Een opleiding initiator volgen? Deze cursisten overtuigen je in no time!

  ‐  Dinsdag 25 april 2023   ‐   Tweet

#gymfedacademy

Samen gaan we voor een sterk trainersteam!

Jij bent ongetwijfeld een trainer die met hart en ziel voor de groep staat. En dus weet je maar al te goed dat het geen gemakkelijke rol is als trainer om elke keer de meest optimale training te voorzien voor alle sporters. Dat vraagt de nodige kennis, veel vaardigheden en de gepaste ingesteldheid. En daarom is zo belangrijk om met een diploma voor je groep te staan. De cursisten van de initiatorcursus in Sint-Niklaas leggen het uit.

Om welke reden heb je beslist de Initiatorcursus te volgen? 

Chloë: Omdat ik meer wou bijleren en ik zo beter mijn les kan voorbereiden en geven. 

Siebe: Ik volgde de opleiding uit eigen initiatief en interesse. Ik heb beseft dat ik heel veel energie en voldoening uit training geven put. Daarom wil ik mij hierin verder verdiepen. Mijn doel is Trainer B worden, hiervoor moet ik eerst het parcours van initiator gymnastiek en instructeur B doorlopen. Ik heb nog een hele weg te gaan.

Liesanne: Ik vind het belangrijk om te weten hoe ik mijn gymnasten goed kan helpen en hoe ik correct training kan geven.

Ana: Ik was meteen enthousiast om deze cursus te volgen toen ik hoorde dat deze werd georganiseerd. Ik geef nu al 4 jaar training en ik merk dat ik een beetje in een sleur terechtgekomen was en dat mijn creatieve ideeën op waren en ik altijd op dezelfde manier training gaf. Ik had hier dus dringend nood aan. Extra inspiratie om de lessen weer eens over een andere boeg te gooien. Verder vind ik het ook belangrijk dat wij als trainers onze kennis delen en ook blijven bijschaven, daarvoor is deze cursus dus echt wel ideaal.

Wat is voor jou het allerbelangrijkste dat je hebt opgepikt tijdens de cursus?

Chloë: De helperstechnieken en hoe je voor een groep moet staan.

Siebe: Je les voldoende fundament geven d.m.v. het KLUSCE-principe. (Kracht, Lenigheid, Uithouding, Snelheid, Coördinatie, Evenwicht). Tevens moeten alle F’s terug te vinden zijn in elke training. Fun, Friendship, Fitness, Fundamentals + Safety. Tenslotte heb ik toffe variaties in opbouwtechnieken en opwarmingen opgepikt.

Liesanne: Je leert hoe je een goede les moet opbouwen. Je kan met elk voorwerp wel iets doen bv een opwarming maken.

Ana: Ik heb heel veel analytische oefeningen opgepikt uit de cursus die ik voorheen tijdens het training geven niet toepaste of waar ik zelf nooit op zou gekomen zijn. Ook vond ik veel dingen vanzelfsprekend als je training geeft, maar door nu de theorie erbij te halen zie je vanwaar dat allemaal komt een voorbeeld hiervan zijn de 4F’ en en S, alsook "TOP TURNLES”.

Wat is het eerste dat je na het volgen van de cursus in je eigen lessen zal toepassen/aanpassen?

Chloë: De helperstechnieken en les opbouw.

Siebe: Meer dingen per 2 laten doen. Turnen is een individuele sport. Maak dus van elk mogelijk momentje de gelegenheid om per 2 te aan de slag te gaan.

Liesanne: Hoe je op een creatieve en speelse manier je training kan geven. Je leert er ook erg veel bij.

Ana: Ik zal veel uitgebreider mijn lessen voorbereiden en vooral naar het begin van volgend jaar toe zal ik ook duidelijker mijn leerdoelen (zowel de korte als de (middel)lange) bedenken en uitschrijven. En als laatste puntje denk ik ook dat ik in het begin meer analytischere oefeningen ga geven alvorens dat ik mijn kinderen direct en constant de globale oefening laat oefenen.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen een trainer die opgeleid is en een trainer die geen diploma heeft?

Chloë: Ik denk dat je als trainer veel zelfzekerder voor je lessen komt staan en je je lessen beter en leuker kunt maken! (Dat denken wij ook Chloë!) 

Siebe: Bij een opgeleide trainer is de kans groter dat er meer diepgang en onderbouwing in zijn/haar trainingen zit. Trainers die zelf gymnast zijn geweest bij de beste trainers halen ook heel veel ervaring en kennis hieruit. Ze deden onbewust de beste stage tot trainer. Een goede trainer blijft tevens vernieuwen en opzoekwerk verrichten.

Liesanne: Ik denk dat je met meer zelfvertrouwen op de training staat als je jouw diploma hebt.

Ana: Voor mij denk ik dat creatief met de zaal en materiaal omgaan een groot verschil maakt, alsook de helperstechnieken. Als je (nog) geen diploma hebt ben je vaker minder zelfzeker tijdens het helpen zowel van basis oefeningen/sprongen (handstand, rad), maar ook bij al wat meer gevorderde recrea oefeningen (flik, overslag, salto voor/achter…). Je leert ook echt wel heel duidelijk hoe je bij verschillende toestellen het beste helpt en waar je je gymnast het beste helpt (op het moeilijkste punt van de oefening, het zwaarste punt van het lichaam)

Hoeveel punten geef je de opleiding?

Chloë: 7/10: Het was super leuk en leerrijk. Zeker aan te raden naar andere trainers!

Siebe: 9/10: We hebben er als club (Artigym-Herzele) een onvergetelijke week van gemaakt. We hebben enorm veel bijgeleerd. Twee trainers die we meehadden die ook nog actief trainen beseffen door de opleiding waarom ze bepaalde technieken niet onder de knie krijgen. Daarnaast hebben we enorm goed gelachen. We hadden een topmentor, Cindy die er steeds een heel gezellige leeromgeving van maakte. We deden als club actief mee met de voorbeelden wat het voor beide partijen heel aangenaam maakte.Daarnaast ontwikkelende we doorheen de week een toffe band met de twee trainers van Flik-Flak Zaffelare. Amber en Hanne.

Liesanne: 8/10: Ik heb veel bijgeleerd en mensen leren kennen. Het was een vermoeiende maar interessante week.

Ana: Ik vond de opleiding over het algemeen een 7-8/10. Dit omdat ik zeer veel heb bijgeleerd ondanks mijn jaren ervaring, ook was de fun en frienship zeker ook aanwezig omdat we vaak in groepjes werkten en elkaar hielpen bij sprongen en oefeningen. De 4e F van fitness was iets minder aanwezig omdat ikzelf vaak niet alle sprongen kon die we hebben besproken en daardoor zat je ook wel geregeld een tijd stil. Het waren lange vermoeiende dagen maar ze gaven veel voldoening!

Waarom zou élke trainer de initiatoropleiding moeten volgen?

Chloë: Je leert super veel bij ben je gaat je lessen veel beter kunnen geven dan je ervoor al deed! Ik ben heel blij dat ik deze opleiding volgde.

Siebe: Het is de eerste stap tot succes. Het opent deuren om door te groeien. Het maakt van jou een trainer die er zal staan in de turnzaal. Iemand die aanwezig en een zelfzeker voorkomen heeft. Dit geeft een goeie uitstraling naar gymnast en ouder.

Liesanne: Het is een zeer interessante opleiding, waar je veel van bijleert. Omdat je via mede cursisten ook veel ideeën mee krijgt. Je mag zelf fysiek meedoen, wat super leuk is! De opleiders zijn ook super lief.

Ana: Je leert er zeer veel uit bij, je maakt nieuwe vriendschappen omdat je met allemaal verschillende clubs samenzit, het staat ook zeer mooi op je CV voor later of als je wilt verder groeien in je sportclub. Je krijgt nieuwe inzichten, leert ook echt creatief omgaan met je zaal en materiaal en last but not least het is hard werken, maar je wordt er ook echt voor beloond want door de curus zie je jezelf ook echt groeien naar een zelfzekerdere trainer die stevig in zijn/haar schoenen staat.

> De initiatorcursus is dé basisopleiding voor trainers. De Vlaamse Trainersschool en Gymfed organiseren jaarlijks tal van cursussen verspreid over heel Vlaanderen. Na het volgen van een initiatorcursus kan je als trainer doorgroeien naar Instructeur en Trainer B.

Waar kan ik de opleiding volgen?

Om het diploma van Initiator te behalen dien je alle vier de modules met succes te doorlopen.

  • Zoek (met eventueel een filter op regio) een opleiding bij jou in de buurt > Activiteiten : Gymfed
  • Klik (vanuit jouw gekozen opleiding) door naar de inschrijvingspagina op de website van de Vlaamse Trainersschool > Vind een VTS-opleiding op jouw maat | Sport Vlaanderen
  • Lukt het niet om alle 4 de modules op één locatie te volgen? Dan kan je er voor kiezen om Module 1 Start 2 Coach op een andere locatie te voltooien > Activiteiten : Gymfed
  • Vergeet niet: Je moet minstens 16 jaar zijn op de eerste cursusdag van de opleiding tot Initiator.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen