Initiator

Zet jij je eerste stappen als trainer? Dan is het belangrijk dat je een trainersdiploma haalt. De opleiding Initiator vormt de start van jouw glansrijke carrière als trainer!


Het traject

De eerste module bij een initiatorcursus is een algemene module: Start 2 Coach. Het is een laagdrempelige én praktijkgerichte basismodule. Je leert er de basisprincipes rond verantwoordelijk training geven. Deze verzamelen we in een duidelijk model en leer je toepassen in de praktijk!
Daarna volgen de praktijkmodules 2 en 3 waarbij je sporttechnische en didactische lessen krijgt. Als laatste volgt dan een stage als module 4 en een examen om af te sluiten.

Verschillende disciplines

Je kan een Initiator opleiding volgen in volgende disciplines:

Alternatieve procedures

Een trainersdiploma kan je behalen door een cursus te volgen en te slagen voor de bijhorende examens. Er zijn in enkele specifieke gevallen ook mogelijke alternatieve procedures om een trainersdiploma te behalen.

1. Misschien heb je in het verleden al een trainersdiploma behaald bij een andere instantie (voor VTS)? Via een assimilatie kunnen eerder behaalde diploma’s die aan de eisen van vandaag voldoen, gelijkgeschakeld worden. Meer info vind je hier en via deze weg kan je een assimilatie aanvragen.

2. Volgde je de opleiding bachelor of master LO, dan kan je – afhankelijk van je curriculum – een inschaling met een trainersdiploma bekomen.

3. Kan je aantonen met een dossier én tijdens een gesprek met een jury dat je over alle competenties beschikt die nodig zijn voor een bepaald diploma te ontvangen of beschik je over een gelijkwaardig buitenlands diploma, dan kan je voor een EVC/EVK-procedure gaan. Meer informatie hierover kan je verkrijgen op de website van de Vlaamse Trainersschool en bij Ann Janssens van de Vlaamse Trainersschool (02 209 45 96)

4. (Ex-)topsporters kunnen in aanmerking komen voor een aangepast individueel traject (GOT) waarbij het volgen van reguliere cursussen gecombineerd wordt met individueel aangepast lessen (pakketten). Meer informatie hierover kan je verkrijgen bij Tirsa Malfroy.

5. Heb je reeds heel wat trainerservaring, beschik je nog niet over een initiatordiploma (of gelijk geschaald) en wil je graag de opleiding Instructeur B volgen in jouw discipline, dan kom je misschien in aanmerking voor een versneld traject. Via deze link vind je meer informatie en hier vind je het document voor de aanvraag te doen.