WK Stuttgart - Nikita Nagornyy pakt wereldtitel

  ‐  Vrijdag 11 okt 2019   ‐   Tweet

#stuttgart2019

Nikita Nagornyy (RUS) - Foto: Thomas Schreyer

Op het WK turnen staat vandaag, donderdag 11 oktober, de allroundfinale bij de mannen op het programma. Bij de dames pakte Simone Biles haar 5de allround-wereldtitel. Wie pakt de titel bij de mannen?

De topfavorieten in deze allroundfinale komen uit Rusland, winnaar van de teamcompetitie op dit WK. Artur Dalaloyan verdedigt zijn titel als wereldkampioen. Tijdens de kwalificaties was het teamgenoot Nikita Nagornyy die net iets beter deed. De Chinees Ruoteng Xiao, die vorig jaar nog dezelfde totaalscore behaalde als Dalaloyan, kwam als 3de uit deze kwalificaties. In een spannende strijd is het Nikita Nagornyy (RUS) die dit WK met de wereldtitel naar huis gaat. Op het WK 2018 (Doha) moest hij nog genoegen nemen met het brons. De Chinese Ruoteng Xiao, die tot het laatste toestel het oog had op zilver, gaat eraf aan rek en valt zo af het podium. Wereldkampioen 2018 Artur Dalaloyan (RUS) turnt geen foutloos parcours maar pakt toch het zilver. Oleg Verniaiev (UKR) pakt het brons.

Na het eerste toestel is het een spannende nek-aan-nek race tussen de 3 favorieten, de scores liggen erg dicht bij elkaar. Artur Dalaloyan brengt de beste oefening aan grond en neemt met 15,200 punten de leiding. Als tweede toestel trekt de top 6 uit de kwalificaties naar paard met bogen. Artur Dalaloyan verliest hier enkele tienden waardoor hij na 2 rotaties uit de voorlopige topt 3 valt. Ruoteng Xiao neemt de leiding, gevolgd door Nikita Nagornyy. De Amerikaan Samuel Mikulak turnt sterk aan de herenbrug en neemt voorlopig de 3de plaats voor zijn rekening. Ook aan het rek gaat het goed voor Mikulak, zijn mindere kwalificatie maakt hij duidelijk goed in deze finale. Met een score van 44,291 punten neemt hij voorlopig de leiding. Nikita Nagornyy (44.240 punten) en Ruoteng Xiao (43.958 punten) volgen op de voet.

Een grote stap in de landing bij zijn sprong kost Dalaloyan enkele tienden, valt hij hiermee uit de top 3? Teamgenoot Nagornyy voert zijn sprong dan op zijn beurt heel clean uit, een bloklanding levert hem een totaalscore van 59,306 punten op. Hiermee staat hij voorlopig aan de leiding. Mikulak turnt sterk aan grond maar brengt iets minder moeilijkheid dan de Russen, 58,691 punten (4de). Oleg Verniaiev (UKR) turnt intussen prima aan de herenbrug en staat voorlopig tweede. Ruoteng Xiao pakt de voorlopige derde plaats.

De laatste twee toestellen worden beslissend. Xiao en Nagornyy trekken naar de herenbrug, Mikulak naar paard met bogen en Verniaiev naar grond. Mikulak gaat van het paard en zakt hiermee in het klassement. Zowel Nagornyy als Xiao turnen sterk aan de herenbrug en vergroten zo hun voorsprong. Verniaiev maakt enkele uitvoeringsfouten aan rek en zakt naar de 4de plaats. Dalaloyan herpakt zich op de herenbrug en klimt opnieuw naar plaats 3. Het ziet er naar uit dat de strijd om de titel gaat tussen Nagornny en Xiao terwijl regerend wereldkampioen Dalaloyan turnt voor het brons.

Aan het laatste toestel gaat het echter mis voor Xiao, hij gaat eraf aan het rek en valt hiermee uit de top 3. Dalaloyan turnt sterk aan rek en Verniaiev scoort goed aan grond. Maar het is de Russische Nagornyy Nikita die met 88.772 punten de wereldtitel pakt. Dalaloyan wordt tweede en Verniaiev pakt het brons.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen