan het team? Wij spraken met enkele experten.

We starten met Tanja Callewaert, diëtiste van Team BELGYM.

Q / Om te beginnen, wat is je taak binnen het multidisciplinair team? Hoe gaat alles in zijn werk bij de gymnasten?

Een algemene belangrijke taak van mij is het samenstellen van de menu voor het internaat. De basis is zorgen voor een gezond aanbod van voeding, zodat er geen “foute keuzes” gemaakt kunnen worden.

Voor de gymnasten van Team BELGYM stellen we een persoonlijk voedingsschema op dat hun noden vervult. Het schema loopt van ontbijt tot avondmaal tot de snacks tussendoor. Ik volg ook wekelijks de lichaamssamenstelling op. Er wordt gekeken naar hydratatie, spiermassa, actieve massa en vetmassa. Hydratatie is erg belangrijk wat betreft blessurepreventie en houdt het lichaam in orde.

Q / Wat heeft een sporter nodig om goed te presteren qua voeding?

De gymnasten waar wij over praten zijn voornamelijk krachtsporters die een krachttechnische sport beoefenen. Het menu van een gymnast bestaat uit gezonde voeding, voldoende vezels en voldoende groenten. De samenstelling van hun voeding is eiwitrijk, niet koolhydraatarm en is voorzien van een kleine hoeveelheid gezonde vetten.

We gaan op zoek naar wat de gymnast precies nodig heeft om beter en/of langer te presteren. Naast de input van mijn collega’s worden de gymnasten tijdens training opgevolgd door een Polar. Zo kan ik volgen hoe iemand getraind heeft en kan ik in functie van de noden bijsturen zodat de gymnasten toch de juiste voedingsmiddelen opnemen.

Q / Hoe ga jij precies te werk?

Algemeen vertrek ik vanuit het basisprincipe hoe voeding het lichaam kan versterken. Ik pas dit niet enkel op topsporters toe, maar ook op de andere mensen die ik begeleid. Het gaat over een bepaald doel dat iemand voor ogen heeft en wat de persoon daarvoor nodig heeft. Bij onze gymnasten is dit hun sportieve doel waarbij ik hun advies geef in de voeding dat hun lichaam nodig heeft om dat doel te bereiken. Uiteindelijk is het aan hen om alles uit te voeren, het belangrijkste wat ik kan doen is voldoende uitleg geven bij hun vragen.

Q / Hoe probeer jij met de gymnasten om te gaan?

Ik vind het erg belangrijk om de positieve dingen aan te kaarten en te benadrukken wat wel mag. Ik zeg altijd “Het cijfer op de weegschaal bepaal je niet. Jij bepaalt wel wat je eet, hoe je traint en hoe je alles doet.” Ik probeer zo weinig mogelijk te zeggen wat niet mag, maar focus vooral op wat de gymnasten nodig hebben en wat ze wel mogen eten. De focus ligt op het positieve en op het zoeken naar oplossingen.

Q / Vroeger gebeurde jouw taak door de coaches, nu is deze jouw verantwoordelijkheid?

Ik denk dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij de gymnasten ligt en niet bij de coaches of iemand van ons team. Wij zijn wel verantwoordelijk om de meisjes een juiste omkadering te geven. Doordat de gymnasten op wereldniveau turnen is het belangrijk dat er op één of andere manier advies en controle wordt uitgevoerd naar het gewicht en de lichaamssamenstelling. Er is wel een mentaliteitsverandering geweest, want de gymnasten zijn veel meer bezig met wat ze eten in de plaats van met het cijfer op de weegschaal.

Q / Hoe ervaar jij de samenwerking met de andere personen uit het begeleidingsteam?

Ik vind het prettig samenwerken met ons team, want dit gebeurt niet vaak bij topsportfederaties. Ik krijg veel input van de arts, fysiotherapeuten en van de keuken. Zelf kan ik ook altijd bij hen terecht als ik vragen heb. Anderzijds houden zij mij op de hoogte over bijvoorbeeld blessures. Hierdoor kan ik de voeding van een gymnast aanpassen, want het is belangrijk dat het aanbod van energie overeenstemt met het aanbod van voeding.

Ik ben ook vaak in overleg met de coaches van de gymnasten. De coaches vertellen mij per gymnast hoe ze presteert en/of ze genoeg energie had. Voor elke specialisatie in een toestel is er een andere lichaamssamenstelling en dus ander voedingspatroon nodig.

Q / Hoe boeiend is het om de gymnasten van dichtbij te volgen op weg naar hun Olympische droom?

Het is fantastisch en ik ben erg blij om er zo nauw betrokken bij te zijn. Doordat ik zo nauw betrokken ben, kan ik steeds op een goede manier aanpassingen aanbrengen. Ik ben dankbaar dat ik hen wekelijks zie en dat ik aanpassingen kan doen waar nodig. Die aanpassingen kunnen veel invloed hebben op hun weg naar Tokyo.