Vanaf 4 mei meer buitensport mogelijk

Delphine Gosseye   ‐  Zaterdag 2 mei 2020   ‐   Tweet

#wearegym

Persbericht Minister Weyts

Zaterdag 2 mei werd de officiële persmededeling vanuit het kabinet van de minister van Sport Ben Weyts gepubliceerd. Vanaf 4 mei is er opnieuw meer sportbeoefening mogelijk, onder enkele duidelijke voorwaarden.

Na advies van de GEES en overleg met de sportsector wordt meer buitensport toegelaten, met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen in verband met afstand en hygiëne en met telkens maximaal 2 dezelfde sportievelingen die niet onder jouw dak wonen. De sportsector is tevreden met de stapsgewijze heropstart en zal al het mogelijke doen om Vlamingen de kans te geven om op een veilige en gezonde manier te sporten en te bewegen. “Tot nu toe werd onze bewegingsvrijheid beperkt tot wandelen, fietsen, joggen of skeeleren”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Zo wordt stap voor stap, geleidelijk aan wat meer perspectief gegeven voor sportactiviteiten. We willen met z’n allen sneller vooruit maar de terechte adviezen van gezondheidsexperten en virologen houden ons nog met de voeten op de grond.”

Concreet mag je nu buiten sporten en bewegen met inachtneming van social distancing en uiteraard met de nodige handhygiëne vóór en na het sporten. Ook het sportmateriaal moet vóór en na het sporten ontsmet worden. “Op deze manier worden niet alleen atletiek, zeilen, golf of tennis weer mogelijk, maar ook oefenen op balgevoel, techniek en shots in balsporten kan, net zoals in andere sporten. Competitie blijft evenwel verboden.”

Voorlopig blijven de kleedkamers, douches en kantines aan de sportaccommodaties gesloten. Toiletten zullen open mogen gaan, bij voorkeur zelfs, omdat je je handen het best ter plekke wast aan de wastafels. Als ze opengaan, is het uiteraard noodzakelijk dat de uitbaters ervan de hygiëne kunnen garanderen. Verhuur of verkoop van sportmateriaal wordt niet toegestaan.

“Hoe dan ook geeft deze versoepeling een nieuw perspectief aan de sportende Vlaming”, zegt Weyts. “Ook onze sportorganisaties nemen hun verantwoordelijkheid op om zoveel mogelijk mensen de kans te bieden om op een veilige en gezonde manier te sporten en te bewegen. Daarbij moeten alle sporters maximaal de gedragsregels respecteren.” Voor alle duidelijkheid: je kan dus sporten met twee andere, steeds dezelfde personen met wie je niet onder hetzelfde dak woont.

Intussen wordt verder gewerkt aan een advies voor de Veiligheidsraad bij een mogelijke versoepeling vanaf 18 mei. Deze versoepeling is afhankelijk van de evolutie van het virus, het gedrag van elkeen van ons en de beslissingen van de federale veiligheidsraad.


Bovenstaande persmededeling geeft aan wat mogelijk is wat betreft de heropstart van sportactiviteiten vanaf 4 mei 2020. Gymfed volgt de evolutie van het standpunt van de overheid (Belgisch, Vlaams) van zeer dichtbij op.

Intern zijn we reeds ver gevorderd met het uitwerken van een voorstel voor een gefaseerd heropstartscenario. Het heeft echter weinig zin dat nu reeds publiek te maken. Een volgende fase in de heropstart binnen de sport is, indien de evolutie rond het virus zelf gunstig blijft, mogelijk 18 mei.

Wij doen er alles aan om mogelijke aanpassingen tegen dan tijdig te communiceren, waarbij ons eigen heropstartscenario conform zal zijn aan de maatregelen die tegen dan van kracht zullen zijn.

Wij hopen met jullie op een, zij het gedeeltelijke, heropstart in de maand mei.

Lode Grossen

Algemeen manager Gymfed

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen