"Team BELGYM“: het bewogen jaar van het nationale meisjesteam toestelturnen op Eén

Delphine Gosseye   ‐  Zaterdag 2 januari 2020   ‐   Tweet

#gobelgymZondag 3 januari om 16.30 uur op Eén

Zondag 3 januari 2021 zendt Eén “Team BELGYM” uit, een documentaire over het nationale meisjesteam toestelturnen. De documentaire volgt de gymnasten doorheen een bewogen gymnastiekjaar. Ilse Arys, algemeen manager Gymfed: “Het was allesbehalve een evident jaar voor onze gymnasten, zoals de kijker zal zien. We zijn ongelofelijk trots op het doorzettingsvermogen van ons team. Het vergt heel wat om in zo’n jaar elke dag naar de gymzaal te komen. En of de Spelen nu doorgaan of niet, team BELGYM zal in 2021 op de afspraak zijn.”

De documentaire “Team BELGYM” brengt het wedervaren van het nationale meisjesteam toestelturnen in 2020. Zondag 3 januari is de documentaire om 16u30 op Eén te zien. De documentaire volgt gedurende een jaar het wel en wee van Nina Derwael en haar teamgenoten. We volgen de gymnasten tijdens een stage in Zuid-Afrika, in de gymzaal en tijdens het dagelijkse leven op de topsportschool.

We zien al snel dat de coronacrisis voor de eerste uitdagingen in het afgelopen gymnastiekjaar zorgt. Het virus veegt alle grote turncompetities van de kalender en ook de Spelen van Tokio schuiven een jaar op. Een mentale klap voor het team, dat al jaren naar de Spelen toeleeft en -werkt.

Ilse Arys looft de manier waarop het team doorzette: “We zijn als organisatie heel trots dat onze gymnasten zichzelf dag na dag, ondanks tegenslag, blijven motiveren om naar de gymzaal te trekken. Deze documentaire toont hun wilskracht en de opmerkelijke inspanningen die ze elke dag leveren.”

Corona en debat rond mentale en fysieke gezondheid gymnasten als grote uitdagingen

Naast corona werd afgelopen jaar de mentale en fysieke gezondheid van gymnasten een belangrijk gespreksonderwerp, niet enkel in het buitenland, maar ook bij ons.

“Het is een emotioneel en soms ook pijnlijk debat, maar het is belangrijk dat we dit thema niet uit de weg gaan”, stelt Ilse Arys. “Met ons topsportprogramma moeten we er permanent over waken dat de lat voor presteren hoog ligt, echter zonder dat dit ten koste gaat van de mentale of fysieke gezondheid van de atleten.”

Gymfed zette de laatste jaren sterk in op de fysieke en mentale gezondheid van haar sporters, zowel die van recreanten, competitiesporters als topsporters. Een reeks initiatieven maken van ethisch en gezond sporten een echte prioriteit. Lees hier meer over onze initiatieven rond ethisch en gezond sporten.

Zo zien we in de documentaire sportpyscholoog Jef Brouwers aan het werk. Hij speelt een voorname rol in het multidisciplinaire team dat werd opgericht om de topsportgymnasten en hun coaches dagelijks te ondersteunen.

Ilse Arys: “Dit werk is niet af en zal ook nooit af zijn. We kijken uit naar het rapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie die de topsportwerking van de federatie - zowel die in het heden als in het verleden - grondig zal evalueren. Dit rapport wordt in 2021 verwacht. De resultaten zullen Gymfed toelaten gepaste conclusies over haar werking te trekken en deze aan concrete acties te koppelen. Mede hierdoor kan Gymfed zich blijven engageren om beter te blijven doen voor al haar sporters.”

Voor 2021 kijkt Gymfed uit naar een jaar dat opnieuw gevuld wordt met evenementen en competities – iets waar niet alleen de topsportatleten maar ook de andere sporters van de federatie heel erg naar uitkijken.

“Wij zijn klaar om in 2021 – hopelijk mét Spelen – onze doelen te bereiken en zullen er staan als een sterk team.”, besluit Ilse Arys.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen